Thursday, April 26, 2012

thursday ~ random photos



salam khamis semua....mcm biase entry random photos menemui anda ari ni...jeng jeng jeng...(jeng jeng jeng laa sangat..puiii!!) ha ha ha....


*
*
*
*
*
*
*
*
V

  • tertonggeng-tonggeng si adik join kakak tgk katun.....dayyan, meh mama ajar,  saham ko tengah tinggi di mata papa, pi rengek2 kat papa sure dpt ipad sebijik khas tuk dayyan ....kui kui kui




  • muke monyok sebab dlm byk2 makanan yg sedap2 atas meja tu dayyan cume dpt  makan nasi lembik bekal die jek.....nak try satey konon..gigi pun baru due batang......oh satey is my favi, seminggu sekali wajib lepak kat satey UK atau pun satey kat Ramai seafood tuh...



  • samurai hati mama papa mia mija......





  • port peberet aku tiap2 pagi bile dah siap2 nak gi keje....naik atas scale tu sambil tgk cermin...kalo kg naik, mmg bad mood sepanjang hari  (amboi! amboi! bad mood ko pandai, mencekik tak pandai plak nak kontrol bahahaahahah)




  • budak ni beriye2 melalak kalo aku dokong hahaahahah...sudahnye aku berposing cun2 depan kamera, tapi si kecik ni muke kemek2  nangis haahahaha.....nak kate aku mengandung bb boy tak plak, peliks nape si comey ni tak suke aku.....(ni anak ofismate aku tau....kecik2 dah nampak muke hensem die)



  • "senjata" mija.....asek2 pi klinik amik neb kalo semput die datang....so kiteorg beli sendiri chamber n inhaler tu....anytime anywhere boleh buat sendiri......penah satu ari tu, kul 2pagi pi cari klinik 24jam sbb semput die datang, mase tu kat melaka, seb baik belambak klinik 24jam....kes terbaru, mlm tadi si mija kene semput, ni mesti sbb overload mkn sekerim mase lik kg ari tu.....so ari ni cuti smart reader soh die rehat2 jek....esok mlm dah buat appointment ngan pakar kat Annur bangi tuk checkup semput die.....aku pun dlm perkiraan nak beli mesin portable spo2 yg tuk pantau tahap oksigen die bile kene semput tu, risau sbb sekali semput die datang, si mija akan bernapas tercungap2 sambil batuk2 non stop...panik wo!.....




  • nota tuk parents kat taska dayyan.....cikgu2 tak mintak pun parents bawak makanan tapi memandangkan dayyan pun akan dirai so aku bawakkan apam ladybird ngan bumblebee tuk budak2 ni mkn......sesekali belanja kawan2 dayyan.....






  • tuuu name dayyan......hik hik hik




  • gambar yg telah di snap secara curi2 oleh opismate aku ....mase ni tgh khusyuk mengumpat sambil kunyah jelly beans .....oh aku tak mengumpat, aku menjadi pendengar setia jek hahaahahahah (mampus kene katok kepale ngan kak shimot n ellysot hahaahahahaha ....wey 'princess diari' dah khatam belum ha hahahaha)




  •  mase ni singgah cold storage alamanda sbb nak beli minced spinach dayyan....papa ngan dayyan dok dlm keter sbb stop kat luar tu jek pun, lg pun nak gi kejap jek....si kakak2 sibuk nak ikut....sempat posing di bawah pokok buluh alamanda.....




  • kudap2 peberet dayyan....sebekas tu die telan sorang2.....(psyco betul mak ko kan dayyan, tetap beli yg low fat tuk ko hahaahahah)...eh kakak2 die pun suke gak....tapi pesen dieorg mkn, suke boh dlm tempat beku peti ais dulu, dah keras baru mkn.....



  • sarapan budak2 ni kalo datang mood malas omaknyer.......sosej koktail 4 ketoi sorang, creet mayo sikit......dlm brown paper bag tu mia punye bekal.....





  • anak-anak dare aku yg gojes-gojes......(gojes laa kalo dieorg tak gadoh, cube kalo bergadoh, sekoq2 aku nak picit2)



tamat laa sudah entry random photos tuk kali nie.....esok2 aku dah tua2, bukak balik blog sendiri, mesti aku sengih2, senyum2 bace n tgk gambar2 lame ni kan.....hmmmmmmm.....



*video si gedek2 kemain gedik ngada2 bile nampak papa balik.....




** ade sape2 amik cuti senin 30hb tuh....aku x amik...tapi tetap dpt cuti direct sabtu, ahad, isnin ngan selasa sebab  gi kursus kat PD ....moh! hangkut anak2 ngan bapak anak2 ikut sekali.....yihuu!~




30 celoteh sahabat

keh keh kehe...mcm2 citer...
betul lerr....gambar menceritakan 1001 ceritakan..

Batrice since dia keluar ward dulu..mmg we'll dah belikan chamber tu lieya.....and gas dia bekas kaler coklat....and now kaler biru sama mcm mija....yang biru tu pakai bila perlu..dulu kalau yg coklat tu...every day kena ambil...pagi and malam.....yelah, batrice kan semput dia dah teruk..

btw kan lieya....
kalau ikut pemerhatian aku ler.....kajian keatas Batrice..ewah....bebudak asthma nie tak boleh minum minuman bercoklat, milo ke vico kerr susu coklat..coz' aku tengok since tukar ke susu coklat....selang 2 bulan sure batrice kena semput...dulu masa minum susu honey tak pulak...kena pun bila dia dah over penat sangat main tak hengat dunia....

pakwe kecik tu nangis bila ngan ko sebab ko gojes sangat......

April 26, 2012 at 9:17 AM

aduhla sian nyer muke si dayyan tgk makanan atas meja yg dia tak blh mkn heheheh...

senjata mija tu mmg sgt berguna yek, kalu kene semput mmg akan btk2 non stop ko, sbb kite nyer saluran pernafasan jd mengecil itu sbb terbatuk2 tercari2 nps...

*gamabr2 lain aku tak nampak la wei, naper yek tak kuar ohooook2

April 26, 2012 at 9:25 AM

Betol la lieya..blog umpama diari. Segala yg kita coret hari ni akan jd memory utk masa akan dtg. Boleh anak2 tgok dan nilaikan sendiri pengorbanan kita. Walau mcm mana bz pun dorg tetap keutamaan kita..
Tp dah tua2 t agaknya berapa tebal la kanta mata yg nak di gunakan?? Dan tangan pulak tketar2 nak masukkan paswood..hahahaha..can't imagine ( sorg nenek tua berblog)...

April 26, 2012 at 9:50 AM

budak2 ni klu dah kena semput memang payah
2-3 hari jugak la baru nak ok
like my son, klu dah ade tanda2 awal nak kena semput memang terus pi bwk gi spital putrajaya jer
sebab klu kat hospital, x yah nak tunggu2 dah
gi kat triage pastu nanti nurse terus hantar masuk amik neb kat zon separa kritikal...
doktor pun ade.. senang nak pantau...

klu kat hospital, budak2 asthma ni dokter akan kasik ubat salbutamol... utk redakan ruang kat paru2 tu..

anak sy pki puff kaler biru ngan oren... sebab dia nye asthma agak teruk jugak lah...

tp budak2 ni klu hntr berenang insyaALLAH, leh baik asthma nye tu...

April 26, 2012 at 9:50 AM

mcm2 gambar ada..puas tgk. plg kelakar gambar first aksi dayyan tertonggeng nk tgk ipad..
mija ounya semput teruk gak yer.. aku faham sbb aku pun semput tp dh lama x attack.. mmg hazab nk bernafas dgn batuknya..

April 26, 2012 at 9:52 AM

monyok2 pun dayyan tetap somel....harus tu tengok scale...tp bila badan dan naik alamek tak sanggup nak tengok huhu...

April 26, 2012 at 10:17 AM

mcm2 citer ada...kenangan kan..leh tersenyum sensorang walau masa skrg ni pun kan...

dayyan mamam yogurt..urmm nmpk cam sedap sgt kan...

April 26, 2012 at 10:17 AM

dayyan.. awat sampai gitu jadinya.. g suruh papa beli lagi satu ipad.. hehehehe

ooooooooooo dengar jerk ek.. bukan time tu tengah cakap ker.. hahaha kantoii...

'princess diari'.. uikkk tak sempat baca dah delete arrr...

April 26, 2012 at 10:28 AM

lahai, sian kak mija..
taleh sejuk2 la ni..

psst, hambbooooi nko, cuti direct yer..
aku taleh, ahad n senin dpn ada verifikasi stok,
mebi pastu kot..
ntahla.. rasa stress gak ni, kije menimbun..
mentangla cuti dh lama.. huhuhuh..

April 26, 2012 at 10:58 AM

kesiannya dayyan..tak dpt makan satay..

gambar yg last tu cantek.kat mana tu?

April 26, 2012 at 11:02 AM

waa...
nak tido hotel kt pd ek! bestnye dayyan!
hepi holiday! :)

April 26, 2012 at 11:08 AM

Hi.. b4 ni i silent reader u.. anyway pasal hal semput tu.. my son (this year 4 years old), kene penyakit ni sejak umur die 2 thn doc confirm.. so chanber tu mmgs ejak tu la ade bersame kami.. utk bdk2 mmg dieorg boleh sihat dr penyakit ni.. u masukkan anak u ke swimming clas.. mmg sgt bagus... lagi satu air sejuk or ice cream paling pantang.. buah oren dan tembikai pon pantang.. dan paling kene ingat air kelape jgn sesekali bg, itu la pembunuh utk org asthma ni... i dpt info ni pun dr doc and my husband.. coz husband i mmg mase kecik dulu asthma...
mmg bile bdk kene asthma die akan start batuk non stop...bile die start kene selseme u dah eken berjaga2, itu tanda tanda awal nak kene, bile dah start batuk ckit yg betul kritikal u kene bg die minum air panas (campur ckit la) ia akan melegakan... jgn halang die aktif dlm aktiviti sukan/riadah.. actually ia amat membantu mereke..just mase kene attack tu je la die xleh beriadah.. klu tido, bilik aircon, pakaikan stokin and jeket... and put viks kat dada and tapak kaki (waktu mlm)... sedikit tips yg i ade... kite may b leh share lg ape2 yg kite discover dlm membesarkan anak2 kite..
take care :)

April 26, 2012 at 11:24 AM

anak2 aku pun ada chamber asma tu nok...
dah bertahun pakai since si abang kecik lagi...

tapi alhamdulillah, abang dah ok, si adik je la masih ada lagi...huhu...

April 26, 2012 at 11:32 AM

sangat, sangat comel muka dayyan....
bagi akaklah jika anak ada asma selalu dipantau..
moga sihat semuanya...

April 26, 2012 at 11:35 AM

ala tomet tomeynya samurai dayyan..dongki tul tgok rambut dia yg lebat tu..hehe

April 26, 2012 at 11:36 AM

@ezan

thanks byk2 ezan...byk tips tuk saye refer nanti....baru tau oren n tembikai tu tak boleh sedangkan mija mmg favi buah oren....tiap2 mgu belikan utk die.....lepas ni mmg kene stop laaa....

thanks byk2 yeak....

April 26, 2012 at 11:47 AM

dayyan yang sentiasa super duper kiut!!!

kakak2 yg super duper gojes!!!

mama yg super duper cantik dan rajin!!!

papa yg super duper cool!!!

:)

April 26, 2012 at 11:48 AM

Betul tuh.. bila ada blog ini boleh baca balik apa2 citer yg berlaku 2/3 tahun dulu kan..

hehehe bagus jugak idea random foto Lieya nie.. :)

April 26, 2012 at 12:32 PM

masz pon x coti 30hb tu.. tp x leh pi PD la pulak cam lieya.. huhu nak pi jgk!!!!!

lama dah x bercuti2 malaysia nieh, nak kena carik masa la kan..

April 26, 2012 at 12:42 PM

Suka tengok entry lieya kalau bab macam macam gambar nih. Tersengih akak tengok aksi lieya ngan anak anak esp. si hencem dayyan tu la..

Selamat bercoti panjang. Sure bebudak tu suke main pool kat PD.

April 26, 2012 at 1:32 PM

cian mija..

dak anis gitu la lieya.. hari2 yg color oren (dulu coklat) kena kasi, yg biru bila perlu.. dan kdg biru tu pun tak jalan dah bila teruk.. terpaksa guna neb plak.. tu yg mesin neb pun kami beli sbb kdg kena tetengah malam.. pastu dak irfan pun sama.. cuma dok tak sahkan dier athma lg.. lom peringkat kena amik hari2 cam si kakaknya.. harap2 tak la.. huhu.. kena banyak pantang juga.. ais, ice cream (sesekali blh la, buah oren terutamanya.. tembikai, mata kucing.. tp dak anis tu memg suka buah oren.. beli tu tak la.. tp kalo p kenduri pantang jumpa mesti dier nak.. terpaksa kasi kecuali time tu dier dah batuk or selsema..

April 26, 2012 at 1:36 PM

ala cian mija...xpe tak time sume menda ni...geram tgk budak dayyan ni....aku leh tgk sekerat je video dayyan tu..sebiji cam suri masa kecik..anak papa katakan...

April 26, 2012 at 2:00 PM

banyak betul pic ni.. paling suka dayyan ikat rambut tu.. dah macam ninja samurai dah.. comei..

April 26, 2012 at 3:26 PM

ahahahaha..kesian dayyan muka monyok tak dapat makan sate...berapa umur dia ya? anak saya si zayyan tu 23 May ni genap setahun...


byk nya keychain? kat dinding opis tu

April 26, 2012 at 3:44 PM

@lieyalatif
No problem.. kite pon same2 baru belajar jd ibukan..byk lagi yg kite akan belajar.. same2 la ek... :) klu boleh buah2 lain tu try and error la.. sbb ade buah yg dieorg leh mkn, ade yg xboleh..but oren, tembikai and kelape mmg NO....

April 26, 2012 at 4:46 PM

mija pon lelah gak yer..sama mcm asya.lelah..terpksa sedut hari2....

suka baca smua citer ni..wowww..workstation lieya cun bangat...

April 26, 2012 at 7:36 PM

comel gile muka dayyan sedih tu..geram tgk

sian mija..yelah betul kalu ada satu kat umah senang kot2 emergency leh guna..xpe sok besar hilang lelah tu..jgn mkn aiskrim selalu yer....

danish pun ada sikit semput tp xde smpai kene sedut gas tp kene bjaga2 sbb belah abah dia ada yg lelah..

April 26, 2012 at 11:08 PM

seronok plak baca mcm2 kisah setiap ari khamis.. ;) kita sama lah lia...peminat sate,lia pun tiap minggu selalu makan sate..ada 1 kedai dekat2 dgn umah ni sate dia mmg sedap (depan klinik mawar) sate ni yg penting sambal kacang dia tu...klu sambalnya sedap maka sedaplah sate tu....

pasal asthma ni sejak pika kene semput lia mmg ada standby neb kat umah,dah x jalan sgt klu guna chammber..dulu lps jumpa doktor kat pakar puteri lia terus beli neb (jenama OMRON harga dalam RM400++) jenama tu atas suggestion dr doktor pakar...rasanya lia penah letak gambarnya kat blog....

dulu kat umah ni mmg x penah putus stok buah2an tp since pika ada asthma mmg x penah beli lagi dah...kdg2 klu nak makan pun curi2 sbb kesian klu dia nampak nnti sedih plak sbb x dapat bagi kat dia merasa... ais/eskrem mmg lansung xde dah kat umah ni...

org kata klu semput ni bukan dr keturunan insya'allah lama bila dia besar nnti blh baik...tp makan masa lah...

lagik 1 pika ni bila nak kene semput badan dia akan tumbuh ruam kat pelipat kaki/tangan...doktor kata mmg ada sesetengah case yg mmg mcm tu...dia jenis alergik habuk...

April 26, 2012 at 11:31 PM

ahahah semua best ..
sibb baik ada chamber dan inhaler sendiri kan dik .. kalau tak susah jugak , should have kalau keperluan itu lebih penting buat mija , kalau akk pun kan ..
amboi2 ... bagus tul tadika tuu ekkeke
x leh blah pic posing anak dara berdua tuu .. adehhh dah lah macam kembar ! ... ;)

April 27, 2012 at 1:13 AM

anak dara bersua tu ikut jejak lieya la tu...

amvoiii cuti2 you..tk sabar nk tunggu...

April 27, 2012 at 7:12 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy