Tuesday, August 24, 2010

✿♥ lompat tikam ♥✿

korang...kenal tak makanan warne warni kat bawah nie.......aku pun baru tau dan kenal sebenarnye.....sekali rase sedap plak...terus terjatuh cinta.......



rupe2nye ni laa si lompat tikam .....aku suke dessert manis2 cenggini......tapi tu laaaa...aku pelik dari mane laaa name die jadik cenggini...sape yg melompat...sape yg menikam hik hik hik





ape2 pun, mia mija suke.....suke hirup air gule tuuuuuuuuuu!!! hangins jek aku.....yg tawar2 ko tinggal tok mak ko nie....yg manis2 sume ko


khusyuk mia mkn heheheeheheh



dah abes!! perut kenyang suke hati...yeay!!~~





** catatan preggy : sudah ponteng satu hari.....tak leh tahan lak muntah2 mase tu.......naamoo muntah2 lagi yeak......maooo abiskan puase dgn jayanyer.....







41 celoteh sahabat

sedapnya lompat tikam ni..ko beli kt param p.2 ke?

August 24, 2010 at 9:07 AM

btul kak..memang sedap pun kuih lompat tikam nie...

August 24, 2010 at 9:14 AM

aku xpenah mkn lompat tikam.baru aku kenal rupa dia camtu.sib baik ko wat entry ni..hehe

ala cian ko, sabar ye lieya.1st trimester mmg gitu.masa aku peknen arissa dulu pun sama cam ko.1st trimester masa bulan ramadhan.3 ari aku kantoi puasa..uhukss

August 24, 2010 at 9:20 AM

lieya buat sy teringin mkn lompat tikam tu..bulan pose ni belum dpt mkn lagi.

tp lieya sbb dia pulut lieya kalu boleh jgn mkn selalulah sbb angin..nnti skit perut n muntah..

budak2 mmg sukalah sbb manis..asal kelantan kan kuih tu

sy dulu masa peken darissa 20 hari kantoi tau..xlarat..n perut suka benor masuk angin..

August 24, 2010 at 9:26 AM

aku pun suka ngan lompat tikam..ingat nak buat la nanti..lom penah buat sendiri...selalu beli jer..
takpe la ko ponteng..ada sebab...aku dulu masa camni la..muntah2 langsung takleh puasa...sudahnya ganti je la sebulan.

August 24, 2010 at 9:36 AM

ganass ghitewww.. uhuhu

August 24, 2010 at 9:39 AM

i pun suka lompat tikam nie sis...
and cantik plak presentation u buat...
lagi nampak yummylicious!

August 24, 2010 at 9:43 AM

lieya..
tak pernah aku dengar namanya..baru tau ade nama macam tu dah teringin aku mana nak cari yek?

August 24, 2010 at 9:45 AM

nampak menarik..kombinasu warna dia ceria..tentu sedap

August 24, 2010 at 9:50 AM

nida tau kuih tu tapi x penah mkn..budak2 mmg suka hirup air gula..

biasalah lieya, bila preggy muntah2..nida dulu 5 hari tnggal pose masa preggy..tak larat sih

August 24, 2010 at 9:55 AM

lompat tikam tu mmg ada yg kaler merah tu ker.. kt umah aku jual kaler hijau je mkn ngan kuah gula tu la

August 24, 2010 at 10:02 AM

ramai betul yg mkn lompat tikam bulan2 posa nie.... akk nak trylah sbb tak penah try lagi

August 24, 2010 at 10:09 AM

aku ngan suri pun suka lompat tikam ni...suka manis2..mcm kitorang gak..hehehe..
tp one day terbeli lompat tikam yang air gula dia dah hangit...terus suri xmo mkn dah..suwei betul kan..hhehehe...

August 24, 2010 at 10:27 AM

x pnah mkn...tp pnh nmpk...heeeeeee ingtkn kt otel mne la ko mkn lompat tikam nih...hihihihi

August 24, 2010 at 10:30 AM

lieya,
tu peberet ena gak tu.. kalo pose kat umah mak, mesti mak ena dahbuat dah.. leh makan banyak2.. peberet family gak tu bila puasa.. tp puasa kat sini tak makan lagi..a duiiii meleleh tengok la..

August 24, 2010 at 10:33 AM

waaa...nampak sedap jer...buat sendirik eh..kongsi ler resipi k..:)

August 24, 2010 at 10:40 AM

oohhh my peberet!!!! tetibe rasa lapar lak.. hehee...

ala cian preggy mama ni.. take care ok.. ;-)

August 24, 2010 at 11:02 AM

sedappnyaa lompat tikam nie...rajin betul lieya buat...

August 24, 2010 at 11:03 AM

Salam lieya,

ohh lieya baru permulaan preggy ya...kalau tak boleh puasa jgn paksa..ada excuse tu...hehe...

sekarang baru terasa mcm dekat ngan lieya...mcm sebelah umah aje...hehe senang dah knur nak jenguk kan!

Bukan main mia & mija makan lompat tikam tu...seumur hidup knur tak pernah mkn lompat tikam...hehe mcm kesian gitu kan. Ok take care lieya!

August 24, 2010 at 11:09 AM

sLurpppp..seDAp akaK ek..sHa tak PernaH rasa Pown... naK try la gaK...

August 24, 2010 at 11:13 AM

lompat tikam ni cam kueh som som jugak lieya.cuma ni ada kaler hijau, yang som som tu warna putih.makan ngan air gula merah gak.sedap ni kalau makan sejuk.

August 24, 2010 at 11:48 AM

e'eh...nampak sedap plak kuih ni. blk ni nk try la. beli kt param. hehe

August 24, 2010 at 11:55 AM

Sejarah Kuih Lompat Tikam ni asalnya dr kerajaan Mahapahit utk dipersembahkan kepada Kerajaan Kelantan sekitar tahun 1700. Semasa nak dipersembahkan, berhati2 sungguh dayang yng membawa dulan2 kuih ini, lalu seorang dayang tersadung pada bendul di Istana, lalu melompatlah Sultan kerana terkejut, lalu tertikam dayang itew. Sempena menghayati kisah tersebut, sultan kelantan dengan rasminya menamakan kuih Lompat Tikam. Sekian.

August 24, 2010 at 11:59 AM

x pernah dengar la lieya lompat tikam.. beli kt mana ni..?? nampak sedap. bole cuba ni.

August 24, 2010 at 12:09 PM

uihs...menduga betul ler nengok lompat tikam ko nie lieya..
tp cam beh kurang rupa bentuk and rasa bubur somsom jer erk...

August 24, 2010 at 12:11 PM

kuih lompat tikam kalau tak salah akak, makanan orang terengganu or kelantan kot. sebab mak akak suka.. akak tak pernah makan gak.. jakun sikit.. apa rasanya ek.. tp yang pasti mesti sebab sbb ada gula merah tu kan..

tak pe lieya,kalau rasa tak larat, jangan paksa berpuasa.. kesihatan lebih penting..

August 24, 2010 at 12:11 PM

apsal nama kuih ni lompat tikam ehh??

August 24, 2010 at 12:19 PM

baru first time tgk kuih lompat tikam nie.

August 24, 2010 at 12:27 PM

siap ada yg kaler merah ye lieya...

August 24, 2010 at 12:56 PM

samala kita...dah tinggal sehari...

August 24, 2010 at 1:23 PM

x pernah makan pun...tgk memang arr menarik...beli kat mana lieya?

August 24, 2010 at 2:33 PM

Lieya,akak pun suka kuih lompat tikam ni..selalu beli kat pasar malam ada orang Kelantan jual hihihi buat x pandai

August 24, 2010 at 3:41 PM

kty pun suka desert mcm lompat tikam ..puteri mandi .badak berendam..

August 24, 2010 at 4:25 PM

alahai sedap,
aku pun suke gk ngn lompat tikam nih cume aku pelik lah mana dpt nama tuh hehehe...

itu ko msk sndiri ke beb? hehehhe
aku kalu time buke suke gk kuih mns tp yg sedang2 jelah...

August 25, 2010 at 8:18 AM

kuih nie kuih tradisional orang kelantan....mak atie dedulu slalu gak bt....tapi skang sejak anak dah duk jauh....langsung tk bt...heheheh

August 25, 2010 at 8:33 AM

I pernah dengar tp tak pernah rasa cam sodap jer tengok MIA makan mana nak cari yer kuih ni

August 25, 2010 at 9:28 AM

lupa nak komen...beb kalu tak larat jgn poserla..sian u & baby tau...takper ganti pun gantilah yang penting both of u sihat taw...

August 25, 2010 at 9:29 AM

dah macam bubur plak..nak cari la ptg karang.. :)

August 25, 2010 at 10:10 AM

aku penah mkn lompat tikam masakan org ganu ni..kt restoran belanga the gardens midvalley..mmg sedap..

August 25, 2010 at 11:48 AM

never seen before la

August 26, 2010 at 10:25 AM

@Hulu Balang Istana Kelantan


Dimanakah boleh didapati sumber rujukan mengenai sejarah kuih Lompat Tikam ini?

January 11, 2014 at 11:40 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy