Saturday, September 13, 2008

Beringat2

Dolu2, lieya ingat lagi...mak bukakkan akaun BSN tuk lieya n adik2....tiap2 bulan masukkan RM10....ye le mak lieya tak keje...cume amik upah jahit baju jek...abah plak askar....dulu askar berape laa sgt gaji....dulu nak kate senang sangat takde laa tapi cukuplaa makan pakai semua....alhamdulillah....duit yg mak simpan tu mmg bergune mase lieya dapat sambung belajar kat UiTM.....rase terharu sangat dengan mak...sebab tu skrang ni lieya tiap2 bulan akan bagi mak duit....walaupun bagi duit tiap2 bulan tu...rasenye tak tertebus pengorbanan yg mak buat....cewah, emo le plak....he he he

bile dah jadi mak ni baru laa terase ape yg mak rase dulu....lieya pun dah terdetik ati nak buat akaun tuk mia n mija....so far skrang ni dieorg ade akaun tabung haji yg masing2 papa dieorg buatkan sejak baru lahir lagi....akaun tabung haji ni mmg tanggungjawab hubby lieya utk dimanagekan...so die laa yg akan simpan tuk mia n mija tiap2 bulan.....

lieya plak baru bukak akaun ASB DIDIK...tuk mia n mija....yg ni plak tanggungjawab lieya tuk simpan tiap2 bulan...tgk le berape keikhlasan hati lieya ni nak masukkan tiap2 bulan....bergantung jugak tahap keshoppingian lieya di bulan tersebut...keh keh keh ......konon2 nak bukak SSPN...tapi org kat bank tu plak kate lagi menguntungkan kalo buat ASB DIDIK.... i kan ala2 mate duitan.....so terpengaruh leeee....he heh e he....

korang camne plak....citer le plak...mane tau leh share2 maklumat.....



***tgk!!! mia n mija...betape mama korang ni syg kat korang!!!....

16 celoteh sahabat

betul tu lieya! kita kena beringat2 dari sekarang kan..chem mcm tu gak..dia kami dah buka kan akaun tabung haji..dgn insuran pelan pendidikan punya...masa akan datang kan, kita tak tahu apa gayanya..maka..wajiblah kita menabung dari sekarang....

September 14, 2008 at 1:01 AM

zuka bukakkan SSPN tok 2 badek tu..ooo,ASB didik lg untung ye lieya?leh ar bukak yg tu lak lps ni.satu lagi daddy 2 badek tu buatkan fix deposit gak.yg xleh kuar tok beberapa tahun ke apa tah...daku xpaham sgt...sbb huby yg wat...hahahaa
bagusler menyimpan masa anak2 kecik ni kan.nanti dah beso xyah ar depa wat loan blaja...

September 14, 2008 at 4:56 AM

zuka bukakkan SSPN tok 2 badek tu..ooo,ASB didik lg untung ye lieya?leh ar bukak yg tu lak lps ni.satu lagi daddy 2 badek tu buatkan fix deposit gak.yg xleh kuar tok beberapa tahun ke apa tah...daku xpaham sgt...sbb huby yg wat...hahahaa
bagusler menyimpan masa anak2 kecik ni kan.nanti dah beso xyah ar depa wat loan blaja...

September 14, 2008 at 4:57 AM

bgsla tu kan lieya..ingat utk anak2..si iqa kami cuma amikkan insuran pendidikan takaful je..lbh krg mcm SSPN la..insuran ni yg bgsnya kalau ape2 jd kat kite, automatk anak2 jd anak agkt takaful la..

September 14, 2008 at 5:23 AM

suami oli pun ada buka akaun ASB DIDIK dan BSN untuk asha...simpan sikit-sikit aje...
then insuran asha pun dalam proses...

September 14, 2008 at 12:53 PM

Afiq pulak aza buatkan account khas untuk dia....tiap-tiap bulan mesti masukkan...paling sikit RM50.00...wajib....kalau rezeki lebih..ummie dia tak shopping byk bulan tu...kira masukkan lebih laahh....hehehhee...tapi kebanyakkan bulan macam 50.00 jeerr pun :)....ASB Didik lagi untung eekkk?? cam menarik pun...nak suruh abah afiq buat ASB Didik ni pulak utk anak dialah :) untung anak-anak sekarang ni...macam-macam skim ader untung simpanan diorang....aalaa tumpang mak bapak mampu untuk buatkan tabung utk masa depan anak ni jugak kaann....

September 14, 2008 at 4:56 PM

ASB didik? baru ingat nk buka SSPN kat hardy. nk pi bukak ASB didik la..
thanks Lieya :)

September 14, 2008 at 9:42 PM

wanie bukakan akaun tabung haji untuk irfan...lepas ni ingat nak buatkan takaful dengan pelan pendidikan pulak

September 15, 2008 at 12:25 AM

fuh memasing dah bukak akaun untuk anak2 masing2.. bagus tu lieya.. kak mimi plak..

1. bukak kan akaun tabung haji since dorang baru lahir (bayangkan dalam pantang pun kak mimi boleh pergi tabung haji, hehehe) kak mimi buat potongan gaji setiap bulan RM50.. so memang tak leh ngelat la setiap bulan.. senang tak yah pikir2 lagi dah simpan ke belum bulan tu.. so far farhan punya akaun alhamdulillah jugak la (+ duit raya lagikan + duit dorang baru lahir)

2. hubby kak mimi buat insuran prudential kat dorang.. untuk life, pelajaran dan kesihatan.. RM80 setiap bulan.. so kalau jadi pa pe pun, duit tu dah ada untuk dorang masuk U nanti..

bila lieya buat ASB Didik ni macam best plak.. tu la akak pernah jugak dengar pasal SSPN tu, tapi akak rasa nak buat ASB Didik la cam lieya.. ialah gaji kita pun dah naikkan.. lebih baik simpan sikit2 untuk masa depan dorang..

lieya, ASB Didik tu boleh buat potong gaji tak? kak mimi lebih suka potong gaji dari gi bank tetiap bulan.

September 15, 2008 at 6:39 AM

Huhuhu cdihnyer, teringat mama sha pun bukak tabung haji utk sha ngan adik2.. erm bagus kak lieya menyimpan nih..bak kata afdlin ' Klo la pokok cempedak abah ni berdaun emas, kete kebal pun ayah belikan huuhuhu

September 15, 2008 at 8:28 AM

wah bagus lah tu lieya...simpan duit utk mase depan ank2...nak tanya nie ASB DIDIK nie boleh potong gaji ke lieya?lg senang klu boleh potong gaji kan?nanti bg eija info sket pasal ASB DIDIK nie

September 15, 2008 at 8:32 AM

bagus lieya..kita masa muda2 ni la (sementara kerja and anak masih kecik) nak buat tabungan utk anak2. Macam Najeeb, ada akaun khas utk dia ( satu mommy contribute, lagi satu baba dia yg contribute)..untung anak-anak zaman sekrg ni ada mcm2 pelan utk tabungan kan :D

September 15, 2008 at 9:29 AM

mmg lia..sume kita buat ni utk kepentingan anak2 kita kan?
Tp..utk anak1 aku, aku simpan kt bank biasa je. Kt akaun nuri tu je..hihihi

September 15, 2008 at 10:25 AM

yer la lieya..mmg bagus ada saving utk ank2 ni kan.. daku baru jer nk wat SSPN tu..tp ko kata ASB didik lg bgs yer.. hmm leh ler diskas ngan hubby nnt..

tq lieya 4 d info..

September 15, 2008 at 11:14 AM

tanggugjawab kita kan lieya...
so...so far zana baru jer bukakkan acc tabung haji kat batrice...
ASB didik nie lg menguntungkan erk...cam tu, nak buat jugak ler utk batrice.....tp kalu dpt buat potongan gaji terus lagi best....tak yah pening nak gi bank tiap2 bulan coz' tak boleh ngelat...hik hik hik

zana tengah pujuk hemlin buatkan insuran pelan pendidikan utk batrice....harap2 dia setuju ler...hubby i tu lain sikit.....

September 15, 2008 at 11:16 AM

tultu lieya..nanti tepek info tenrang asb didik ni yerk...
rizqi ngan jannah ni kak iena bukakkan tabung haji ngan takaful..

September 15, 2008 at 12:35 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy