Wednesday, September 10, 2008

Saye yg suke memasak

Pergh!!! tajuk tak hingat tuuu...he he he selalunye kalo bulan2 biase ari kerja lieya jarang masak, sabtu ngan ahad je dapur masak (tu yg menu beriya2 tu), tapi bile tibe bulan puase ni ari2 kene masak....takpe laa sebulan sekali jek dalam setahun....he he he he....semalam menu berbuke puase lieya ialah :







mesti tertanye2kan sempat ke masak sebelum bebuke....sebenarnye kalo lauk yg 'main menu of the day' tu lieya masak pagi2 subuh tu...so balik tinggal perangat n masak sayur jek.....contoh mcm ni, ikan keli tu subuh le lieya masak...so balik nanti tak le tekejar2 sangat siap boleh singgah bazar beli kuih...then balik masak sayur, mandi pastu boleh baring2 tgk tv sementara tgu azan...cam tahun lepas balik keje terus masak semua lauk ...mmg kelam kelibut ler....he he he he..kalo nak beli lauk kat bazar ni mmg takleh terime kiteorg...tak menepati citerase dan harga....kui kui kui



nak tgk tak stok dalam peti ais lieya....jom jenguk...




ye yeoooo cite bab bebuke bab masak semuanye ni...yang sebenarnye daku tak leh lagi puase ha ha ha ha sempat puase sehari jek ari tu....so utk mempercepatkan pengeluaran arini lieya bekfest.....jeng jeng jeng


ni sah2 dah kene ganti dlm 10hari nie....hu hu hu ...cepat le abis......NAK PUASE!!!!

last but not least, thanks to kak mimi (mama farhan & emily) sebab memberi tunjuk ajar dlm dunia blog nie....sebenarnye FP dulu pun kak mimi yg byk tunjuk ajar....thanks ye kak!!! (sori sampai kite kaco akak tgh tdo smlm)





11 celoteh sahabat

wah...lieya...welcome ke dunia blogger...eija mmg dah lama ada blog cume jarang hapdet...belom berkesempatan lg.....dasyat lor blog hang!!!!

September 10, 2008 at 9:00 AM

wah!!! rajin lieya masak pagi2 tu..zura pun sama cam lieya, ari2 masak je masa bulan posa.tp masak bila dah balik koje tu.berani wat camtu sbb balik kol 4.15,pastu opis dekat ngan umah...hehee.cam lieya maybe xsempat sbb nak amik anak kt neseri lagi kan..

amboi...penuh nya stok dlm peti asi lieya tuh...eskrem tu wat sendiri ek..bestkan eskrem mesia tu.teringat zaman budak2 dulu..hehehe.nanti nk wat gak ar

September 10, 2008 at 9:03 AM

ha ha ha..aku baru nk kata.. tajuk x hengattt tuhhh...
hirda hari2 masak lieya. terus aku rasa cam aku ni isteri mithali.

balik kerja, terus pi dapur. tung-tang, tung-tang. pastu sambil berlari2 tgk Greys anatomy kat tv. ha ha ha.

by 5.30pm pi jap bazaar ramadhan. just nk beli kuih je. pkl 6pm dh kena amik hardy kat nursery.

betui lieya. lauk2 kat bazar ramadhan sungguh x menepati citarasaku.
weih...ais krim mesia yg penuh freezer tu. sedapnyaaa...

hirda 1st 3 days posa, x leh posa. so now kiranya aku baru 7 hari posa le ni.

September 10, 2008 at 9:36 AM

lieya...nak tanya hang nie...nanti ajor eija camner nak buat pari2 tu...background belakang blog tu camner plak ko create...lg satu camner nak buat pic dgn coretan kita jadi center mcm blog lieya tu...nanti msg kat blog eija ok...tq!!

September 10, 2008 at 9:50 AM

tok tok tok!! asemekum acik lieya, kita datang nak beli eskem batu mesia.. nak dua batang. hehehehehe

peh.. rajinnyer lieya masak hari2.. kak mimi ni blom pernah lagi masak dalam bulan puasa.. (ala bulan lain pun tak masak gak).. memang respek giler la dengan lieya siap boleh masak pepagi lagi.. lieya bangun kol bape sahur??? akak bangun kul 5, pastu abis imsak, terus siapkan beg nursery, gosok baju dan basuh baju.. pastu rileks main tenet, mandi dan pegi kerja..

lieya, akak suka makan ikan keli, tapi kalau nak beli ikan keli mentah, macam takut jer nak pegang.. lieya selalu masak ikan keli ker.. tak takut ker?? hehehe
akak rasa harini abis cuti kot..

esok dah boleh pose balik.. yeh yeh akak cuti 5 hari jerk.. senang nak ganti nanti.. akak kalau cuti ni amik jdm macam biasa, waktu tengahari, pagi amik roti krim high 5 yang 60 sen tu jek.. so far badan dah ringan sikit..

ala lieya, akak pun suka sangat kau buat blog ni, senang nak baca perkembangan lieya anak beranak.. maklum ler fp tu dah menggong..

September 10, 2008 at 10:05 AM

daku plak br smlm mula cuti..hehehe ye la..klu beli lauk kt PARAM x menepati citarasa...

sy plak mlm2 @ sahur siang siap2 apa yg nak msk..blk terus msk jek.. dlm sejam tu settle la suma.. hari ni plan nak buat asam pedas tumis ..smlm dah blend suma bhn2.. blk tggl msk je..

sy pun buat stok kuih segera..tggl goreng je..senangkan.. ibu moden camni arr..

sapa yg mkn eskrem tu? byknya...huhu nak sket boleh? kmx leh buat stok..maryam x boleh mkn eskrem.. dia pantang.. km bw p berubat kt hemopati..ngan km sama la pantang ais ni... klu teringin beli mkn dlm keta time blk keja..sian plak nampak dek maryam... jajan suma maryam pantang.. sian anakku itu mkn biskut je xpun buah ..

September 10, 2008 at 10:20 AM

lieya..best2 ..suker kak iena lieya ada blog..senang dan cepat kan...
Memang lieya ni hebatlah bab2 masak..sedap2 lak tu..bertuah encik shah ngan mia dan mija...

September 10, 2008 at 11:38 AM

amboi2..byk nye ais krim mesia dlm peti ais..ni mak bdk n pak bdk yg mkn ke bdk2 yg mkn? huhu~

mula2 pose ari tu lily siap msk mlm..utk sahur n buka esoknye..skali skedul lari la..dh kena masak seblm buka..tp slalu lily masak simple2 je la..

September 10, 2008 at 1:03 PM

re:- tq lieya.. berseni ker? akak ni ikut keturunan kot.. mak pandai jahit baju & buat kuih untuk jual time raya.. so kakak sulung akak mengikut.. dia pandai buat kuih raya (siap jual lagi tat gulung dn almond london) so akak ni plak ngikut pandai jahit manik (bukan jahit baju) jadi ler kan.. asalkan boleh buat duit..

September 10, 2008 at 4:24 PM

rajin nko masak pagi pagi buter Lieya oooi ....tabiks tabiks

tersusun nyer freezer dia ...n mengancam sungguh ice cream malaysia tew

September 11, 2008 at 12:46 PM

Alamak lieya.....tukar umah ker?
Patut la lama x update fp dh...hehe!
Kite nak wat blog ni cam malas je nak kna mula balik.....
So....kite keep in touch mcm ni la ek? Friend 4ever.....Hehe!

September 18, 2008 at 12:12 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy