Friday, July 12, 2013

sahur simple kami di hari 3....


 Assalamualaikum....salam 3 ramadhan....


yellow!! yellow!! dah jumaat...yeay!! asal jumaat jek mule laa mood hepi tu lain mcm ekekekeke....alhamdulillah mia mija masih puase penoh setakat nie....hope dpt le sebulan penohnyer...arini mood i rajin nak update kisah sahur ari ke 3 ...bagus gak bulan puase ni, ade laa bahan aku nak update blog ari2...amik jek gambar waktu sahur n buka dah boleh update blog hehehe...tapi aku rajin amik gambar waktu sahur jek laa sbb sahur aku masak...buka mostly aku beli jek kecuali sabtu ahad....hokey laa, adik kakak abang semua jom layan kisah arinie...


*
*
*
*
*
*
V


 ade org ckp..'sahur2 masak pun nak bergambar'....eh heloooo!! ahkak ni time masak ketang ketung pun boleh berfb berkeek berinsta tauuu...setakat amik gambar masak2 time sahur apedehal laa sangatttt...hujung jari jek tauuuu (bace dgn nada belagak taw...sambil tiup2 kuku auwww!!) ...alaa aku bangun awal n byk mase so masak dgn lenggang kangkong jek bukan rush pun...lagipun menu aku sempoi giler2....org tak reti masak cam aku ni masak sempoi2 sudaaaaahhhh he he he....



 menu ari ke 3 ni aku buat nasi goreng planta ngan prawn omelette jek tuk en laki...simple..sap sap soi kaedahnye kak tonnnn!!



di sana goreng nasi, disini buat omelette 



tumis bawang merah/bawang putih ngan butter sikit, lepas tu campak udang2 ngan sayur sikit, tabur serbuk cukup rase sikit....pastu agak2 udang dah masak boh telor yg telah dikocok2 dgn seksinyer....mase mengocok telur tu buh laa serbuk perencah sedap rase sikit, lada putih sikit....



masak le ikut suke ko...nak garing buat le garing...nak basah2 buat le basah2....mcm aku suke basah2 sikit....agak2 dah nak masak, boh cheese atas omelette tu...kasi cheese tu cair2 sikit dah leh angkat...hidang le ngan sos cili n mayo sikit....


ni nasi goreng planta budak2 nieh....




tadaaaaaaaaaaaa...dah siap prawn omelette kiterrr....selalu buat pakai telor omega nutriplus tu...kali ni pakai telo gred A...buat 4 bijik plak tu...hah ko selambak dpt...mengah2 nak abis kan lakibini hohoho






nah papa...jemput makan....



makan sambil tdo adalah lumrah kehidupan yg mmg biase kite boleh lihat di waktu sahur wakakakakaakak....



makan cepat anak2...kang kul 5 leh sambung tdo balik....


 mcm biase la...mia akan abis mkn dulu ...mija kene sergah pat blas kali baru abis eheheheeh



sahur sudah, subuh sudah....jom pi kojer...esok ade can lepas subuh tdo balik....ekekeke

hepi weekend kawan2....jom pi pasar esok yeak ekekekeek



*keek sahur*






41 celoteh sahabat

amboi lieya memang special masak telur gitu...ada idea ni nak tiru hak..hak..

kalau masak beria pun tak sapa nak makan..sayang pula tak habis..sahur kak nur rajin masak sayur..yang jenis kuah-kuah masak sebelum tido..thn ni plan sahur bangun awal 4.30 jadi ada masa nak buat itu ini...

samalah dgn anak kak nur makan sambil tido..

selamat hujung minggu lieya...

July 12, 2013 at 9:11 AM

Sedap nampaknya omelette ko tu...leh try buat nanti kat rumah...

July 12, 2013 at 9:16 AM

salam jumaat lieya..
sama lah kty pun , time masak ,.tak kira ler..berbuka ke sahur je..sempat je snap gambar..
kalo nak buat satu album pun leh..hehehe..smpi along geleng kpala..lps snap gmbr .kty send kt wechat, kasi anak kty , si kakak.. sian dia..hari2 sahur mkn roti..hahahaa.

July 12, 2013 at 9:23 AM

pagi tadi sahur rendang daging beli kat param petang smlm. sedap gilerss. camni la nak meniaga masak sedap2 huhuh

July 12, 2013 at 9:26 AM

kak, ieyda ambik resepi telur nie ye...nak sahur pg esok...hihiiisedap tgk akak wat nie..

lepas sahur dah segar mata miamija nak gi skool ye...

July 12, 2013 at 9:40 AM

ahahahha... aku mmg imagine sungguh nada kerek nko siap tiup2kuku! akakakkaka
cayalaa..superMAK kann.. padehalll kekekkeek

weh tahun ni makin gorgeous la raya nko dah makin kuruss wehhh. Jeles makkkk.. mak ni buka posa makan tak renti2 lagik tahap mentekedaghah dah memang uhuhuhuhuhu

July 12, 2013 at 9:44 AM

Amboi lieya mmg bergaya cara memasaknyaa yer.. caya laa..

Sedap laa plak akak tgk telur omlette tuh.. leh try ini..hehehe.. :)

July 12, 2013 at 10:00 AM

omelete tu mengancamlah lieya..

July 12, 2013 at 10:04 AM

omelette udang...mengancam u :)
selalu buat omelette yg plain je

July 12, 2013 at 10:09 AM

ehhh...kita pun suka ambik gambo masak2..x kira lah sahur ke buka...bior le org nak kata mental kah..apakah..!!! henpon kita kan lieya kan..kan..kan..... :) klu x suka x yg nengok...apade hal..hukhukkk

bab mija kene sergah 14x n mia akan habis makan dulu tu mmg sebijik sebijan perangai miapika... huhuuu... hari pertama pose lia kejut anak2 pukul 5 pagi utk sahur..uihhh...si pika x sempat habis makan dah nak masuk imsak...haduiii.. makan lemah gemalai dgn rambut pn ikut masuk pinggan..sabau je lah...


pssstttt...nak curi menu lieya utk sahur hari ni.. :)


see... ada kebaikkan juga kan kongsi gambar..blh bagi idea kat kawan2 nak masak...klu -ve thingking -ve lah jadinya... ~iklan..... ~


happy weekend to u too lieya n family!!


July 12, 2013 at 10:09 AM

kaauuuuuuuuuuuu..w/pun simple membuka selera jugak..

nak2 omelete udang tu ha..

i tak sabar nk tgk menu sahur esok pulak hhheeeee

July 12, 2013 at 10:10 AM

omelete tu sangat cantek & mengujakanla.nak try buatla nanti..Tq Lieya fr the sharing..slamat bangun lambat yer esok..kikiii

July 12, 2013 at 10:11 AM

amboi sahurnyer meriah sungguh...siap ader omelette kemain terliur lizz nengok ni..kiteorang tang sahur dah start lemau...tak tau nak makan aper...mia mieja bagus gigih bangun sahur...uwais kemain liat bangun...
gambor depan cermin tu bergambor ngan adik2 ek...
* lieya... lizz siap termimpi mimpi sandal bunga2 lieya tu..haha

July 12, 2013 at 10:11 AM

wahahaha lia diet ke sedapnya omelette bubuh chesee yumee sehingga meleleh air liuh tengok huhuhuhu....

July 12, 2013 at 10:14 AM

Salam kenal ^_^
Nanti nak cuba juga la buat omelette tu..hehe

July 12, 2013 at 10:18 AM

menu yg simple tapi nampak sedap.. leh try menu lieya nih..

gud luck utk miamija.. moga2 dpt puasa penuh sebulan.. :)

July 12, 2013 at 10:25 AM

Dapnye omelette tu
Takpenah tau bleh wat camtu
Menarik! :)

Bila tgk nasi goreng planta tu
Teringat kat iklan kt tv
'saya suka nasi goreng planta mama, tp dah lama mama tak masak'

Haha, zakwan pun suka ajuk :)

July 12, 2013 at 10:34 AM

wahhhh....boleh la bebila nnt aku tiru omelette kau ni lieya ^___^

July 12, 2013 at 10:36 AM

Mmg simple menu ko haa..kite siap ns berlauk ag..:)

July 12, 2013 at 10:43 AM

ade ke cakap tak pandai masak..telan2 air liur dah zee ni tengok udang omelet tu..pasni nak kena try..

July 12, 2013 at 10:54 AM

Adik tak sedar dari tidurllah ye, kalau tak dia pun nak sahur sama.
Alhamdulillah anak-anak dara ini terus diberi kekuatan. Budak perempuan senang sikit kan Lieya.

Harap Dayyan pun macam tu kelak..

July 12, 2013 at 10:55 AM

terliur aku nengok omelete udang ko tuh... ni yg terasa mcm nk bt gk nih...

July 12, 2013 at 11:02 AM

sampai ati zoom dekat2 gmbr omelette tuh... terliur hoi !!!!!!!!

July 12, 2013 at 11:03 AM

wow mcm sedap je omelette tu.nk buat jugak lah nanti.

July 12, 2013 at 11:09 AM

simple2 kau aku rasa sahur aku lagi simple..hehehe..mkn kurma ngan milo udah..laki aku oat ngan air kosong..anak2 jelah aku goreng ayam ala upin-ipin..buat nasi goreng..tu pun fifi ngelat2 nak puasa..xpelah..boleh dilatih lagi..mimi je tak tinggal lagi..

July 12, 2013 at 11:22 AM

sahur mlm ke 2 pn kami bersahur dgn nasi goreng + udang..simple ttp menyelerakan.....

July 12, 2013 at 11:25 AM

meriah sahur korang anak beranak..aku berdua jer bersahur..makan apa yang ada jer...hehehe

July 12, 2013 at 11:31 AM

rajinnye masak time sahur. sy xterbukak mata nak bgn awal2 masak..hehe

July 12, 2013 at 12:27 PM

Ya allahhh
menjejes air lioq tgk omelette ko tuh..
ok. buleh try nih!!

July 12, 2013 at 12:54 PM

Wahh terliur kat omelette tu..rajin benor dia masak yek..hihi

July 12, 2013 at 2:35 PM

Akak pun selalu gak buat telur omelette ngan udang tu...memang ringkas dan sangat sedap

July 12, 2013 at 2:39 PM

awalnya lieya bangun msk.. tidor kul berapa? ish akak bangun panaskan lauk je.. bgn kul 5.. tu pun kdg tersengguk kat opis.. hehe..

July 12, 2013 at 3:32 PM

sm la..
kita pon simple je..

sll msk awal utk mkn puasa,
then balance mkn utk sahur...hehe..

July 12, 2013 at 3:43 PM

wpon simple... tp menariks gilak aku tgok prawn ommelette ko tu... ngan cheese melekat2... perghhh dapnyer... ok tuan tanah nnti aku nk tiru resepi ko ni.. aku suka resepi senang2 mcm ni..hehehe

hari2 hapdet tau... sng aku nnti.. agak2 xtau nk mkn apa leh refer menu ko ni jer. yg menu lain mcm sket...siler lah tepek resepi skali mcm ni yer.. tq muahhhh

July 12, 2013 at 3:54 PM

prawn ommelete tu nmpak siok arrr....bleh arr buat time sahur2 nie kann....sonang yo kannn...

July 13, 2013 at 12:10 PM

mmg selera org puteh ni keluarga lieya kan..kalau js mesti cari nasi gak...hehe..tu xdpt nk berdiet sakan...^^

July 14, 2013 at 8:24 AM

ko mmg terer bab masak beb
asal aku tak terpikir wat telo camtu eh..
heheh, dasar M kan.. hahaahah
takpe, nnti bulih try.

alya masih failed pose nih..
alaaaa hai! bangun2 sahur tp pas blk skolah buat muke kesian.. huhuhu

July 14, 2013 at 9:30 AM

Sedapnya yg telur cis tu...bleh tiru ni...niat puasa ni xmo mkn nasi lgsung....stakat ni dh berjaya...hehee

Samalah sy pun kat umah ni sahur simple2 je....

July 14, 2013 at 3:41 PM

ok, aku terliur nak tiru prawn omelette ko tu... ko tgk versi aku plak nnt ye. hahahaha

July 15, 2013 at 8:59 AM

ahhahah kelakoor nengok kan budak2 bangun sahur kan dik .. mia mija cam zahrien cuma beza .. zahrien mata celik besoor kalau nengokkan makanan walau sahur kekeke ;)

July 15, 2013 at 9:53 AM

nak tiru ni!

July 17, 2013 at 9:47 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy