Thursday, March 22, 2012

jom buat muffin ngan little chef miamija!

yuhuuuuuuuuuuu.....salam ari kamis semua....comey2 arini sume berbatik yeak org2 gomen....haish, org tak gomen pun comey2 jugak taw!.....eh baru perasan dah lame tak beli baju batik heheheeheh.....asek2 soping kain shantung ngan tops.....en papa jom kite soping batik sedondon kui kui kui.....erm, semalam kelam kabut idop kiteorg lepas dpt call dari cikgu taska dayyan....cikgu ika bagitau mija muntah 2 kali.....kebetulan semalam en papa anta mia sekolah kafa so terus singgah amik mija....rupe2nye semput die datang balik....ni le akibatnye dah lame tak pantang ais....napas pun dah lain mcm, laju gile ...bahaye tau keadaan nie, sape2 yg ade anak semput mesti tau.....so cepat2 bawak gi klinik....kene laa amik gas....so kiteorg pun semalam beli terus alat sedut gas t (ape jadah ntah namenye) tuk standby  lain kali kalo kene serang lagi.....so ari ni die cuti smart reader dan kene on gas tuk 2 hari nie.....lepas ni kene 'keras' sikit le tak bagi die minum ais huhuuhu....worait!..arini meh nak citer pasal miamija buat muffin...budak2 ni kan suke jek buat aktiviti gini......


*
*
*
*
*
*
V


little chef sedia beraksi!





berkat tunjuk ajar dan aku selalu suruh ....damia dah terra pecah kan telor.....tanpa telor kuning tu pecah....bagussss......






bersungguh2 ko ekekeekek





video little chef tgh pecahkan telor...





mija kali ni bagi keje 'susah' sikit....soh die gunting plastik tepung tu n tuang tepung tu...seb baik peratus tumpah tu sikit hihihihi





si mija tgh pukul telur ngan masukkan air dan minyak sayur.....






wokey! adunan dah ready, so siap sedia tuk boh dlm papercup....alah pakai tepung instant nona tu senang le citerrr ekekeekekekek






kali ni mmg aku tak tolong ape pun, just jadi mandor bagi arahan jek...






tekemut2 le budak dueorg ni mengisi papercup tu eheehehehe.....






ekceli aku beli tepung muffins tu perasa vanila ...so just tambah cekelatcips je laaa...






si kakak muncung2 buat keje kalo khusyuk....





si adik plak ternganga2 kalo khusyuk ekekeekekek...mase ni sebenarnye si mija tgh menjerit sbb tepung tumpah sikit kui kui kui










dah siap boh dlm papercup, mase tuk tabur cekelatcips plak....






eh mane nak cari apron ngan topi chef tuk budak2 yeak...teruja laa nak beli.....aku dah plan ni nak beli dapur kecik ikea tuk budak2 tu tuk mia mija....mesti due badek nie suke.....erm, sebenarnye omaknye yg suke wakakaakakakaaka......






ni sume muke acingelat nie....yg tabur atas muffinnye ciput jek, banyaknye masuk mulut dieorg jek cekelatcips tu....sabo jek laaaa.....









nampak mcm banyak, tapi dpt dlm 13 bijik muffin jek...okey le tu kan buat minum petang....







tadaaaaaaaaaaaa...dah siap dah!! 
masuk kan dlm oven tu tugas aku la....bahaye budak2 kecik ni buat huhuhuhu







dah siap buat ...si mija amik tugas kemas meja....lap2 ape yg patut, susun kerusi sume.....









si mia plak tukang basuh semue perkakas yg gune tadi...seb baik bersih die basuh hahaahahaah.....tp cam biase laaa abis banjir sinki aku.....wakakaakakaka










haih...kalo gini le gaye, rase nak beranakkan lagi 2-3 org gurl jek...sorang masak, sorang basuh baju, sorang kemas umah....pastu mak ko obesiti melampau sebab byk nooo mengangkang tgk tibi wakakaakakaka









so ini le hasilnyer...alah ko! pakai tepung instant sah2 le gebus jadinye kan hahaahahaah










sedap jugak air tangan anak dare aku nie heheeheh...konon si mia beriya nak bagi aunty ros die (jiran sebelah umah yg rajin bagi makanan kat kiteorg tu)...tapi aku tgk tahap kebersihan nak bagi kat jiran tu mcm diragui so aku tak bagi.....buat mkn sendiri jek laaa...tgu nanti len kali kalo mak ko yakin produk adalah suci dan bersih wakaakakaka....nak bagi org mane leh sebarangankan.... budak2 ni buat pun, pegang cekelatcip pun dok jilat2 tangan....demi kelamatan dan kesejahteraan sejagat, biar le mak ngan apak ko jek yg makan....hahaahahahah






so lepas ni projek aku dah plan nak buat cupcakes plak......so tgh belaja n survey resepi camne nak buat krim kek yg paling sempoi.....mesti mia mija hepi....hihihihihi...eh mane haa nak cari apron ngan topi chef tuk budak2 ....arghhhhhh!!!





** ari tu dah telepas soping sendiri fareeda purple crazy day dok kirim org ...so weekend ni takleh lepaskan peluang gi crazy price sempena semi final / final pencarian model fareeda 2012 tuh..wink...wink...wink.... (abaaanngggg, jom sabtu ni gi shah alam! nanti mama belanje mkn mee ketam shah alam yeah..)

43 celoteh sahabat

hehehe...rajin ko dik...terbaik la...haku jugak yang malas...hahaha

March 22, 2012 at 9:13 AM

syoknya kan ada anak2 pompuan besar2 mcm ni..leh buat kek sesama..dah pandai mengemas..wanie kena tunggu 2 anak dara tu besar la br leh..heheh klau sekarang buat sepah boleh la..

March 22, 2012 at 9:15 AM

if buat sendiri tepung2 nak cmapor jadikan cupcake senang je lieya..lagi sedap tau!

March 22, 2012 at 9:25 AM

dah leh harap lah your doters nie...
berkat didikan maknya gak nie...
kalo dari kecil dah didik gini...
dah besar nanti mesti rajin tolong u sis...

March 22, 2012 at 9:28 AM

Alahai anak2 dara sis ni! Dah layak masuk Masterchef Junior Malaysia ni. Heheheh... Cutelah.. Seronok betul diaorang!

March 22, 2012 at 9:43 AM

aduhai ni yg untung dapat gegirl...berebut nak buat menantu ni....nanti dayyan pun mesti ikut jejak langkah sisters dia...dah besar nanti leh bukak bakery shop...rasanya mia & mija mmg ada talent...bess lak tengok depa buat kek...menjadi jerk..kelass!!

March 22, 2012 at 9:44 AM

best2...

March 22, 2012 at 10:03 AM

Ghajinnya anak2 ko Lia..moga2 dpt jd anak2 yg solehah..suka tgk diaorg tlg ko..:)
Jgn dera dh yer! Kik kik..:P

Nak cuba try test leh muffion uols nie..:P

March 22, 2012 at 10:04 AM

wahhhh..

terror sey mia mija. Good job.

March 22, 2012 at 10:13 AM

wah..seronok tgk..kalaulah fifi ngan mimi boleh bekerjasama mcm ni..ni tak..dua2 nak pgg mixer..dua2 nak pecah telur..pastu nti perang baling telur ngan tepung..pastu mama dia jd tarzan..hahaha..

March 22, 2012 at 10:26 AM

terornya little chef miamija buat muffin... lepas ni lieya ko goyang kaki n bontot jer la... semua di beresin oleh anak daras ko ni...:)... hikhik...

March 22, 2012 at 10:29 AM

phewwwittt
masterchef cilik
seronok plak aku tengok 2 beradik tu buat muffin

ooo....ko baru belikan erkk chamber utk gas mija
batrice since dia keluar ward dulu tu...mmg dah wajib pakai coz' time tu every day 2x ambil gas. pagi dan malam...now dah kurang...tp nak kena standby gark...

aku selalu kalau tengok dia dah start batuk2, then letih jer...terus bawa gi hospital ambil gas....tak nak ambil risiko mcm dulu tu..

March 22, 2012 at 10:42 AM

@Dee
hahha kak deee..kelakor lak..

March 22, 2012 at 10:45 AM

seronok plak tgk miamija buat muffin nih...lia masih blm penah bagi peluang kat anak2 bedara kat umah ni buat sendiri...tlg2 mama dia ada lah..itu pun damya jer..klo pika habis tumpah segala... :)

alahai sian mija...lia pun dah beli nebulizer tu lieya..senang klu baba dia OS n semput dia (pika) dtg x yah lah nak usung ke klinik...

kami kat umah ni sejak pika ada semput mmg da x penah ada ais @ air sejuk dalam peti..kene la ikut sama pantang dgn dia jugak...

March 22, 2012 at 10:49 AM

alahai bila tgk miamija buat keje dapur tak sabar nk tunggu alya ngan awatif ni besar :D..

biasanya anak perempuan lebih mudah dan faham bila disuruh :)

March 22, 2012 at 10:51 AM

ni yg tambah ngidam aku nk dpt anak pmpuan nih wei...
bgs tul lah mia mija smngat nk balajar msk itu ni...
boleh tahan aku nengok rajin nyer... bst lah...muffin tu pun nmpak sedap n best2


tp sian kt mija kene lelah yek... aduhla sian nyer aku yg dh tua2 nih ada asma pun seksa ni kan pulak bdk kecik...

March 22, 2012 at 10:57 AM

alahai... rainnya anak dara dua orang...

March 22, 2012 at 11:03 AM

wah..msti mak korang jd mcm chef ape tu yg hells kitchen tu..garang nk mampos ngajo org kt dapo..hahahha..sori lieya.. :p

tekun korang yer buat smpai ke tahap pembersihan skali..bagus2...

mmg pasni mak korang ley jaga kecantikan je...bg arahan sambil baring bubuh timun kt mata..keh3..

++gurau je lieya++

March 22, 2012 at 11:20 AM

baguihnyer hang lieya..
mmg suke la dorang, dpt kubang2 pastu dpt hasil..
alya aku mmg suke bab gini. tp bab ngemas.. makkkk jugak.. hahahha

untung ada anak dara beso, alya pun dh beso tp sorang tu mmg manja die lelebih ler.. huhuhu..

nk banak lg la.. =)

March 22, 2012 at 11:40 AM

bagus betul la tgk xtvt korang anak beranak ni..

thumb up buat mia & mija.. sbb sangat rajin dan cermat

March 22, 2012 at 11:59 AM

bagusnyaa.. huu. kecik2 pun dah pndai buat kek.=)

jom tambah ilmu sikit..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/03/turunnya-nabi-isa.html

March 22, 2012 at 12:16 PM

wahhh bestnya....sangat rajin anak dara akak yer :D...fida pun ada beli muffin tu..tp belum berkesempatan nak buat...klu kita bakar pakai periuk pengukus agak2 bolah tak??

::Jempulah ke blog saya::

March 22, 2012 at 12:51 PM

bestnyer ader gegulz
boley tlg kt umah

March 22, 2012 at 12:57 PM

huhuhu...rajennyee......bagus2 kecik2 dh membaking..cam chef twins plak nengoknye..hehehe...mane gedek2 tu,x nampak pun..huhuuuhu.......

March 22, 2012 at 12:59 PM

malu aku ngan miamija sbb aku x pnh pong buat muffin sndri...hukhukhuk....heeeeee

March 22, 2012 at 1:05 PM

memang rajin korang anak beranak...mia mija pun terror juga buat muffin...

March 22, 2012 at 3:06 PM

waa bagusnyee mia mija dah pandai buat muffin nie
huhuhu terharu akak tgk lieya ..
sungguh2 bersemangat tau mereka nie
untung nyee mereka sbb lieya rajin melayan ;)
lepas niee aunty nak tempah 20 biji cayunk
nak buat bday anak teruna aunty !!! .. ;))

March 22, 2012 at 3:22 PM

seronok plak tengok dua beradik ni wat kuih...hehe...anak2 js jugak tak pandai...tergigil kalau suruh buat...haha..


**kalau sudi lieya wat la tutorial resipi tu...nmpk senang je nk masuk bahan2 tu...hehe

March 22, 2012 at 3:25 PM

time ni la terasa seronok ada anak dara ramaii ehhehehehe

best nyer leh suh anak dara nko masak2 lieya oiii.. mamanya jadik mandorrr jekk ekekkeke

March 22, 2012 at 3:53 PM

kena pantang ais, tidur pun kurangkn aircond.. risau bdk2 semput..
seronoknya lieya tgk anak dara rajin masak.. aku pun tgh mencari apron utk bdk kecik, tak tau kt mana

March 22, 2012 at 5:41 PM

wah... comelnyer miamija ni..kecik2 dh pndai duk dapur.. bgusla cara lieya ni... mcm mberi pdedahan awl pd anak2.. one day..kalo asya bsr mcm miamija.. lya pon nk dia mencuba mcm ni ak..msti mnarik xtvt ni kan... muffin pon nmpak sedappp sgt!

March 22, 2012 at 7:11 PM

wah sukee2..kecik2 lg dah rajin duk dapur yerk,bagus la xtvt uolls ni...

March 22, 2012 at 10:54 PM

bestnya.. anak dara dah boleh diharap ni..

March 23, 2012 at 10:15 AM

yum..yum sedapnaya..dh boleh diharap dh anak2 dara lieya nie...

March 23, 2012 at 11:52 AM

eh..eh..mia mija dah setaraf ngan aunty la.aunty pun kalo wat kek ke,kapkek ke pakai tepung instant..hahahaha...seronok kan lieya layan ank camni.aku pun selalu buat.abis berkecah dapo.hehe

March 23, 2012 at 2:38 PM

kalau mcm ni kan kak lieya..nanti sy pun nak beranak gugurl byk2..hahahaha...tp takut nak jaga anak dara..huhu

March 23, 2012 at 2:53 PM

aku pun ada buat muffin..hehehe bestkan anak dah besar, bleh tlg2 dah buat kerja rumah :)

March 23, 2012 at 4:11 PM

wah bestnyer de anak dara nie..tak sabar nak tggu tasnim cecepat besar..harap2 rajin ar mcm miamija nie..

March 23, 2012 at 5:45 PM

bestnyer kalu ada oven kat umah, memacam kuih boleh masak.....
mood : verangan..... hehe

March 23, 2012 at 6:22 PM

masih ada borang kosong tak mama lieya..nk buat calon menantu la..mana2 pn oklh.....wakaka..
bertuah mamanya dpt anak2 dara yg rajin ke dapur....nnti dh jadi menantu aunty boleh tlg masakkan ye sayang...muah...ha.ha....

March 24, 2012 at 6:55 PM

Pandai dan rajin anak dara lieya ni..

March 24, 2012 at 11:52 PM

wa....rajinnya dia....jadi menantu untie nak?hehehehe

bagus betul dorang ni, leh bekrja sama....

March 25, 2012 at 10:28 PM

ishh jeles aku tgok tahap kerajinan anak2 ko. ntah bila aku nk ajak echa tolong kt dapo nih.

pasal apron tu..aku ada blikan echa apron..lama dah bli..dari thun lepas lagi. hari2 echa bising..bila kita nk masak ngan mama...hahaha. aku bli kat pasar malam je ko..murahh...x smpai rm20. tp comei gak

March 27, 2012 at 12:55 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy