Friday, July 30, 2010

buat donat ngan MiaMija!~

jom layan projek mia & mija buat donat plak hahaahahaah...projek ni mase ari ahad petang ar... boring2 tak tau nak buat ape, tgk plak mauripan yis tu ade ....gune jek ar...kang tak pasal2 expired terbuang.......jom layan cite n gambar yg ado...

♥‿♥
♥‿♥
♥‿♥
♥‿♥
♥‿♥
♥‿♥
v

mia tgk godak2 yis ngan air ngan gule....tu pun nak posing!



bahan2 yg diperlukan...eh, ni care lieya buat donat, so mmg simple jek hehhehehehe




tukang cedok tepung....


boh planta plaks...



boh baking powder....belasah jek, asal gobu hahahaah




boh sikit susu tepung....



boh sebijik tolur...terra gak mia pecahkan...saje test suruh die buat, boleh lak die buat....peratus sepaian kulit telo pun sikit heheheehh



pastu masukkan bancuhan yis yg dah membuak2 sebab dah mkn gula byk sgt hahaahah



ape yg penting?!!...KERJASAMA!!! heheeheh


time nak uli, no!! no!! satu tangan jek dibenarkan heheeheh...budak2 tu nak celup jek tangan masing2 aku dah jerit.....tak boleh!!! heheeheheh



pas dah kembang 3 kali gande.... uli ar ikut bentuk yg disukai heheehehehe mija lak cam biase laaa....die lagi suke buat roti canai dari donat hahaahahahah


mia plak gentel beriya2, sampai terjuih2 lidah hahahaahah

ni plak op kos laa hasil gentelan aku.....heheeheheh

nie plak maktehnye yg gentel.....aku mmg failed gentel bulat2 camni...tak sekate jadiknye nanti...nak kene cari ar acuan wat donat...

ganas tak ganas anak dare aku gentel....kalo sape makan hasil gentelan budak 2 org ni harus mabuk hahahaaahah....tapi dieorg aku bagi buat main2 jek, hasil gentelan dieorg sah2 le ke tong sampah.....

tgk video jom!~

video

so ini laa hasilnye...separuh goreng, separuh lagi di frozenkan.....time nak mkn goreng jek nanti..

mija mkn 2 ketol...selebihnye dok jilat gula....hangens jek!!

mia mkn byk...ade laa dlm 3-4 ketol....

last but not least...lepas mkn 2 pinggan nasi lauk sup ketam, 3-4 bijik donat.....mia sedia tuk melabur amanah saham haahahahahaha TOING!~



**ape lagi nak masak yeak yg leh libatkan anak2...aku suke aktiviti camni, seronok kecoh2...bab sepah tu tak la sangat sbb budak2 ni pun cermat....

31 celoteh sahabat

beb I suker la ur resepi donut ni....cam senang ajer...kecik2 dah pandai tulun mak bagus budak berdua ni...dah ler comei pandai lak masak berebut2 org nak buat menantu hehe

July 30, 2010 at 9:17 AM

owh.. camtu cara lieya wat donut erk? eheheh.. memg nampak sangat simple.. ;D

lieya punyer bentuk donut tu cantik la..tak pernah tengok pulak.. mcm bunya pun ye.. ;D

alamak!!
lawak la lieya nie.. tengah melabur pun ada pic yeh! wakakakakakaka

July 30, 2010 at 9:25 AM

kak lieya x senonoh...!!!! ahhahahha...

July 30, 2010 at 9:27 AM

bagus wat xtvt camni..makin kreatif anak2 kita kan.bab sepah tu, kalo tak wat gini pun sepah gak kan..cedap nya nampak donut mia&mija tu.rasa nk cikit jek..hihi

July 30, 2010 at 9:32 AM

wahh..bestnya lieya... untungla lieya ada anak dara... ni lah gunanya....blh bantu mama buat kueh... kalau tgk anak2 mat saleh, mmg dari kecik diorang diajar utk buat keje2 cam ni... kdg2 tu kecik lagi dah pandai buat kek... bersepah gakla kat dapur, tapi takpe...yg penting, pendedahan awal...

lieya, ajak diroang buat muffin lak... resepi muffin mudah je... kalau rajin pi tgk kat mamafami punya blog... ambik yg sempoi2 tu, kacau guan tgn je, tak yah mixer2 ni... sure bebudak tu suka...

July 30, 2010 at 9:33 AM

pandai ur lil' helpers tu tolong buatkan donut...
dah besar nanti mesti pandai masak...
tapi gambar last paling kelazzzzz
kahkahkahkah...

July 30, 2010 at 9:38 AM

itu yang bagusnya ada anak dara mcm mia dgn mija..dh besar nanti rajin dorang tolong ko lieya..

tak sabar nk tunggu humaira besor sikit..nak ajak main tepung..hehe

July 30, 2010 at 9:43 AM

ooo bleh buh telur yer...atie pernah gak bt donut....tapi telur tak buh...nie resepi baru yang harus dicuba nie...heheheh

July 30, 2010 at 9:45 AM

bestnya lieya.. bagus aktiviti gini.. ni kira training awal2 la mia dan mija .. dah besar senang jer mama dia order... "mia, mija buat donut".... "ok mama"... hehehehe

lieya, kalau ajak dorang buat kek batik pun ok.. dorang boleh tolong patah2 kan biskkut marie..

July 30, 2010 at 9:46 AM

alahai...siap posing masing2..comel...bagus kecik2 dah terapkan nolong kat dapur..Dulu sy time2 gini xdenya mak sy bg kecah2 kat dapur nie..Nnti darissa besar nk ikut cr lieya nie..sepah mmg sepahlah tapi ni buat anak kita kreatip..

cntilah lieya punya gentelan tu..mcm kat kedai punya..

July 30, 2010 at 9:52 AM

elok la ko train depa kecik2 camni...dah beso nanti boleh harap ehehe..

aku suggest ko buat sugar cookies pastu deko2 ngan depa..
ngan kapkek pun ok..aku selalu buat ngan anak2 jantan aku hehe

July 30, 2010 at 10:15 AM

wah lieya...projek donut yer...erm, cantik donut yg kau buat lieya...suka kak lynn tgk...bljr kat mana buat donut nie?

July 30, 2010 at 10:19 AM

Baguslah lah aktiviti ngan anak cam tu.boleh membina otak budak-budak berfungsi ngan baik.akak pun kalau buat kueh, tak kisah kalau anak akak nak kacau.akak bagi tepung ngan acuan suruh dia buat.sekarang ni dorang tengah membesar, semua benda dorang nak tahu.

July 30, 2010 at 10:27 AM

eh nmpk cam senang jer yer nk buat donut nih.. aku gak yg x reti. malu ngan mia & mija. Mia mija, siler ajar auntie camner nk wat donut yer. Tak pon mia&mija tolong buatkan yer nnti auntie bg upah..hehehe

July 30, 2010 at 10:30 AM

aku kagum ngan ko lieya..pasal ko rajin layan anak2 buat kuih..hehehe aku ni cepat naik hangin....maryam mmg suka buat2 kuih ke kek ke..tp mak dia ni..malas nak layan...wakkaka aku buat kek pun senyap2 jek...keji kan..

July 30, 2010 at 10:35 AM

sapa lah ambik gambar mia tu..
cian..hehehe..
senang gak donut ni yek..
tunggu suri besar dulu..

July 30, 2010 at 10:41 AM

bgs la ko ni lieya...kcik2 dh ajo ank ko buat kuih la msk2 la...mmg jadik ank daress yg rajin ke dapo la ank ko nnti ek...amin...heeeee

July 30, 2010 at 11:24 AM

rajin ye budak 2 org ni.. kecik2 harus diasuh.. senang betul resepi donut ni.. nak cubalah lepas ni..

July 30, 2010 at 11:40 AM

Memang akak ni rajin kalau bab masak-massak kan iyelah ada aje akak masak hehehehe..budak-budak tu pun dah terikut mama dia minat masak hehehehe..tapi gambar last tu tak tahan tgh melabur hahahahaha

July 30, 2010 at 12:06 PM

woi..ko ni x senonoh..gambar anak membuang pun ko snap..hahaha..

tp..aku suka tgk aktiviti ko ngan anak2..elok je berdua tu x gado..kalo mimi ngan fifi..ayoyo..poning aku..

itu pintalan donut..manyak cantik ar..aku x penah lg try buat donut..tgk cam sonang..nti try ar..

July 30, 2010 at 12:51 PM

TERINGGIN NAK MAKAN DONUT..NAK BUAT TAK RETI..HEHEHEH....

WAH RAJIN ANAK DARA NIE...

July 30, 2010 at 1:55 PM

Serius kembar? Aaaaaaaaaa... sangat jeles! nak anak kembar jugak!

July 30, 2010 at 2:04 PM
deaf

macam real la budak2 tu ngah betul2 buat donut..

July 30, 2010 at 4:47 PM

lama gile tak masuk sini.. miss u beb..

July 30, 2010 at 5:51 PM

boleh buat menantu ni (hehehe)
kecik2 dah pandai buat kuih. mmg vogue mama lieya ni...

sungguh2 mieya makan donut tu, sedap mbangget agak aa tu

July 30, 2010 at 8:13 PM

meriah acara buat donut ko..siap melabur pun ko snap dik..akak dah lama x hapdet..sejak preggy ni cam malas je nak bgambar...so x payah la buat kunjung balas..nnt ko hangin plak dik..ooi...

July 30, 2010 at 8:27 PM

ni yg buat akak jeles x ada anak dara nih...heheh...seronok lieya, kecik lg dh rajin anak2 dara ni menolong di dapur...nanti dh besar, senang la lieya main oder je...kihkih..

July 30, 2010 at 10:21 PM

rjin nyer anak dara ko tuh beb, untung... aku nih time edy blik kl je baru rajin bt bfst... kalu tak...

roti ke jmput2 je la beb...

July 31, 2010 at 9:47 AM
kak zue

lepas nih lieya boleh ler buat bisnes kecil2an....jual kat kwn2 d blog nih.....nanti akak nak tmpah eh...

July 31, 2010 at 9:56 AM

hehehehe..aku kalo ajak anak aku buat,takut dorang yg jadi donut karang...yg last tu..emm boleh jadi model pencuci toilet harpic gitu...kikiki...

August 1, 2010 at 4:15 PM
Sydney

The chap is completely right, and there's no skepticism.
dress styles | South carolina tourism | club shoes

December 17, 2011 at 9:42 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy