Monday, June 4, 2012

Nasi Beriani & Manggo Lassi, Restoran Insaf


yosh!!! asslamualaikum...selamat pagi.....amecam...ade segar di pagi ari senin...huhuhu.....aku biase2 jek laaa, ade sisa2 penat sikit...dari ari jumaat aku dah kat melaka sbb sepupu en laki kawin so balik le awal menolong ape yg patut....tapi biase laa, mak kan ade lesen besar sbb kendong anak kecik so tolong lite2 jek laa heheeheheh tapi en laki bersungguh merewang, basuh ayam la, basuh pinggan la......yg tak tahan kepanasan laa...fuh lain mcm rase panasnye......seb baik ahad tu bertolak balik putrajaya awal lepas zuhur....dgr2 teruk jemnye kat highway, kiteoerg ikut LEKAS semalam...mcm musim raye plak....sampai umah dlm kul 6ptg, kemas ape yg patut, basuh baju kotor, masak stok puding ngan nasi lembik dayyan....arini kakak2 tak gi taska, dok umah jek sebab adik aku ade kat umah...dayyan jek sorang pi taska....ala cian takde laa kakak2 layan adik main karang......ari ni jom cuci matoo tgk makanan sedap2 heheheeheehh...sape yg puase tu mohon maap dipinta yeak heheheeh...



*
*
*
*
*
*
*
V



kejadian ni berlaku masa aku ikut laki aku gi kursus kat vistana kl tu laaa....so ape lagi, pantang mase terluang kiteorg gi jalan jalan cari makan laaa mane2 tempat yg org kate sedap....kebetulan aku nak gi soping sikit tudung 3tones kat jalan tar, so heret le en laki pi mkn nasi beriani yg fames kat restoren insaf tuh......ni air manggo lassi yg femes amos tuh......aku telan 3 gelas sorang! hohohohoho.....mule2 order sorang satu...lepas tu masing2 dok repeat order.....dayyan laa suke gilee...die kan peminat manggo....




ni mia mija punye.....amik set ayam goreng....




bahagi due.....licin dieorg santap!....




aku punye...ayam madu.....lupe nak request part paha...alahhhh!! nak mintak tukar mcm tak best la kan nak ngade2 disitu heheeheehh so telan jek laaaa....disebabkan dah telan air manggo lassi bergelen2 so perut dah full, separuh nasi diderma kilatkan pada en laki heeheheh......




papa pujuk dayyan  mkn nasi...tapi dayyan tak mo...mau nye tak mo, kat hotel tadi die dah bedal semangkuk nasi lembik.....duduk 2 hari 2 mlm pun gigih aku ngangkut slow cooker tau....die layan papadom je..sekeping gak die bedal....




"mama! ayam goreng ni sgt sedapla"




tgk anak bujang aku....kemain srooot srooot menyedut....





sedap giler wey manggo lassi nyer...pekat likat dan sejukkkkkk...ya Allah terliur mase dok taip nieh.....aku tgk die blend sebijik manggo india tu ngan yogurt n susu kot......adoiiilaaaaaaaaaaaaa...sangat sedap! teringat2 wey!!....cari area2 putrajaya nie, kat mr kabab tu takde.....agak2 kat saba ade ke.....tak pun mamak mesti ade kan.....nak gi cari laaa....kalo letak satu jug, pastu boh straw..fuh! aku sorang pun leh abiskan (peluk erat2 tak mo kasi org share) .....




en papa sile bayar yeak heheehehe...mase mule2 sampai ,takde tempat kat bawah nie...penoh org...nak gi naik atas leceh laa sebab kelek budak kan tp seb baik ade org dah abis mkn n nak blah...so far nasi beriani nye biase2 jek laaa..sebab taste aku suke beriani melayu lagi.....tapi manggo lassinye mmg terbaik wokk!!...harga so far pada aku okey ....






nie la manggo nye....sempat le borong tuk mkn kat umah....n buat stok dessert dayyan....harga berbaloi laa dgn kebuntalan dan kemanisan mangga tuh.....



okey!! lepas mkn mmg rase insaf....keh keh keh...yg pelik tu, yg serve sume pompuan2....aik selalunye bangse2 dieorg jugak kan.....okey la tu, sedap sikit mate memandang dan tekak nak mencekik he he he lepas makan pi jalan2 sat kat area jalan tar...lepas tu konon2 nak gi le merase nan cheese yg femes kat jalan medan tuanku tu....rupenye die bukak kul 6ptg onward....alaaaaahhh kaciwa....nanti2 laa ade rezeki jalan2 kl lagi gi laaa....nak gi saje2 mmg idok le...en laki paling benci masuk kl area2 sogo/jalan tar tuh....mabuk tgk keter byk2 katernye.....he he he








** ari ni kite dressing gi keje sempoi jek, baju kurung cotton, tudung bawal 3tones ngan selipar vinci hik hik hik.....mood tak mari nak pakai heels ari nie.....













34 celoteh sahabat

salam lieya...balik melaka..aida pin balik melaka sbb kwn opis ni kawin...memg jln jem giler dah la kereta menual jem kaki juga...hampeh tul....

June 4, 2012 at 9:13 AM

ai suka ketat-ketat ngan manggo lassi selalu minum kat kedai pakistan kat sini...terangkat habes....

June 4, 2012 at 9:15 AM

mmg best air manggo dia lieya.. ko mmg buat aku terliur la pagi2 ni.. bila la nak p jalan TAR last pergi shopping brg kahwin 2006.. hurm... nampak gaya nya tahun depan mmg kena pergi la...

June 4, 2012 at 9:26 AM

Mango Lassi tu buat i rasa nak cari jer jap lagi..tp memandangkan batuk....duduk dendiam sudah...telan air liur...

June 4, 2012 at 9:43 AM

sekali baca air mangga lasi tu rasa biasa2..tp baca smpai bwh kemain ko asik ulang2 ckp air mangga lasi tu rasa mak aihh sedappnye klu dpt lalu kt tekakk nihhh :p

June 4, 2012 at 9:51 AM

ena bukan dok jah pun dr situ.. tp tak daya nak ajaj incin suami & anak2.. cukup la p jalan TAR saje dengan geng2 opis.. kalo pasal jammed memg sangat lah terpaksa diharungi ater keje kat bngn depan dataran merdeka tu kan.. memg jenuh lah hari2 ngadap.. tu yg suka benor kalo cuti sekolah.. kuar umah 5-10 minit pukul 7 pun still punch car tak merah.. cuba try lepas abis cuti? 6.30 pun dah jammed woooooo.. sobssssssss..

June 4, 2012 at 9:54 AM

lama giler aku x mkn kat restoran insaf ni. lebih 10 thun rasanya. kalo pi jalan tar lalu dpn kedai dia dok jeling je mango yg brsusun tepi cermin tu. mmg demok mango dia

June 4, 2012 at 10:03 AM

manggo lassi dia mmg terbaekkkkkkkkkkkkkkkkk......tak miss kalau pi sana!

June 4, 2012 at 10:07 AM

member laki aku pnah mkn sini...die ckp mmg insaf pastu x mo mkn lg sbb mhl..yeke liya...hikhikhik....

June 4, 2012 at 10:14 AM

wooo..best manggo..manggo..suka gak kami anak beranak telan air manggo ni hehee...
sabtu lps pun kami pekena beriyani gam 88 kat SP..singgahan slps misi mencari tudung gak..kakaa...

mmg semak otak dan mata kan kalo lalu jalan TAR/sogo tu..kami sekali2 pi sana pun senak perot tgk situasi tu..mcm mana la org KL leh tahan saba kan...

June 4, 2012 at 10:21 AM

restoren insaf ni nieda pernah pergi dgn zuera masa baru2 dpt ptptn.. huhu.. air manggo tu buatkn aku nk tergelak ingat citer lama.. jasfyra....sila komen skit.. hahaha. pas mkn terus insaf.. hehe

June 4, 2012 at 10:28 AM

sedapnya...

hari panas2 ni mmg minum ais sesap sesaja rasanya kkkeee...

June 4, 2012 at 10:30 AM

mak aihhh nasi briyani nie sempoiii aje kan
kalau pekena sesekali sedap kan dik
akk pun dah lama x layan

adakalanya sempoi2 tuu lebih best dari beria2 dik ;)

June 4, 2012 at 10:35 AM

lama gilerr tak masuk insaf ni... last masuk zaman bujang gemilang terbilang dulu...

nampk sedapp sgt laaa lassi manggo tuu... cam nak try jugak hehe

June 4, 2012 at 10:41 AM

ayork..dah buat kty tinggin nak minum mangga lassi tu lak..
dayyan kan main lagi minum pakai straw..

June 4, 2012 at 10:43 AM

Bestnyer..sedap tue nasi Briyani..:-)

June 4, 2012 at 10:46 AM

perkkk syokknya air manggo tu..
ita nnie nama jekk duk kl tp xpenah pun mkn kat situ..nk masuk area sogo/jln tar lagi ler mls..tmbah2 ada si kecik nie kann..sesak!! hehe

June 4, 2012 at 10:46 AM

INSAF ecah tgk kak...sedap sangat hahhahaha
pasal ecah pose ekekekkeee

June 4, 2012 at 10:53 AM

ko ngn mangga lassi mmg tak blh dipisahkan... sampai 3 gelas ko bedal... baik ko minyak 1 jug je lieya heheheh...

June 4, 2012 at 10:55 AM

Pergh!!!!Lama giler tak makan nasi beriani kat
Insaf Jalan TAR ni.Harus pegi terjah sebelum Ramadhan ni

June 4, 2012 at 11:26 AM

Wow mmg terbaik laa akak tgk..makanan nasi tuh..minum plak ngan air manggo.. adoiyai tergoda laa plak.. :)

June 4, 2012 at 12:13 PM

saya pun kureng sikit makan nasik beriani mamak ni..

June 4, 2012 at 12:51 PM

bestnyer jenjalan sambil cari makan kan lieya.. mmg mengugat lah air mango tu...

June 4, 2012 at 1:45 PM

amboi2 sedappnyaaa.. suka betul makan menu orang kenduri yekkk.. tak da kenduri pun terjah restoran nyumm nyumm!! ni semalam pun pulun lauk kenduri lagiikk.. suka betul anak2 dara nko yekkk

June 4, 2012 at 2:52 PM

sepinggan dah kenyang tuh lieya..selalunya makanan kat insaf ni boleh tahan juga...geramnya tengok ayamnya tuh...

June 4, 2012 at 4:02 PM

lama nye tk pi jenjalan kat jalan tar tu
mau 6 thn dah kot, huhu!
jakun kejap kalu tetibe dh smpi situ, huhu!

June 4, 2012 at 4:22 PM

sedapnya lieya akak tgk makan tu semua... tgk manggo lassi tu lagi ler terliur dibuatnya.. aduhduhh....

p/s: rajin ek lieya buat nasi lembik ngan dadih utk dayyan bwk gi taska... mmg dpt khasiat seimbang dayyan.. akak suka gak tgk lieya buat breakfast utk mia & mija.. nampak sedap2 belaka.. hehe.. bab kacang peas yg akak campur dlm telur hancur tu kan.. mmg hairan budak2 ni tak suka kacang tu.. anak akak yg dua org tu pun tak suka gak.. cuma kakak dia je yg makan kacang tu.. yg lain mkn telur jek.. hihi..

June 4, 2012 at 5:16 PM

Errm sedapnyer lieya...Restoran Insaf tu dekat ngan opis saya tu dah lamer tak menyantap kat situ..tetibe teringin lak nak minum manggo lassi

June 4, 2012 at 5:25 PM

makkk aii sedapnyerrrr...
kat kmn ni pon ada 1 restoran nasi aeab y mmg femes n sedap..restoran al-safina... tp..lya x pnh terjah pon lg.

June 4, 2012 at 6:59 PM

ala puan lieya,kita tumpang tengok jelah...tunggu la org belanja nanti yg tk tahu bila..hehe

kalau jammed tu memang boleh pengsan...:)

June 4, 2012 at 10:36 PM

dee suka nasi beriani insaf dan mango lassi dia..mmg best..teringat sedara brunei yg sanggup tapau utk bwk balik brunei..hehehe..

eh..nan cheese tu mmg bukak kul 6..next time dtg KL try tau..

June 4, 2012 at 11:26 PM

hehehehehe i gelak dulu sis...
sebab dok bayangkan u srooot srooot satu jag maggo lassi *peluk jag takmo share* hehehehehe....

tapi memang nampak sodap yg amat....
sib baik kat area umah i nie ada satu gerai...
dia buat manggo jus *bukan lassi* tapi tahap gaban sedap dia....
eh eh tengahari nie i nak gi terjah aaaa beli satu jag sroot sroot sensorang *peluk jag takmo share gak* hahahahahaa

June 5, 2012 at 8:34 AM

port wajib kami laki bini kalo pi shopping time bulan pose...sanggup tunggu turn sbb org memang ramai...sedap kan airnyer

June 5, 2012 at 8:54 AM

Lps byr terus insaf huhu

December 28, 2013 at 11:50 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy