Tuesday, July 16, 2013

berbuka nasi lemak, terawih dok menguap!


hokey adik kakak....semalam dah kecoh2 pasal resepi udang buttermilk nestum kan...skrang jom layan kisah kami di ramadhan 4 (hari sabtu lepas)....

 *
*
*
*
*
V


cam biase laa, lepas anta mia mija pi tusyen, kami pun pi aeon big alamanda nak pi beli barang dapur....tup2 tak bukak lagi...tgk2 semua org dok berteleku menanti sambil pegang troli...looooooo sejak bile dah bukak pukul 10pg  ni..dulu kul 7.30pg dah bukak...ape lagi, meh menunggu di bawah rimbunan buluh2....nampak tu dayyan tgh mengunyah beskut....ces! sgt tak hormat sensitiviti org berpuase....



budak sorang ni dok gulpp gulpp telan air vitagen...omaknye dok gulppp gulpp telan ailiyo.....sabooo  lieya saboooo....




ni lagi satu...elok jek die membotoi tengah2 tu...risau gak kalo kakak2 die tergode terbotoi secara sembunyi2....seb baik iman kuat hahahaahah...mase ni pukul 3 petang, masing2 dah tgh terbongkang lepak....




sabtu tu aku masak nasi lemak halba...si mia la request....request le ape pun anak oii yg penting korang puase penoh....




disebabkan tingin nak makan buttermilk prawn with nestum aku buat gak....bantai je laa makan nasi lemak heheeheheh....mia tolong mama coat kan udang tu ngan tepung....




kuih plak goreng ajek frozen karipap ngan donat yg mmg dah siap2 aku stenbai dlm esbok...aku toppingkan donat tu ngan nuttela...sedap gilos kooo!!




dah siap sedia si mija kat meja makan hah...sedangkan lagi 10 minit nak azan tu....tak menyabor kekekeekek...so far budak2 ni tahan lagi berpuase dgn pagi petang bersekolah...alhamdulillah...
 


ni lauk of the day ari sabtu tu....udang buttermilk wif nestum....dulu aku selalu buat yg butterprawn yg telor bertali2 tu...bile dah cube yg ni terus suke yg nie....lemak nestum tu buat lagi sedap....



ayam goreng kentuky kononnyer....



sambal bilis ngan timun jepun...



nasi lemak halba...peberet no 1 mia nieh....



tuan besor tgh  rasmikan makanan....lagi 10 minit org nak azan, die dah burp kekenyangan dah eheheheeh...takpe la dik, nak tahan ko tgu azan pun ko belum paham ape...baik2 nak makan kang tak mo makan plak...dahle budak ni skrang memilih mkn...ikut mood ...makin kurus hah.....




syuhhhh..tuan2 puteri yg bersantap dgn khusyuknyer.....bertambah 2-3 kali termasuk apaknyer...kesannye mase terawih masing2 berlawan menguap heheheehe...




minggu depan nak try buat soft shellcrab buttermilk wif nestum plak...nanti i share2 resepi yeak kengkawan....sharing is caring kan kekdahnyerrr!berbuka arini in sha Allah masak ayam masak asam pedas, bawal goreng berempah dgn bendi goreng...tadi lepas sahur nak menunggu subuh siap2 prepare bahan, balik kang tinggal tonggang tonggeng jek kat dapur masak hihihihihi



*keek lieyalatif*



50 celoteh sahabat

sedap nyer prawn ko tu...jatuh cinta tgk..itu belum makan lagi...alhamdulillah..mia mija penuh posa yer..

July 16, 2013 at 9:07 AM

ieyda lak nak wat asam pedas perut n daging......hihihii

nanti hari minggu nak try wat prawn buttermilk wif nestum akak tu..cam kebabom je nak mkan nie..hihihii

July 16, 2013 at 9:10 AM

comey nye mangkuk anak anak teruna tuh...

July 16, 2013 at 9:12 AM

lapo weh..
lapo weh pg2 tgk gambo makanan ni..
hahahha

kesekian kalinya, salute!!!!

July 16, 2013 at 9:14 AM

Semalam kami buka nasi lemak gak hehe
Arini papazakwan rekues nasi tomato plakkk
Adoiii lama dh tak buat, huhu!
Suka btul tgk selera mia makan :)

July 16, 2013 at 9:15 AM

peh!tergoda di buat nyer....
saje je bulan2 ramadhan nie tayang byk gambar makan kan...huhuhu~...kuatkan imannnn...haha~

July 16, 2013 at 9:21 AM

seronok jugak kalau jadi jiran lieya.. hari2 bau masakans edap.. dah kenyang..

July 16, 2013 at 9:21 AM

aku belum lagi berbuka puasa dgn nasi lemak ni..one day nk kena buat ni hhhheeeee

eh ko terer buat butterprawn ek?aku ni lamaaaaaaaaaaaaaaa dah teringin nk buat tp tak reti..kalo ada cikgu yg nk ajar satu persatu suka sgt ni :)

eh nnt share la resepi butterprawn dan stepnya ye..paksaan ni!..kkkeeee..makan pelempang je paksa2 org :P

good job miamija..hadi pun alhamdulillah sedang menahan nafsu dan setakat ni masih berjaya kkkeeeee

July 16, 2013 at 9:21 AM

Lieya...
bole ke kasik resepi butter peron tuu.,.
adeii sedap nye..
slmt berpose..

July 16, 2013 at 9:23 AM

hah goncang iman nih haha
tak tahan tengok udang tu.. balik nii nak buat nasi lemak & butter prawn jg lahh..
ini semua pengaruh dari Lieya hehehe ;)

July 16, 2013 at 9:26 AM

sejak kawin ni baru 2 kali kot buat nasi lemak huhu

July 16, 2013 at 9:40 AM

kty lom lagi masak nasi lemak nie..nak kena masak gak nie ..
shedapnya butter prawn tu ..wajib cuba ..thanks lieya share resepi. :)

July 16, 2013 at 9:42 AM

Butterprawn tu along dh amik resepi.. ingat nk huat kat Muar minggu ni....

July 16, 2013 at 9:53 AM

nok... melepas aku nak buat omelet mcm ngko smlm... aku terkadas saho lagikkk... huwaaaaa

July 16, 2013 at 9:55 AM

Salam kak lieya nk resepi nasik lemak halba n ayam msk asam pds blh?

July 16, 2013 at 9:57 AM

Salam kak lieya nk resepi nasik lemak halba n ayam msk asam pds blh?

July 16, 2013 at 9:58 AM

wah pandai mia makan nasi lemak halba ek. jrang orang suka nasi lemak buh halba.. akak mmg suka letak halba dan halia. baru la wangi dia lain macam

July 16, 2013 at 10:13 AM

perghhh ape jer dok share mesti buat zee terliur..meleleh nengok butterprawn tu..tak muak ke lieya??tingin nak buat tapi rasa cam muak pulak..hehe..

dok menguap takpe lagi lieya..jangan nanti tengah sujud boleh tertido udah..hahaha..pernah terjadi ni..

July 16, 2013 at 10:15 AM

udang tu. mmg nampak sedap giler..

July 16, 2013 at 10:27 AM

Tetiba lapor...

July 16, 2013 at 10:34 AM

rajinnya kamu ni lieya oii.. share la sikit energy tu.. heheh.. ena tahun ni tak beria sangat masak sbb penat dah abis kat tengah jalan.. jadi masak mana yang dan aje lah gayenye.. tp tetap masak juga la.. tp siyes rasa teruja nya tengok menu2 masakan tu semua..

July 16, 2013 at 10:41 AM

resipi sedap tu...heeeee
rajinnyaaaa akak masak memasak.... :)

July 16, 2013 at 10:57 AM

Amboi sedapnyer...nasi lemak halba tu..kemain dayyan tu makan...buka awal yer...kemain berselera mieyamieja mkn...memang berselera betul tu...

July 16, 2013 at 11:01 AM

alahai terliur btol tgk lauk2 tu...


keep it up mia.... gud girl..=)

July 16, 2013 at 11:01 AM

macam2 gaya anak tgk tv noh...
menarik la udang buttermilk tu :)
sng2 bleh try :)

July 16, 2013 at 11:03 AM

banyakya lauk atas meja;-)

July 16, 2013 at 11:10 AM

salam lia selamat berpuasa lia bagi resepi...udang tu

July 16, 2013 at 11:11 AM

uik..meriah sungguh menunya ;)

July 16, 2013 at 11:14 AM

udang tu makan dengan nasi lemak rupanya lieya...
bila anak2 dah request tak bole kata tidak kan lieya...penat posa... ini habuannya makan yang best2..

July 16, 2013 at 11:14 AM

lieya..dapnyeee udang tuuu..x tahannn kott..nak resepiii..hehehehe

July 16, 2013 at 11:36 AM

Perggh sedapnyaa tgk menu berbuka lieya.. Suka tgk 2 anak dara tuh makan berselera sungguh.. :)

July 16, 2013 at 12:29 PM

berbaloi2 masak, anak bantai makan bagai nak rak, seronok!

July 16, 2013 at 12:41 PM

Betullah tuan besar kena rasmi dulu baru org lain boleh makan. Kalau tuan besar makan habis sahlah memang sedap hihi...

Manalah dia faham Lieya. Org tak makan-makan sebab dah siap hidangan itu yg dia tak faham. Pada dia dah siap makanlah...

July 16, 2013 at 12:46 PM

Sedapnya....ok jgk idea buka ngan ns lemak....
Ngancam betul lauk2 lieya ni....buat sy lapar.....
Udang tu sgt menggoncang iman saya tau....arghhhhhhh

July 16, 2013 at 12:52 PM

dah pernah buat udang butter lepas ni boleh cuba resepi dengan nestum ni pulak... ^_^

July 16, 2013 at 12:54 PM

sedap....smlm wawa pun berbuka dengan nasik lemak...udang butter tu memang nampak best!

July 16, 2013 at 1:19 PM

aiyohhhh ns lemak la pulakkkk... ni yg nk mkn ns lemak gak nihhh..

aisehhh sumer pon aku nak... asal tgok menu org sumer aku nak

July 16, 2013 at 1:38 PM

udang buttermilk tuh betul2 menggoda.. kan best klu jadik jiran lieya.. leh anta piring kosong.. lalalala..

ewah2 dayyan.. comel je nak makan sndiri.. klu aqeef nasi byk jatuh dr masuk kat mulutnya.. huhu..

July 16, 2013 at 2:17 PM

TAHNIAH utk 2 ank dara yg kuat semangat....
Wah sedap2nya resepi lieya masak...gluppp3X....dok telan airliur nie...he3X....Mia sama dgn along nabilah, peminat nasi lemak la...boleh geng la.

July 16, 2013 at 2:37 PM

jarang sgt mkn nasi lemak masa berbuka...

July 16, 2013 at 2:40 PM

bagus mia n mija..
bertahan dorang kan...
alhamdulillah ni bantuan ibu dorang la..
masak sedap2..hehe..

dayyan pun mkn memilih yer...irfan tu pon makin kurus dh..sbb makan main2..huhu..

July 16, 2013 at 3:21 PM

Nsib tgk ni lps sahur..klu x mau meleleh2 liuq..haha

July 17, 2013 at 6:00 AM

Menjejes ailio tgk menu2 ko.
mak tabik spring dgn ko. rajin gila masak.
sedap2 pulak tu.
yer ko.. biarlah dive tu mkn. smeentara dia tgh ada selera tu.
satgi slim, tak comei dah... pipi kena maintain tau!!

July 17, 2013 at 7:14 AM

berbuka dgn nasi lemak mmg gitulah gayanyer.. terkuap2 mulut dibuatnya... letih

July 17, 2013 at 10:27 AM

Mak aiiii...sodapnyer lieya. Haruslah anak2 nenambah2

July 17, 2013 at 10:49 AM

adududu..sedap ter....

tumpang Tanya, halba tu letak dlm nasi ek?

July 17, 2013 at 12:04 PM

terliur tengok udang tu..huhu..

July 17, 2013 at 3:52 PM

Sedapnya butter prawn, dah lama tak buat :)

tengok Donut teringin nak terjah Dunkin Donut, tp kat Penang nan hado..huhuu

July 17, 2013 at 8:46 PM

bagus dikk
ko siapkan awal2 .. masa akk kerja dulu gitu gak , akak prpare masa sahur bahan2 .. balik kerja senang tumisss aje ;)

alhamdulillah ko buat aku hampir nak terbatal ekekeke adehhh larikkkkkkkkkkkkkkkkk

July 18, 2013 at 12:20 PM

terliur tgk sambal tu.. sy ni pantang tau tgk sambal.. hihi..sedap jugak kan berbuka dgn nasik lemak.. tp serius mengantok ke bila terawih? rajin mia bantu ibu dia kat dapor.. donut tu nmpk menyelerakan.. mcm donut big apple laa.. hihi..

July 24, 2013 at 8:01 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy