Friday, July 19, 2013

jom buat sendiri fishball....



Assalamualaikum....salam 10 ramadhan....



Alhamdulillah...dah 10 ramadhan dah....mia mija buat mase ni masih rekod bersih tak ponteng puase....aku pun same...hope sgt2 bendera merah tak berkibar...rindu betul nak merase puase penoh...berpeluang puase penoh pun time preggy budak2 ni jek dulu....hokey2 tak mo byk membebel...kesat tekak aku kang, kene jimat ailiyo skrang....jom layan cite yg ado arini..


*
*
*
*

*
*
V


kengkonon le ari tu, semangat berkobar2 nak pi buat fishball sendiri lepas tgk kat blog kawan aku nie....ekceli ni kisah ari ahad (14 julai) ari tu tau....kebetulan ade ikan tenggiri 2 keping aku beli kat pasar so boleh le cube projek nieh...



adunan bahan2 yg dah diblendkan....so mase tuk mengepal2 bebola ikan dan rebus sampai masak...




tunggang langgang diameter fishball aku wakaakakakak...nampak no tak berseni!



sambil tu meh main terap2 carrot...saje nak bagi sup kite cantik berseri nanti hihihi




ahad tu aku masak sup cendawan fishball, sambal sardin ngan ayam goreng ajek...sempoi n simple!





so ini la hasil dari mengepal fishball tadi..sup sayur fishball!! resepi nak buat fishball ni korang leh rujuk sini 'resepi fishball ikan tenggiri' ... korang buat ikut sini tau...aku punye tak menarik sbb takde saderi bagai....




dah siap masak awal, bawak budak2 pi param....bagi can le org puase ni pilih kuih ape kat kedai kan....





boleh si mia ni nak kuih cakoi....adoi selera makcik2 ko lai ni mia wakakaakak....seb baik licin die ngadap lepas terawih....ckp pasal kuih cakoi aku tak reti makan cecah  ngan kaya....mkn ngan sambal tumis gak sedap!




tuan putera mcm biase laa...die dah sebat dulu....





tu le menu sempoi kami ari ahad lepas....sup sayur fishball, ayam goreng ngan sambal sardin...




ni pic sahur...sahur pun mkn lauk yg same....org lain tekulat2 nak amik lauk, tapi si mia laju jek sauk lauk ekekekeekekek





org lain tekulat2 nak makan time sahur, tapi mia dah licin sepinggan ....bagus tul selera anak aku nieh.....





kalo mia laju jek makan waktu sahur, si mija tebalik plak....tgk le tu, sampai tahap dah siap kemas meja hah die tekulat2 lagi nak abiskan nasi..... saje laa tu rindu mak die jadi singa hahahaha



esok dah plan ni tak mo masak nasik waktu berbuke...ape agaknye menu lieyalatif kan..tgu aku update blog senin yeak .....ahad lak lepak2 ngan bff pi buffet ramadhan kat hotel....oh no my diet!! hahaha...rugi diet wey, kite bedal!!! hepi weekend kawan2...



*keek lieyalatif*



48 celoteh sahabat

comeynyer pinggan ngan cawan masing2 tu..
hehe..

July 19, 2013 at 9:22 AM

klu dpt hirup sup sayo skrg ni sedapppp kannnn...huhu...terliyorrrr nie...hehe

July 19, 2013 at 9:27 AM

hai la pompuan..kemain berseninya sup kau!kagum aku kejap..dtg dr mana kerajinannya..salute beb!

selera sungguh sia mia tu makan ye..mcm anak aku hadi..mija dah mcm anak aku alya..kemut kemat kemit nk abiskn sepinggan nasi..gggrrrrrrr

dayyan mcm awatif la..tp dayyan behave je npk, kalo awatif dah tunggang langgang meja tu..geram aku!

hai la tak sabar nk tunggu menu ko esok ni :)

July 19, 2013 at 9:32 AM

Kkreatif nya Lieya bab menu2 memasak kannn.. bila tgk anak2 makan lagi rasa semangat nak masak kan Lieya..
Halo Dayyan..dap nya cendol cicah cakoi hehehehe :)

July 19, 2013 at 9:39 AM

Mija macam anak kakak Lieya sebab itu anak kakak semua sampai besar masih bersuap kalau sahur sebab kakak nak bagi cepat siap.

Dayyan betul-betul tau buat auntie geram tau - menggoda betul cara dia makan siap bunyi lagi:)

July 19, 2013 at 9:40 AM

hihi~amboi...rajin nyer cube resepi...bgs2...
wah!nieyl dapat gak merasa puasa penuh tahun lepas..huhuhu~ hepi weekend akak....

July 19, 2013 at 9:47 AM

wah fishball homemade.. sangat sesuai untuk diet atkins tu... makin selim melim la lieyalatif ni. hahaha

part paling suka tengok "DAPNYER.. DAPNYER.. " pandai dayyan makan cakoi cicah cendol

July 19, 2013 at 9:53 AM

kak.....nape cam sedap je makanan akak tu ....terutamanya sup sayur tu.......nak jgkkkkk

bestnya dpt berbuka kat hotel ye..

selamat berhujung minggu kak....

July 19, 2013 at 9:53 AM

blh try nnti nih, tp ikan tenggiri je ke boleh puan chef? hehehhe

berselera betul aku nengok si mia tu mkn, bgs lha senang hati org yg msk kan...
aku kalu mkn cakoi suke yg kuah kacang, tp kt sini pyh nk jmpa lah

July 19, 2013 at 10:00 AM

nisah selalu buat fishball tak menjadi.
lepas ni bole lah try resep lieya ni. nampk pon mcm sedap je hehe

July 19, 2013 at 10:20 AM

waa..menarik nye..nak try jugak la..:)

July 19, 2013 at 10:22 AM

Sup fishball tu terliur je tgok..hehehe..

Anak bujang tu kemain lagik ek.makan..sedap tgok..pandai makan

July 19, 2013 at 10:24 AM

waa best ni...biler nengok lieya masak fishball ni tetebi teringin jugak buat sendirik...mieja tu boleh la geng dengan uwais...tu...hehe..

July 19, 2013 at 10:25 AM

Walau lauk nmpk simple tp tetap nmpk sedap
Janji anak n laki berselera kan
Selamat berbuffet! :)

July 19, 2013 at 10:27 AM

mmm... fishball buat sendiri ye... ok ok... boleh tiruk lagik. hahaha

ko tak kesah kan noks aku asyik tiruk resepi kooo. hehehe

July 19, 2013 at 10:32 AM

heeyyy zura pun suka mkn cakoi la..smp atik ckp selera makcik2..huwaaaaaaaaa

July 19, 2013 at 10:47 AM

hehehehe.. sama cam My Anis.. kalo makan sahur.. mulut tu nak bukak tak mo bukak jer.. nak suh mamanye jadik tarzan dulu baru nak cergas..hehehe

July 19, 2013 at 11:02 AM

mia oh mia... bebaik, nanti baju raya x muat pakai plak... hehe

July 19, 2013 at 11:25 AM

gigihnye buat fishball sendiri.. sypun tak suke cakoi cicah kuah manis. nak sambal..hehe

July 19, 2013 at 11:27 AM

akak posa ni dah 2 x buat sup cendawan...anak2 suka
patutlah cantik karot tuh guna acuan rupanya..kreatif tau..

July 19, 2013 at 11:33 AM

best arr kalau dpt buat puasa penuh,
kalau tk mai bendera jepung tu ..melompat lah!hahaha..

ada tgk resepi buat fishball ni gak.
siap salin dh..tp tk terbuat ag..huhu..

July 19, 2013 at 11:40 AM

rajin lieya wat fishball sendirik.. tabik spring okeh.. nmpak resepi x susah mane.. nk salin siap2 la.. mana tau dtg angin rajin leh try buat sendirikan..

sonok lak tgk mia makan tiem sahur tuh.. berselera betul.. :)

July 19, 2013 at 12:11 PM

Ayoyo.. sudah pening,. Nak wat sup ayam +goreng tenggiri ataupun sup bebola tenggiri+ayam goreng kunyit????hehe dasyat blog ni.. sekejap baca dah tercetus idea memasak...hehe
P/s: bestnya bergolek2 dihari cuti nih.. hehe

July 19, 2013 at 12:18 PM

Amboi..cantiknye carrot tu..berselera dayyan makan..

July 19, 2013 at 1:23 PM

Gajinnya ko sis..siap buat pishball lagi...siap acuan karet lagi...itu lah memebezakan org rajin dan yg malas cam akk ni...akknaya karet sejak pandai masak potong btg satil btg mancis tu jer lah....hehehehe...sian mija..sampai hati ko kemas kan meja....dia belum abis makan lagi...

July 19, 2013 at 1:25 PM

amboi rajinnya ko lieya....aku tgk pun berselera...untung la bebudak tu mak dia cam singa ni rajin masak hihihihihihi

July 19, 2013 at 1:29 PM

amboi2...seronokkknyer main masak2 kat umah...k.azue malas masak waktu buka nie...
selalu masak utk sahur jerk...k.azue suker pegi param nie...seronok tengok mcm2 juadah..hehehe...

waaa minggu nie bukak poser kat otel mana tuu...

July 19, 2013 at 1:43 PM

Macam menarik je fishball tu. Adeh dah lah nampak tengah hari buta nih. Soklan kurang bijak, buat bentuk carrot tu pakai terap kuih je eh? Boleh eh? Tak keras? (Hahahaha nampak sangat tak berapa seni, I buat kuih pun kuih yg tak payah terap punya :p)

July 19, 2013 at 1:53 PM

Seronok tgok anak2 rajin mkn kan....suka tgok mia...udah sama mcm dania...x tolak mknan but makin bertambah

July 19, 2013 at 2:01 PM

bagus nie...dr pakai fishballs egera...baik buat erkk....nak rasa byk mana ikan tu..ikut selera...leh try...

mmg arr....kemain berselera....
badan dia pun nampak berisi dah sangat...
geram aku......
mija dan mcm batrice..terkulat2 dah sekang kalau suruh mkana..tensi aku...laju makan kalau aku masak feberet dia..kalau tak...mcm nak dikira nasi dlm pinggan tu...

July 19, 2013 at 2:19 PM

ooo mcm tu je ke buat fish ball?

nak mulakan tu malas la kan...

hehehe...

July 19, 2013 at 2:31 PM

hamboih kemain comel carrot tu..nanti nak titu..hehe

July 19, 2013 at 2:58 PM

wah menarik & kreatif cara masakan tu !

July 19, 2013 at 3:10 PM

rajinnya ko buat sendiri fishball ni nok....cayalah...pastu siap berseni carrot ko...kalau aku, takde rupa dah carrot tu nok...huhu...

bukan main lagi bedak si gedek2....bercapuk2 gitu...hahaha...

July 19, 2013 at 4:32 PM

suka nengok bebudak berselera makan..sue bee minat kat carrot bentuk bunga-bunga..cantik!!

July 19, 2013 at 4:35 PM

rajin bangat ni.. lawa carrot tu.. nk makan pun x sampai hati.. lawa sgt

July 19, 2013 at 4:43 PM

mcm sng jer buatnya... tapi haku malasnk mnggentel... hahaha

xpe if rajin n free aku nk try buat nnti

July 19, 2013 at 11:42 PM

uishhhh tabik spring lah kat u sis...
rajin betul u buat fishball tu....
tapi baru puashatikan...
terasa ikan tu....

hahahahaha lain anak lain ragamnya ek...
suka tengok selera makan mia...

dayyan memang nak kena ni....
nak kena gomoi....
meh sini kat i sehari sis...
aisshhhh geram jer tgk dia nie....

July 20, 2013 at 12:03 AM

kreatifnya lieya..smpt buat bunga2 cinta lagi..anak2 pn brselera mkn airtngan mama dia..alhamdulillah byk keberkatannya.

July 20, 2013 at 5:55 AM

comei dekor carrot tu kalau js belasah gitu je..hikhik

July 20, 2013 at 7:43 AM

Akak pun kalau buat fishball suka guna ikan tenggiri lieya..best tgk anak2 Lieya berselera time sahur especially Mia..bagus la

July 20, 2013 at 1:50 PM

Salam K.Lieya..
dtg balas jejak..

wah..sdpnye tgk.. nmpk cantik + tergode tgk sup dihiasi bebola & bunge carrot tuuu :)

July 20, 2013 at 3:23 PM

Boleh cube ni......lg sedap buat sndiri kan fishballl lebih rasa ikan tu....kreatip betul lieya terap carrot tu..cntik comey je...

Bagusbetul mia selera dia....danish ni mcm mija, nak mkn agak susah n ikut mood.....

July 21, 2013 at 3:25 PM

ehh byknye menu waktu sahur.. berselera betul dorg mkn pagi2..

July 22, 2013 at 9:32 AM

Fuhh!! menu yang best ;)

Rajin akak dok terap keret tu :D

July 22, 2013 at 9:36 AM

@Myra Jay
ehh, lg 1 fishball kalau buat sendiri konpem sedap kan :D

July 22, 2013 at 9:37 AM

salam rajinnya buat fishboll huhuhuhu selalu beli dah siap malas sebenarnya hi...rajin buat bunga carrot tu baru nampak selero nk makan ye x

July 22, 2013 at 11:08 AM

okeh.. buleh try ni!
bagus ko.. sentiasa bg idea apa leh masak weekend nanti. kikiki...

July 23, 2013 at 8:10 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy