Monday, April 23, 2012

kari sardin bermangga yg wallaaaaaa.....


salam isnin semua....sume ade hepi? heheheeh.....aku hepi sebab baru balik dari kampung....sonok2....sonok leee sbb mencekik jek kejenye......adoi, takut nak pijak atas scale....ntah bape laa naik kg ni huhuhu.....tapi tadi sarung korset rase mcm biase jek...mesti tak naik byk sgt le ni hihihihi (nak sedapkan hati).......huh, ari ni tak pasal punch merah...takpenah2 tau aku punch merah.....apesal ntah boleh sesak ngan keter kat jalan dari p15 nak ke kompleks pentadbiran tuh.....dah tak cantek dah punch card gue! hari ni aku bukan nak update cite pasal mase lik kampung ari tu, sbb mls nak transfer gambar dari iphong.....so layan jek laa yg ade siap2 dlm draf ni yeak.....alkisahnye kawan opis bagi aku mangga kel*ng ni......aku mmg bukan kaki mkn colek2.....tu tanye die nak buat ape mangga masam nie.....die ajar aku buat kari ayam ke daging ke pastu boh mangga nie......wah teruja mak! so jom ikut chef lieyalatif masak kari ngan buah mangga keli*g nieh....


*
*
*
*
*
*
*
V


disebabkan aku mls nak tunggu ayam defrost so aku buat kari sardin jek (alasan sebenarnye, ikutkan boleh jek campak ayam kejung tu dlm microwave, tak sampai 10 minit dah defrost hahaahah)....kebetulan dah lame tol rasenye tak makan sardin......so bahannye same jek mcm nak buat kari, cume ko tak yah le boh asam keping atau asam jawa sbb dah boh mangga tu kan.....




mangga tu jgn racik2 kecik...kang tak feel nak makan...slice kan besar2....nampak jek kuning cantik tapi tak manis sgt......masam2 manis, tapi lagi byk rase masamnyer....





aku masak kari sardin ni jumaat lepas, balik keje waktu lunch tu kan rehat lame so sempat le masak simple2......si mia skrang mmg tugas hakiki die kat umah prepare telor dadar....telo mate pun die pandai dah.....pandai jek pecahkan telo tanpa pecahkan kuning tu.....aku yg selalu kantoi nak pecah kan telo sampai kuning2 die pecah sekali hahaahahah tangan tak bedong mak ko nie mia!





tumis bawang merah, bawang putih, halia ngan rempah 4 sekawan.....dah naik bau & garing, masuk kan pes kari.....biasenye aku gune kari babas ngan alagapas dicampurkan.....ni pun kawan opis aku yg mmg terra masak kari penang ajar......





dah naik bau rempah tumisan tu, boh le santan...maaf kan chef yeak sebab gune santan instant.....chef tak pi pasar ari keje2 ni hihihihi






dah gelegak, boh le sardin tuh.....pastu cedok sikit sos sardin tu barang 2-3 sudu masuk dlm kari tu....boh garam ngan perasa & tunggu le rempah meresap dlm sardin tu kejap....agak2 dah gelegak, masukkan hirisan mangga tu...tak ya lame2, kaco seminit dua pastu tutup....sbb mangga tu cepat masak...kang lembik sangat tak feel plak.......





so ini laa hasilnye....kari sardin bermangga wallaaaaa......sedap!  manis2 n masam2 mangga tu mmg masyukkkkk laaaaa....





kene plak ngan nasi beras wangi panas2.....fuh....mmg masyukkk wey!




pastu lawan plak ngan ikan terubuk masin.....perghhhhh...siyes wey! syok menyuap wo! jgn kate mak mertua, abg aaron ajis lalu pun ko buat tak nampak jek laaaaaa...dah siap mkn baru sibuk nak kejar die minta otograp hahahaahahahah..frust ni, laki mak pi sabah ari tu, borong ikan bilis berpeket2, ikan terubuk ni die beli seketul jek......sekejapan licin dah......






menu simple dihari jumaat yg lepas.....telo dadar mia, terubuk masin & kari sardin bermangga wallaaa....




sile tgk daun kari tu...segar tak?....yeah! hasil dari kebun en papa kat belakang umah haahahahaha.....akhirnye menjadi cantik gak setelah asik diserang serangga....pokok limau, pokok kari, serai sume naik ngan cun....pokok pisang jek bantut....daun pandan plak terus mampos ha ha ha....





so mase tuk melayan tuan raya bersantap......tak sempat2 tukar baju terus nak makan....sori le abg, ari ni lauk instant jek yeak...



seb baik tuan raja makan due kali tambah......pastu salahkan lauk sebab tetdo kat mesejid masa tgu semayang jumaat wakakaakakaka





meh aku ajar care mkn yg membantu kearah membawa kepada kefeelan mkn kari sardin bermangga.....amik nasi panas2 mengikut sukatan diet anda..boh kuah kari, sardin ngan mangga kat nasi ....pastu tenyehkan secubit ikan terubuk masin kat nasi panas, pastu amik mangga tu lenyek2kan kat nasi.....pastu mkn lerrrrr.....perggghhhh...heaven wooooo....so mangga tu setiap kali nak mkn ngan nasi korang lenyek2kan kat nasi tu.....so ko akan rase masam2 manis mangga beradun ngan kari dan ikan masin tuuuuu....phewwwwwwwwwwwwwww!! diet pun ilang laaaa......harus tambah lagi sesenduk nasi wakakaakakakaakak





okey tak aku menggoda hahaahahaha.....mangga kel*ng ni byk kat melaka.....ramai yg tanam tuk mkn sendiri....umah mak mertua aku takde plak tanam....ni dah tau masak kari boh mangga nie, konpom balik melaka aku cari lagi mangga ni buat stok kat umah plak huhuhuhu eh korang plak jangan masak kari boh mangga madu plak tau.....lain plak rasenye kang bahahaahahahaahah






**opocot! tekejut mak tgk layout tuk update entry kat  blogspot ni dah berwajah baru....menjajau mak cari list draft taww!! tapi mak suke...sebab sgt kewl laa..lagi senang nak manage blog.....auwwww!!







39 celoteh sahabat

pagi2 aku akan cari post blog kau tuk memotivasikan diri supaya tak rasa monyok. letih manjang. sedang mengorek rahsia kau yg ceria selalu.

April 23, 2012 at 9:08 AM

hehehe...kelasss ko jah...

April 23, 2012 at 9:09 AM

sedap wehhh kak lieya..kita pon mmg suka masak kari sardin..peberet org utara..ngeh3x.. nakkena cari sardin bikin masak ptg ni..tp buh mangga tu tkthulah..ehehhe..

April 23, 2012 at 9:09 AM

terliur tgk resipi kali ni..akak suka..hehehe

April 23, 2012 at 9:25 AM

Lieya..ko terus wat aku terasa nak blik kg..rindunya kari sardin. Mangga ni byk kat depan umah tgh bputik tu..asyik wat kerabu mangga jer.

Sempat lg ko msak yer..siap ajau lg cara nak ambik fell mkn kari ni hahahaha dan ikan masin penambah rasa..mmg walaaaaa.

April 23, 2012 at 9:26 AM

benci la... terliur betul aku tau.. aku selalu gak tgk org cuba resepi kari mangga ni... hadoi, tp malas nak cuba, cer lain kali ko anta sepiring kt p.8 ni ha... akekekeke

April 23, 2012 at 9:30 AM

knapa tak buat sambal belacan? letak mangga muda best!!! mkn ngan terubuk masin// phew!!! konpen lieya mkn 3 pinggang..

April 23, 2012 at 9:37 AM

Morning Lieya,

sekejap akak dh tertinggal n3 lieya nie...laju aja engine lieya ni kan!! hehehe...wah lauk sardin fav kak Nur...boleh bertambah nasik tau...ish selera tengok lieya masak...sesekali tunjuk pasti kak Nur terguder...eh join lah club memasak lieya...boleh kak Nur cuci mata kat blog lieya kan???

April 23, 2012 at 9:44 AM

pagi-pagi ko dah buat entry makan yer...lapor la kak lynn...dah la makain memboooolllaaattt nie...asyik nak makan jer arr...

April 23, 2012 at 9:48 AM

x pernah try buat gini
lepas ni nk buat gak la
nmpk sedap sgt

April 23, 2012 at 9:57 AM

abis diet aku...
dok kumpul resipi masakan ko jer ni lieya..
huhuhu...

pandai mia bt telor dadar..
aku ni dah kena ajar si suri bt keje umah...
nnti2 leh aku relak jer..hahaha

berselera laki ko cedok lauk..
senang hati tu..
dilayan bagaikan putera raja...
hehehe...

April 23, 2012 at 10:04 AM

akak tak pernah masak kari sardin lagi lieya... tgk lieya masak ni macam menarik je.. harus try ni..

April 23, 2012 at 10:24 AM

ya allah nmpk sedap ...lapar la pulak tgk ni...
mmg terbaik menu tu semua...

April 23, 2012 at 10:24 AM

tgk dah tahu..mmg sodappp ni.. lya mmg pgemar sardin... biasa suka buat sambal pedas2..mmg x pnh lg buat kari ni... terasa nk mcuba lak kari sardin..msti sedap kan

April 23, 2012 at 10:25 AM

perkk..sekali tgok mcm blog masakan plak ekeke...
pg2 lg dah kecur liur tgok mangga tu..hehe

April 23, 2012 at 10:37 AM

alahai... mak yong dgr mangga terus kecur air liur ni..hehe... tak bole dipisahkan...suka sgt..:)... tgk lieya buat kari sardin mangga terus nak satu mangkuk...huhu...

April 23, 2012 at 10:40 AM

perghh nampak mcm sedap sgt..hehe and senang je...

sy folo akak ye..:P

April 23, 2012 at 11:01 AM

sedappppp nampaknya tuuuuu...saya biasa gak buat kari sardin tp tak penah campur mangga..boleh try lepas ni :)

oooo..mesti best balik kampung kan :)

April 23, 2012 at 11:06 AM

Terus akak terliur tengok kari tu..terasa rasa masam mangga tu. Tak boleh jadik nih..mesti cuba gak

April 23, 2012 at 11:10 AM

mmg terkecur i dibuat u sis...
simple but yet terbaeeeekkkk....
yummeh!

April 23, 2012 at 11:22 AM

wah..tak penah taupun boleh letak mangga dlm kari...sedap ye...

April 23, 2012 at 12:21 PM

mak aihhh berpolohh akk tgk dari jauh nie ..
terbaik lah dik
len kali nak try lah lieya .. x leh jadi ashik telan liuqq aje nie ;)

April 23, 2012 at 12:40 PM

selalu mangga ni tumbuk dengan sambal belacan yang sodap. ni masuk dalam kari plak.. huh mmg meleleh la air liur ni..

April 23, 2012 at 12:45 PM

Mangga muda gitu pun sedap wat gulai lemak cili padi ngan ikan talapia tau..

Tgk gulai sardin Lieya memang debabom laa.. :)

April 23, 2012 at 1:02 PM

aku baru tgk mangga tuh pun dh kecur liur, terasa kemasaman nyer...
bile dh siap kari sardin nih lg lah terasa terliur... perkh nmpak menyelerakan... wajib cube nih chef lieya

April 23, 2012 at 2:08 PM

pergghhhhh.. terbaek la chef!
aku ni mmg kaki mangga, mmg wajib berulam nasi kl ada stok mangga.. hahah *psst, hiris dlm budu.. terangkat tauuu*

ni pestime tau kari sardin letak mangga..
mmg akan ku cubala, sbb sardin ada lg kat umah, mangga pun mmg musim die skrg..
aiii, dh menjeje airliur ni.. ;-p

dh la arini pase, haissssssh

April 23, 2012 at 2:28 PM

as salam lieya..ini sudah memikat kalbu..teruja nak terai nie..mesti tambah nasi berkali2..tambah gumuk ler kty camni

April 23, 2012 at 2:33 PM

dapnyer aku tgok kari sardin ko niih. mkn lak ngan ikan masin lg la terangkat. trbaik wokk

April 23, 2012 at 2:41 PM

perghhhhhh giler kecur tengok mangga tu.. huhu
mesti sedap kan ngan masam, manis, masin lagik...
maap la abg aaron ajis yerk... hehe

April 23, 2012 at 3:18 PM

sadiinnnn..kariii..sadin...kari....
siap ada tips nk mkn skali tu...ko mmg kan

April 23, 2012 at 4:27 PM

Seyess meyelerakan...:-)

April 23, 2012 at 5:56 PM

sedapnyaaaa... nanti nk try jugak lah.. :)

April 23, 2012 at 6:55 PM

patutlah menyepi..rupanya blk kg...akak pn suka ikan sardin...sedap!!!! brtmbah sedap cmpur mangga tu lieya.....nyum..nyum...

April 23, 2012 at 9:32 PM

Pergh,sedapnya.Menjejes air liur rasanya hahaha...Nak try la..psst,akak x pernah lagi tau masak kari ikan sardin ni (tutup muka malu) hahaha

April 23, 2012 at 10:47 PM

aku tgk sedapnya..smpi naik berselera..tp aku tak reti mkn mangga dlm kari..huhuhu...

April 23, 2012 at 11:31 PM

awak memang pndai buat saya terliur tahu...:)

ehh saya suka juga ikan terubuk masin tu,selalu potong2 cili dan bawang masuk dlm rice cooker masa tunggu dia masak..makan gitu je dgn nasi panas pun walllla... sedapppp

April 24, 2012 at 4:43 AM

okeh...
dh copy & print lagi....
x buat gak.. x tau le....
eh aku yg terliur tgk ko.. sedapnyaaaa

April 24, 2012 at 9:43 AM

huish...giler sedap ni....tetiba terliur..

April 24, 2012 at 4:48 PM

lieya ko dah macam akak plak asal ada mangga suka buh dalam masakan. cam sedapkan balance ikan sardin ngan mangga.kecur air liur akak tengah-tengah malam ni : )

April 25, 2012 at 8:44 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy