Wednesday, July 10, 2013

1st day bersahur due beradik ~MiaMija~


Assalamualaikum...salam 1 ramadhan...


hope korang cargas dan tidak lemau2 yeak hehehe....pagi2 yea la cargas lagi kan, tgu masuk tengahari kang sure bateri dah tinggal 50% ngeh ngeh ngeh.....korang sahur ape pagi nie....aku pagi2 mmg wajib le masak panas2 utk sahur sbb nak tackle hati miamija supaya makan nasi kan....tahun ni hope dieorg puase penuh takmo ponteng 2-3 hari mcm tahun lepas....dah besar kan kene la puase....okey2, jom layan pic yg ado...rajin plak aku pagi2 tadi mase masak amik2 gambar so jadi le entry arinie.....


*
*
*
*
*
*
V


menu sahur aku mmg sempoi n simple...yg penting no rempah2 no cili2 sbb takut perut budak2 ni meragam kan....seb baik laa laki aku pun bukan jenis cerewet....so sahur tadi aku buat ayam masak kicap ngan sayur campur jek...kul 4 pg aku bangun start masak...barang2 semua mmg dah siap2 potong dah...ayam ikan pun mmg dah siap2 garam kunyit..tinggal keluarkan sebekas2 jek bile nak guna...



peberet mia nie...ayam masak kicap sos ABC....mia panggil kicap akak gemuk wakakakaak...kan si syanie dlm iklan kicap manis ABC nie....


kul 4.30pg semua dah siap sedia...tinggal panggil tuan besar n tuan puteri bersantap jek....



sempoi jek.... nasi, ayam masak kicap, sayur campur, air milo ngan air spirulina 


seb baik dieorg ni jenis senang bangun....masing2 excited nak puase....alhamdulillah laa terawih pun dieorg ikut ...tapi buat 8 rakaat jek laaa...hehehehee...



basuh muka sikat rambut sikit....


mia duduk jek kat meja makan tgk lauk terus ckp "wow! mama masak peberet mia" heheheheeh


makan dgn penuh khusyuk...


si mija biase laa, kalo boleh nak makan sambil baring atas meja hohohoho..die la selalu kene sergah ngan aku sbb makan slow sgt...main2 jek lebih....



burp!.... Alhamdulillah....



aku suh masuk tdo balik tapi takmo...nak tolong basuh pinggan katenyer....erm baik lah, jom basuh pinggan same....papa n mija pi kemas meja makan....



misi minum air masak banyak2 time sahur...aku boleh 'pergi' 1 liter jek huhuhu.... tu pun siap2 boh dlm bekas bawak naik tepi katil...nak dekat imsak togok lagi mane yg mampu.....



org dah siap2 sahur, tetibe mamat ni leh bangun plak....biase laa cukai susu sebotol huhuhuhu



dpt le budak2 ni tdo sejam lepas sahur...kejut balik dlm pukul 6 mandi, subuh siap2 pakai baju sekolah....


 kul 6.50pg kiteorg kuar umah .... senang anta awal, tak kaco aku yg masuk keje 7.30pg nieh....dlm kul 7pg sampai sekolah dieorg...dah ramai le pulak .... maybe ramai parents tukar masuk 7.30pg bulan puase ni kan....



mase ni dah sampai depan parcel E...selalunye dlm pukul 7pg gini keter seketul due tige ketul jek....tapi dibulan puase ni pukul 7 keter dah byk....ye laa mcm aku ckp tadi le ramai yg tukar masuk wp1 pukul 7.30pg...so dpt le balik awal 4.30ptg kan...dpt le lepak lame kat bazar ramadhan...dpt le stenbai masak2 kat umah....



so ini le mase punch kad aku heheheeh...selalu mmg lingkungan waktu gini pun aku sampai opis....punch kad i clear hokey x penah merah2 huhuhu....

yeah..itu sajok kisah 1st dah bersahur kami2..... so ape lagi, jom buat keje dgn penuh kerajinan dan kekhusyukan..sambil2 tu bukak le 2-3 blog masakan tuk cari ilham nak masak ape buka nanti hahaahahahaha



*keek dayyan bace niat puase ngan kami bersahur*








47 celoteh sahabat

sedap nyer...

July 10, 2013 at 9:11 AM

wah..s eronok baca kisah hari pertama sahur..good miamija...

July 10, 2013 at 9:16 AM

salam bestnya ayam masak kicap nie...kicap tu maniskan sedap berlemak gituwww selamat menyambut ramadhan lia...

July 10, 2013 at 9:19 AM

bestnya anak2 dah bersahur n berbuka bersama nanti.. salam perkenalan dan selamat berpuasa..

July 10, 2013 at 9:20 AM

aku masak sambal telur & ikan goreng je pagi td ko.
terus lapaq tgk pix ayam masak kicap ko ni...

opis aku masuk 8.30. balik 4.30pm. heaven kan?
so marilah kita meramaikan bazaar ramadhan yer...

July 10, 2013 at 9:21 AM

amboi kawan ku ni..sempat lagi bergambar masak sahur..kelaz...hehehe...harap2 mia mija dpt posa penuh tahun ni..amin..suri mmg taklah nak posa..ke laut lagi..

July 10, 2013 at 9:28 AM

eh sama lah resipi kite.ayam kicap.hehehe

July 10, 2013 at 9:32 AM

amboi kak, waktu sahur pun ada bergambor kan...hihi...
selamat berpuasa.....

July 10, 2013 at 9:32 AM

sedap lak aku nengok ko bt ayam msk kicap tuh... blh la bt menu utk sahur esok nih... tp aku suke ngn kicap jalen @ kipas udang yg manis tuh...

mudah betul anak2 ko nk bersahur, mcm aku pagi kene kejut kan adik2 aku yg 2 org tu, nsb dh beso panjang senang nk kejut...

si aiyan kul5lebih dh bangun terkujat aku tibe2 dia kuar sambil bwk puting hehehehe

July 10, 2013 at 9:41 AM

wah terbaek entry nihh suker suker sukerr..! kenangan sahur derang bila besar nantiii

wah syok la bleh balik awal 4:30.. dan masak berbukaa.. dan redah bazaarrr best wohhhhh

kitaorg sahur telur mata masak kicap je pagi tadi uhuhuhuhuhuhu

July 10, 2013 at 9:49 AM

lauk sahur simple tapi sodap!!! yg penting sayur... selamat berpuasa..

July 10, 2013 at 9:50 AM

haaaa..dapt idea masak sahur esokk!! terliurr tgk sayur akak tu haaaaa....kak long kita pun excited gak nak puasa...

maklum ler, thn lepas pose penuh dpt hadiah, tahun ni pun menagih janji yg sama..

hadoiii..

July 10, 2013 at 9:52 AM

alahaiiii..tgk lauk pauk ko yg simple tu pun kemain perut aku berkeroncong kau hhhheeee..padahal bukannya aku bole puasa pun jap lg nk menyorok melantak hhhaaaa

baguslah kau anak2 smua mau belajar berpuasa, semangat nk bersahur sekali pun..

tak sabar nk tunggu entry bulan puasa ko yg lain :)

July 10, 2013 at 10:01 AM

huwaa.... aku tak sempat sahor ko... cian lakik aku

July 10, 2013 at 10:02 AM

ayam masak kicap..best gak ni...sahur esok nak masak ayam kicap jugak la,,,anjer2 dayyan tu bangun sahur jugak yer

July 10, 2013 at 10:04 AM

hehehehhehehehe lain anak lain ragam kan sis...
oooo u guna kicap tu sedap ek...
leh ler try nanti...
tapi kan lauk kita sama lak tu hehehehehe...
cuma i ada extra 1 lauk, sambal tumis ikan bilis jer....
cute banget si dayyan tu ikut baca doa...
pelat2 tu...aiiisshhh comei!

July 10, 2013 at 10:13 AM

Kita pun masak sayur campur cam awak untuk sahur pagi tadi..

July 10, 2013 at 10:21 AM

Lauk feveret anak dara aq gak tau..wohooo..kite pon blik kil 4.30 since smlm..smpt lk buat apa yg patut kn..neway, slmt bpuasa n lieya sekeluarga..:)

July 10, 2013 at 10:47 AM

selera je diorang makan pepagi ye.. Uzrei baru mula puasa tahun ni.. harap bertabahlah sampai ke petang..

July 10, 2013 at 10:52 AM

alahai lieya, nampak makanan pulok..hehe..sempat plak dia menyenap gambar..
lauk2 yang simple ni la yang laju nak telan waktu pagi..
lieya diet yer,nampak sayur ngan seketoi ayam jer dlm pinggan tu..slim melim la raya ni ;p

July 10, 2013 at 11:02 AM

hihi~menu kite same ar pagi nie kak..berjanji la yea..ish..mmg pun nieyl mmg wp1 dr dlu lg...arini g keje x dpt parking...huhu~sedih btl...haha~terpakse la parking kat tingkat 3..huhu~jauh...

July 10, 2013 at 11:03 AM

wahhh combination lauk tu kemain sedap Lieya oii hehe.. kita makan rendang ayam pagi tadi.. ;)

MiaMija jgn cengkelat puasa tau ;)
Dayyan pun sama hihihi

Memang pn LIeya hari ni Zaza pergi kerja pn jln lengang je kat Bukit Bintang.. ke org semua terlajak tido lepas sahur?? :p

btw selamat berpusa Lieya ;)

July 10, 2013 at 11:05 AM

memang simple lieya..tak pa janji ada ayam...
bersemangat mia/mija bangun...moga bertahan hingga berbuka ok...

akak pun awal sampai opis lieya...

July 10, 2013 at 11:16 AM

Dayyan kalau bangun awal sikit boleh sahur sama hihi...
Johor cuti tau Lieya. Kakak tak kerja dan anak kakak pun tak sekolah..

Selamat berpuasa miamija - auntie doakan semuanya sihat. Mama ABC ke hari ini sebab auntie tengok 3 pinggan nasi aje. Ssssyyy jgn cakap org tau:)

July 10, 2013 at 11:22 AM

salam Lieya..Slmt berpuasa..Gigih snap gambar hari pertama berpuasa...nanti blh jd kenangan tuk anak2 :)

July 10, 2013 at 11:34 AM

Berselera Mia makan tu lieya..syok tgk mcm tu.Sama mcm cik Mia akak pagi tadi time sahur siap request nasi goreng makan bertambah-tambah lak tu

July 10, 2013 at 11:35 AM

alhamdulillah budak berdua tuu nak puasa kan ..
semangat mereka tuu yg sonok akak tgk ..

sama ngan zahrien .. mula merengek ajak bangun padahal dah suh ibu kejutkan .. bila dah makan nampak relax aje ekeke ;)

harap2 1st day nie dpt 1/2 hari pun dah ok kan ;)

July 10, 2013 at 11:45 AM

Bestnye bace entry lieya arini :)

July 10, 2013 at 11:52 AM

amboi kemain ko masak, esok aku sahur umah ko la beb cam ni hehehehehhehehe
anak2 aku pun sahur gak, tapi pagi tadi derang request megi, tak mencabar tul nak masak hahahahhahahaa

July 10, 2013 at 12:20 PM

Wahhh...senang nye kejut anak dara 2 org tuh..anak dara aiza.."ummi ngantok lah..nak tido sekejap lagi boleh?"
erkkk...tggu makan pon lama..so..kna juga sergah tuh..

July 10, 2013 at 12:21 PM

Yang simle tu la yang sedap kan...pg td tekak ni terkejut nk telan nasi. .mkn x abih pun...huhu....

July 10, 2013 at 12:34 PM

simple tapi sedap...makan sahur kt rumah akak pn simple je...pagi td masak sup daging + ikan kering + sayur je....

July 10, 2013 at 12:40 PM

ayam masak kicap...makan dengan panas memang best...berbuka hari ni nak buat menu ni lah :)

July 10, 2013 at 1:25 PM

tu dier...memang rajin arr lieya nie...bangun pagi2 masak bagai...tu yg cik abg makin sayang tu...

harinie pecah rekod k.azue sampai opis kul 9.20am...x pernah2 lagi lewat mcm nie..maybe betul ler kata lieya ramai yg masuk awal...so jalan mmg sgt jammed ok...huhuhu

July 10, 2013 at 1:54 PM

bagus anak2 ko lieya... sng bangun n nak sahur. echa 1st day ni ok la... esok lusa xtau ler cemana.

sdp plk ayam kicap ko tu.. teringin plk nk buat..hahaha. sedap yeh kicap abc tu.. nk try ler nnti

July 10, 2013 at 2:01 PM

sedapnya ayam masak kicap akak :)

saya follower baru akak..selamat berpuasa kak :)

July 10, 2013 at 2:02 PM

alhamdulillah diaorg senang nak bangun sahur kan ..

kty pun nasib semua org rumah ni senang nak bangun sahur..

ayam masak kicap tu pun feveret kty ngn family tu

July 10, 2013 at 3:17 PM

aku sahur daging msk kicap + sayur campur gak..
sahur mkn simple2 je..tk leh nk beradun sgt kan...

tp ku msk siap2...besoknya bgn perengat je..hehe

slmt berpuasa dan berbuka utk ko sklrga yer..

July 10, 2013 at 3:46 PM

Bagusla Lieya ni..bangun pg2 msk utk anak2..then urus anak2 lg..bdn cergas sangat..ada rahsia ke? Ja nak bgn pagi pun kna kuatkan semangat..hohoo

July 10, 2013 at 3:59 PM

Kena tambat hati gegirl ni utk bersahur.

July 10, 2013 at 5:05 PM

Saya tak pernah try kicap ABC ni...nak try la...sentap tau syanie kalau tau si Mia panggil macam tu..hahaha..

Awak ni mmg sah blogger tegar! hahaha...Time masak sahur, makan sahur, dan basuh pinggan time sahur pun, boleh ambik gambar lagi...Syabbbbbasssss....hahahaha


Cemerlang betul! 7.13 dah sampai opis....wakakakaka

Selamat menyambut Ramadan al Mubarak ya....:)

July 10, 2013 at 8:37 PM

Lieya awai 15 mnt dr ena bangun sahur td pagi.. tu la.. skrg menu kena ikut selera anak. Asben ena pun nasib baik x cerewet juga. Anak punye pasalkan. Seronok tgk mia makan. Selera je.. dak anis tu.. ena terpaksa suap tau lieya wlupun dh msk ikut selera dia. Ngengada lebih. Demi puasa trpaksalah layankan aje..

July 10, 2013 at 8:44 PM

Lieya awai 15 mnt dr ena bangun sahur td pagi.. tu la.. skrg menu kena ikut selera anak. Asben ena pun nasib baik x cerewet juga. Anak punye pasalkan. Seronok tgk mia makan. Selera je.. dak anis tu.. ena terpaksa suap tau lieya wlupun dh msk ikut selera dia. Ngengada lebih. Demi puasa trpaksalah layankan aje..

July 10, 2013 at 8:45 PM

alahai.. bgusnyer lieya.. siap masak lagi.. lya pg td tlewat bgun..mmg x smpt nk msak..just minum air je...

salam ramadhan dr lya sekeluarga.. smoga sgala amalan kt diterimanya..amin

July 10, 2013 at 11:36 PM

Kicap kakak gemuk? Wakakaka sebijik mcm Aam. oo tu peberet mia ek. Patut la berselera sahur.. Aam makan roti nuttlela jek. Sahur kedua request nasi goreng.. Oklah kan..

Auntie doakan semoga mia mija dpt berpuasa penuh thn ni yek

July 11, 2013 at 5:36 AM

akk sahur makan lauk je? makin bertambah selim melim lah die..hehehe

bgus bdk2 nisahur yek lalu je diorg mkan..

July 11, 2013 at 8:50 AM

awal betol korang makan sahur yerk...

July 11, 2013 at 11:17 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy