Monday, July 15, 2013

Resepi udang buttermilk nestum versi lieyalatif~



Assalamualaikum..salam 6 ramadhan....yipeee!! dah nak masuk seminggu kite berpuasa kan...


arini aku mulekan entry aku dgn share satu resepi yg dah aku masak sabtu ari tu....oloh! bagi le can mak feeling chef2 sekejap ekekekeek....sabtu lepas aku masak nasi lemak halba ngan udang buttermilk nestum...lepas up pic kat fb, ade yg bertanyekan resepi...so meh adik abang kakak makcik pakcik salin resepi yg chef lieya nak share nie heheheheeh

*
*
*
*
*
*
*
V


dah ready belum? jom ikut saye masuk dapur...siap sedia pakai apron masing2 yeak!



Bahan-bahan utk udang buttermilk nestum :
  • udang (dibuang kulit, tinggalkan ekor & buang saraf kat belakang)
  • tepung jagung (3 sudu besar, lebih lagi best sbb udang kite garing nanti)
  • tepung gandum (dua sudu besar)
  • serbuk kunyit/serbuk perasa pasti sedap/lada putih
  • telur putih(utk celup udang)
  • bawang putih (ditumbuk)
  • beberapa helai daun kari
  • cili padi (hiris nipis)
  • susu cair (pakai krimer sejat tau lagi sedap)
  • cheese sekeping
  • nestum 
  • butter/majerin
  • minyak untuk menggoreng
  • garam & ajinomoto





perap udang yg disiang tadi dengan serbuk pasti sedap, lada putih dan kunyit sikit....




agak2 dah serap gitu, meh kite bedakkan udang2 kite....sambil tu boleh dah panaskan minyak tuk menggoreng udang....celup udang dgn telur putih, lepas tu bedakkan die dengan tepung gandum dan tepung jagung yg telah dicampur mcm mia buat tuh.... buat satu2 tau, jgn tamak main gaul semua..tak cantik nanti udang ko...lagi cun kalo boleh coating udang tu tebal2....sedap nanti!



goreng dlm minyak yg panas....agak2 le dah garing masak leh le angkat....



so ini la hasil udang yg digoreng tadi..seb baik puase mase buat ni, kalo tak mmg asik cukai sekor2 masuk mulut wakakakaka...


lepas tu panaskan butter atau majerin dlm due sudu besar (bergantung pada jumlah udang la) 


tumis bawang putih, cili padi ngan daun kari sampai naik bau...



agak2 dah naik bau, masukkan susu cair....



lepas tu perasekan la dgn garam n bahan perase....



agak2 dah mengelegak, letak sekeping cheese....biar sampai cheese tu cair tau....sentiasa kaco yeak kawan2....



lepas tu ko humbankan laa udang2 ko tadi....


masak le sampai kuah pekat .... ade org bubuh tepung jagung tu pekat kan kuah...tapi aku tak bubuh sebab udang tadi kan dah disalut dgn tepung jagung...tu pun dah cukup tu memekatkan kuah kite...



agak2 dah pekat, boleh la angkat .... tabur nestum bile dah tutup api, kalo tak nanti over kembang nestum kite nanti....



tadaaaaaaaaaaaaaaa...ini die udang buttermilk nestum versi lieyalatif....selamat mencube!

* tips - masak bile dah nak makan sebab nanti kalo sejuk mcm tak best ....aku ni masak kul 7.15ptg dah dekat2 benaaaar nak berbuka....udang tu boleh la goreng awal2, kuah die buat time dah nak berbuka..baru umphhh!!

*tips - mase belah belakang tuk buang saraf udang tu belah panjang2 sikit...sedap bile di goreng sbb die akan garing...baru umphh!!

*tips - ape? tak makan udang sebab alergik?!! takpe dik non...leh ganti dgn isi ayam, isi ikan, sotong atau ketam, same jek mcm care2 di atas....tetap umphhh!



nanti2 aku up entry berbuka plak heheheeheh....







44 celoteh sahabat

sedap nye..lemak2 masin gitu rasa dia...

July 15, 2013 at 8:38 AM

sedapnye lieya..boleh terai nti ni..
(gelak guling² baca ayat humban kan tuh..)

July 15, 2013 at 8:44 AM

Lieya!! kemain sedap menu tu hoiii
nak salin bulehhh?? hehehe

July 15, 2013 at 8:55 AM

alahai...sedapnye...tak pernah try lagi guna nestum

July 15, 2013 at 9:02 AM

disebabkan Batrice hantu udang/ketammm
boleh try nie utk buka puasa petang nie..

July 15, 2013 at 9:08 AM

wehhhh la..sedapnya!!!!!!!!!

ni anak3 aku mmg suka sgt dgn udang..aku ni sampai tak tau nk buat resepi apa dah dgn udang ni..

serius tak penah tengok apatah lg nk buat..tp mmg menarik rupanya..

tq lieya sbb kasi resepi :)..akan ku cuba jugak..

July 15, 2013 at 9:15 AM

ala...terliur nyer la tgk...
ala...x leh nak buat laaa...
en.husband x makan udang...
kang die marah....huhuhu~
tapi nieyl mmg suke masak benda yg die x leh makan..hahaha~jahat nyer la kan...
xdelah...gurau je...nnt nak cube laaaa....yumyummm

July 15, 2013 at 9:24 AM

Boleh cube ni...sbb en bos xmkn udang sy akn tkar ke ayam...tq la share resepi yg super nyam ni...

Miamija pinjam apron boleh x?hehehe

July 15, 2013 at 9:30 AM

sedap!!! sedap!!! sedap!!!!!....sgt mengliurkan

July 15, 2013 at 9:32 AM

wow sedap ni Lieya.. kalah restoren masak ni.. kalau kat restoren mau2 sepinggan ni RM30 ni.. hehehe..

yang akak pernah tengok satu lagi udang buttermilk letak telur asin. tu pun feberet akak tu.. nanti akak try yang lieya punya ni. thanks share resipi

July 15, 2013 at 9:42 AM

Perghhh! Kalah masterchep chek ta ni heheh
Bleh try! :)
Tq lieya! :)

July 15, 2013 at 9:43 AM

huwaa.... sedapnyer.
boleh cuba hari ni huuhu.

July 15, 2013 at 9:48 AM

ku laju2 ke bawah ..
takut tergoda terkurang pahala .. huhuh

alhamdulillah dikk .. janji ko masak sendri , x kesah jadi benda .. janji anak2 suke ;)

July 15, 2013 at 9:52 AM

nyum nyum...ni sape yang masak??pasdai chef 2 orang tu tau...

kalo zee ratah udang goreng tu jerk pon dah cukup...cecah plak dengan cili sos..perghhh...meleleh

July 15, 2013 at 9:52 AM

lieya....kak azue lom buat lagi yg udang nie..tapi yg ayam punya dah banyak kali buat...memang sedap kann...anak2 pun suker

July 15, 2013 at 10:03 AM

wahhh...cedappp tu lieya... memang klu depan akak dah masuk mulut dah ni...kihkih...:)

July 15, 2013 at 10:12 AM

boleh cuba nie...heheh

July 15, 2013 at 10:13 AM

kemain ceria cep myamieja tu...shemangat nak masak eh..
sedap tu..nanti nak cuba tapi masak untuk anak2 nagn en laki...lizz alergik kalo masak untuk dierang mau menambah2 ni..sara tu hantu udang..

July 15, 2013 at 10:22 AM

sedapnya... comel apron mija..

July 15, 2013 at 10:43 AM

boleh try nnt nih...rajin masterchef cilik..)

July 15, 2013 at 10:57 AM

nampak sgt sedapppppp! tringin nak try tp bila tgk guna cheese hbis plk diet kami lakibini..hehe

July 15, 2013 at 11:12 AM

erkkk...ngences dah ni.. hehheee... lia blm penah lagik try yg letak nestum ni..selalu buat yg udang butter telo masin :) blh masuk waiting list utk menu b'buka ni...

July 15, 2013 at 11:23 AM

Kalau di JB dah tak sempat Lieya sebab kami berbuka 7:18 pm cepat kan... Kakak rasa anak dara Lieya lama-lama boleh buat sebab dah selalu ikut ke dapur..

July 15, 2013 at 11:46 AM

Mak oiiiii.. telan air liuq aku tengokkkkkkkkkkkkkk!!!!! nangessssssssssssssssss

July 15, 2013 at 11:51 AM

Yaallah....sodapnyaaaaaaaa.....

July 15, 2013 at 11:57 AM

amboi anak dara ni siap pakai apron...
ramai yang tolong kerja jadi mudah lieya...
nampak sedapnya lieya...

July 15, 2013 at 1:43 PM

wahhhhh dapnyerrrrrr... ai like... nnti nk try plk resepi udang buttermilk ko ni plk. menjejes airlio aku tgok... huihhhh

July 15, 2013 at 2:22 PM

okeh menarik nihhh.. buleh ditry nanti!
x yah nk bersarang2 bagai kan?

July 15, 2013 at 2:27 PM

seronok bila lieya rajin kongsi resepi. resepi semua marbeles lak tu... akak memang jarang beli udang kecuali kalau dpt udang yang betul2 segar.. anak akak mmg alergik udang.. kalau kena udang kurang segar badannya naik gegata.. dulu dia mmg suka udang.. tp sejak dia tau dia alergik udang.. kalau akak masak udang segar pun dia takmo mkn.. tak sampai hati lak nak msk bila tgk dia taknak mkn.. huhu..

July 15, 2013 at 2:45 PM

mcm nk buat gk ni..
sedap haihh tgk..hehe..

July 15, 2013 at 2:48 PM

senang aje buatnya, wei buatkan aku sket wkakakakakakkaa

July 15, 2013 at 3:18 PM

Lieya.. ni sedap sesangat ler sebabnyer Nampak berkuah yerk... ehm sedapni... sedap.. alamak pose ler..

July 15, 2013 at 3:20 PM

masukker komen akak tadi ni...

July 15, 2013 at 3:24 PM

Hasil tangan dari mamagojes yang rajin sentiasa.. see!! anak dara pun rajin kan.. anak dara ena rajin makan je lieya.. sob sob..

July 15, 2013 at 4:17 PM

ni terus rasa nk cube nih... terbaik lah beb... macih share resepi yek

July 15, 2013 at 4:26 PM

Ada cheese tu yg best tu...

July 16, 2013 at 7:43 AM

okes petang ni nak try...nnti kalo menjadik aku up bg ko tgk yea lieya hehehhee

July 16, 2013 at 9:08 AM

tq lieya kongsi resepi.. harus kena cuba nih.. daku n en suami memang penggemar udang.. :)

July 16, 2013 at 2:24 PM

nampak sungguh menyelerakan...nk trylah nanti.

July 16, 2013 at 2:44 PM

Salam Akak... Saya dah try masak tapi saya buat terkering kak... sedap kak... dan saya letak resepi tu dalam blog saya dan edit sikit-sikit cara dia dari blog akak... tq bagi resepi...

July 17, 2013 at 8:50 AM

best resepi ni...

July 17, 2013 at 10:31 AM

Sedapnya...
Bila la nak buat..hehee :)

Bertuah akak ada anak dara rajin menolong :D

July 17, 2013 at 8:49 PM

bila sy nak cuba ni

August 7, 2014 at 2:27 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy