Monday, April 16, 2012

projek melontong di hari sabtu.....

salam isnin semua...hope sume ceria2 arini yeak....aku ceria2 jek sebab minggu lepas seminggu takde mood gara2 ulser byk dlm mulut....mmg tahap nak bercakap pun sakit sbb sebijik tu naik kat betul2 tengah2 rahang mulut tu.....jgn kate berckp, nak mkn pun takde mood sampaikan tahap join sekali mkn bubur dayyan hahahaahaha..... tapi yg syoknye turun le 2kg....tu minggu lepas punye citer, ni dah baik dah ulser mau naik berkg kg kang sob sob sob....okey2, ari ni jom nak cite pasal aku buat lontong....ni gara2 dok tgk 3-4 org dok post gambar ngan status pasal buat lontong terus mak tergode de tauuu  hik hik hik....so sabtu tu gigih pi pasar cari bahan......

*
*
*
*
*
V


honestly aku ckp, ni kali kedua kot aku buat lontong...aku tak rajin nak buat sebab renyah bab sayur2 tu...byk no sayur nak kene cari (alasan bagi org mls masak mcm aku yeak).....so pagi2 lepas bekpes kat mamak, terus pi pasar presint 8 tuh cari bahan...





seb baik ade anak dare sorang nie....rajin tolong aku.....kopek kentang, kopek bawang ngan kupas kulit2 sayur yg ade....





rajin2 die pun kene tgk2kan jugak...naik kurus lobak aku tu die kupas kulit hahahahaahah.....kemain sedap die dok sagat.....ape laa mia nieh!

 



tang nak hiris2 sayur ni aku lemah nie......ni baru buat sepiuk kecik tuh....bayangkan kalo mak aku time raye buat sepiuk besar tu.....adoii!! bepeluk tiak hiris sayur....sebab kalo time nak raye tu aku selalu ngelat, aku selalu cop potong sayur yg best2 n senang jek tuk buat lodeh hahaahahah.....okey2 lepas ni insap dah haku!! hahahaahaha





paling tak suke hiris kacang panjang...disebabkan tak suke hiris kacang panjang so boh sayur ni sikit2 jek hahahaaahaha......
 



kalo si mia tolong aku kopek kulit sayur, yg si mija ni plak tukang perabihkan sayur aku.....selambe jek ratah mentah2 lobak ngan sengkuang tuh.....





aku buat kuah lodeh, ayam masak merah ngan kuah kacang.....kuah kacang tu pes time aku buat...so ape lagi, sambil masak sambil resepi kat sebelah...seb baik skrang sume dihujung jari.....mia dah memekak membebel sbb aku pakai ipad lame nooo hahahaahahahah...nasib ar!



 


tuan puteri bersantap.....


 



nie plak tuk tuan raja heheheeheh.....seb baik en laki puji sedap...ehh berani tak puji sedap, bini die mogok gantung kuali sebulan kang baru tahuuuu kui kui kui


 


dpt le bagi jiran sebelah sedulang....kelas tau, akak tu balas balik bagi set ciken cop....malu i dpt jiran rajin masak huhuhuhu

 



ade lebih sebantal nasi impit tu ngan semangkuk kuah kacang...so kite transform kan jadi lontong goreng versi johor......pagi tadi aku masak nie.....


 



so lontong goreng le bekpes budak2 ni pagi tadi....aku bekalkan jugak tuk bawak gi sekolah.....sebelah tu bekal dayyan....nasi lembik + pumpkin + spinach + meat ngan dessert puree manggo....tak abis siap ko dayyan, mama bababs montot balik kang hihihihi


 


tu jek laa cite lieyalatif dan lontongnye hak hak hak




** sabtu ni mia kene ganti sekolah tuk raya haji...advance betol hah, awal2 dah siap2 ganti cuti....bagus2...





34 celoteh sahabat

rajin ko masak...kelas...hehehe

April 16, 2012 at 9:14 AM

ENYAMPAS TENGOK LONTONG KO LIEYA.. HEHEH

April 16, 2012 at 9:16 AM

lamanyer x makan lontong
selalu buat masa raya jer ngeee
dasar pemalas khen
nasib baik ada gegurlz tlg kupas khen....
ai loikeee gegurlz

April 16, 2012 at 9:24 AM

perkh rajin tul kwn aku nih tau...sedap meleleh aku nengok pg2 nih
aku pun tak rajin ko sbb nk bt kuah lodeh tu mcm2 sgt syrnyer kan.. n aku gk tak penah lg bt kuah kacang... lg melampau heheheh

aku pun suke beno bt ns impit goreng sedap tul...nikmat kn

April 16, 2012 at 9:28 AM

mai pos sepinggan tue kt atie bleh??.....huhuhu...sedapnyer lontong kak lieya....series mencengkam kalbu betulla.......hehehhehe

April 16, 2012 at 9:41 AM

lieya klu nak tau sayur lodeh yg lia buat lagik simple...cuma ada lobak merah,kacang pjg,kentang,jagung muda (itu pun kebetulan ada..selalu x letak punggg...),tauhu kering & soon.... lieya punya nie lagik terror tau..mcm2 sayur ada.... ^___^

pastu aritu kuah kacang buat t'lbh plak..bukan semangkuk kecik..tp 1 tupperware! ada dok kejung dalam peti es...huhuhuuu konon nak buat sate grg pun x t'buat2 lagik....

April 16, 2012 at 9:53 AM

aku lgsung x penah masak lontong nih...hahhaha

April 16, 2012 at 10:22 AM

rajinnya awak..

anak2 dara pun rajin tolong mama :)..seronok anak dara dah besar kan..

kami org perak jarang makan lontong tp penah rasa..sedap makan ngan nasi impit dan sambal bilis..

April 16, 2012 at 10:24 AM

untungkan ada anak dara kecik2 pun leh membantu...terliur lak tengok lieya dok masak lontong ni....yg penting masak siap ada lappy kat sebelah kelasss ko!!

April 16, 2012 at 10:28 AM

nie lah namanya wanita melayu terakhirr...ngeee
rajin + pandai masak lak tu..hehehe

terus terliur tgok warna kuning yang berseri2 tu..
untong arrr dia ada pembantu tetap kat dapur..hehe

April 16, 2012 at 10:37 AM

kelazzz lontong ko..tp sayang lieya..aku x makan lontong..heheheh...tak sabar tunggu anak2 dara aku beso..leh tlg aku masak..hhahahha

April 16, 2012 at 10:58 AM

dah leh harap dah anak2 dara ko.. best jer tgk anak dah besar.. nyesal kawen lmbt hahahaha

April 16, 2012 at 11:10 AM

Rajin anak dara lieya menolong.

Sedapnya nampak lontong tu..

Lagi sedap namak lontong yg digoreng. Ni.. akak tak pernah makan lagi, boleh try nanti..

April 16, 2012 at 11:11 AM

sedapnya... dah lama tak buat lontong.. nak buat hujunh minggu nilah...

rajinya anak dara ni... meh pinjam seminggu..

April 16, 2012 at 11:27 AM

adeh..lieya..ni buat kty teringin pulok nak makan lontong..

April 16, 2012 at 11:32 AM

seyes!

MEMG RAJIN!


jeles ai.. sbb mood rajin ai dah lama tak kungjung tiba.. mood pulak yg salah yekk? hihihi

April 16, 2012 at 11:36 AM

dh blh diharapkan dh anak dara lieya nie tlg buat keje2 kat dapur....hehehe...oklah tu rajin lieya buat lontong nie...mmg keje byk sikit kena buat kan utk siapkan lontong nie..hehehe..nasib baik hubby puji sedap kalu x bini dia merajuklah nanti..hehehe

April 16, 2012 at 12:06 PM

wah byk bahan yer..akk baru bp kali makan lontong sejak kawen dgn org mlk nie..comel jer anak dara tu ratah sayur.. :)

April 16, 2012 at 12:29 PM

gile kooo...lontong goreng tu my peberet...huuuuuuu huhuhuhuhuhu...aku klu blk kg msti pekena lontong...nk mkn kt KL ni x menepati citarasa la...nk msk sndri mls...hekhek...x mcm ko...hee

April 16, 2012 at 12:33 PM

sedap kemain nmpknye tuh, hehe

April 16, 2012 at 12:41 PM

wahhh...sgt sedap nie :)))) tertarik menarik ...hikhk...rajin sungguh si anak dara nie...good...fida pun nak train anak la..rajin menolong di dapur :D

April 16, 2012 at 12:51 PM

wah2 rajinn anak dara lieya haa .. untung kan ada anak dara nie .. belum apa2 dh rajin menolong di dapur ... alhamdulillahh
siap lontong dan lontong grg ! .. hah ..
sedapp nie .. 1t time dgr nie .. adoiii terasa kat tekak akk nie lieya .. mantopss !

April 16, 2012 at 1:02 PM

Selalu baca blog lieya, tapi baru ni je follow...hehe...rajin betul memasak ye...untung ada anak dara...

April 16, 2012 at 1:05 PM

mmg arr lieya 1/2 jam pun x siap2 siang sayo jek..
beb tips hiris kacang..gunting je serong2 lg halus ley dpt..siap leh asingkan biji2 lg..;)

mmg npk sedap siap mau betambah2 lg rasa tgk lontong ko tu..

camne x gumuk tgk org masak pstu tingin nk jugak..huhu

April 16, 2012 at 1:12 PM

Mmg menariknyaaaaa....untung uols psl si comey rajin membantu...

April 16, 2012 at 1:43 PM

sib baik i x berapa in ngan lontong..hehehe..kalau x sure meleleh kan...tp suka ngan sambal ayam lieya tuh...nampak mengghairahkan....

April 16, 2012 at 2:43 PM

mengancam bebenor lontong ko lieya... org johor mesti terror buat kan..haha...akak besa gak buat sekali nasib baik jadik...hikhik.. senang sbb anak daras tulun potong memotong..:)

April 16, 2012 at 3:56 PM

ko tahu tak kalo nak lagi real,
jangan pakai nasi himpit gitu, tapi carik lontong daun.
Yang macam dalam tiub gitu kena balut ngan daun pisang gitu.

tapi makan kat kedai pun skarang, banyak gerai pakai lontong style nasik impit gitu.

April 16, 2012 at 4:18 PM

rajinnya.. aku x pernah lagi cuba masak lontong. dh kawin dgn org johor kena cuba gak ni.. laki den mmg suka lontong.
sejak preggy ni jarang dh ke dapur..bau masak2 boleh buatkn aku loya..

April 16, 2012 at 4:37 PM

sib baik anak dara u dah leh harap kan sis...
i pun jarang2 masak lontong...
sbb malassssss....
tapiiiiiii kan bila raya....
memanglah keje ku siapkan bahan2 utk lontong tauuuuu....uwaaaaaa....

April 16, 2012 at 4:52 PM

rajinnyer lieya... byk gak tu masak..untugnya ada anak dara y makin mbesar..dh byk perkara y dia leh bntu utk ringankan kerja kt kan..hope asya pon serajin ni mbantu mama dia nnti..

April 16, 2012 at 6:07 PM

best la beb,
aku suke lontong ni tp x gheti buat..
dlu ada sorang staff slalu buat, tp skrg dh pencen.. x merasa la..

eh tab tepi tu tgh gugel resepi ke.. hahahah
tape, aku pun camtu tp siap salin bagai sbb tade tab.. hahahah
ilang resepi tu, cari lagi, salin lagi.. ;-p

April 16, 2012 at 9:59 PM

uiiii sedapnya lontong..rajin awk lieya..anak dara awk tu pun rajin..kecik2 dah boleh harap....

April 17, 2012 at 12:06 AM

tedapnya lontong tu , lieya. terasa suasana hari raya plak.suami dah kata sedap tu lepas ni kena selalu buat lontong. samalah firdaus pun 21 ni kena sekolah ganti, malas tau time akak cuti anak kena sekolah.akak dasar pemalas : )

April 17, 2012 at 12:12 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy