Friday, February 17, 2012

cucuq udang lieyalatif....nyata mengancam!

haa kelas tak tajuk entry aku arini...ade ala2 fareeda nyata jelita tak wakaakakakak....dah2, jgn merepek....meh tgk lieyalatif masuk dapur meh.....kat umah aku ni berhantu sikit bab udang2 ni...kiteorg ni tgk mood, kadang2 gi beli barang basah kat pasar presint 8, kadang2 care4 alamanda, kadang2 gi pasar borong selangor, kalo gi pasar borong tu mmg berkilo2 laa jugak beli udang..sebab harge beza sgt2 kan...lagi pun bekal sekolah mia mcm mee goreng ke, bihun goreng ke, nasi goreng ke die nak rencah udang jek...bende2 lain kalo bubuh sah2 die tolak tepi.....






mase ni boring2 tgh buat minum petang cucuq udang tu aku dok snap2 gambar tu heheeheeh...okey le jugak, dpt up satu entry hah heheeheheh.....





alah style aku simple2 jek ape yg ade kat dapur tu hah.....tepung, telor, bawang, daun bawang, udang, cili kisar ngan garam ngan serbuk pasti sedap sikit.....





bile buat cekodok cenggini, sah2 le due badek gedik tu yg tukang  mengaco....bahan sume aku campak, dieorg tukang kaco...layan jek laaa...anak dare tengah rajin kan 



takde kejaan....susun gini, sebelum lebur mengaco  he he he....




jadi lee cucuq udang lepeq ha ha ha..sebab aku tak boh baking powder ...takde rupenye kat umah.....ingatkan ade stok.....





cicah sos sudaaaahhhh......tak rajin plak nak menguah kacang huhuhuhu...jemput mkn sume cucuq udang lepeq lieyalatif kui kui kui....





last but not least, meh layan pic budak gedek2 nie....skrang ni peberet toys die adalah sikat.....yea sikat! ha ha ha.....pantang nampak sikat, laju jek capai pastu sikat2 rambut die....keh keh keh...tau plak tu sikat tu tuk rambut...ye laa ari2 dok tgk  maknye sikat rambut die kan.....semalam budak tomey ni tergolek gedebuk, kes kakaknye la ni pi nyanyikan lagu tepuk amai2....adik tgh baik bertenggek berdiri tepi sofa dok bertatih, die dah dengar lagu tu ape lagi, angkat tangan laa nak tepuk amai2....ape lagi, tegolek le..seb baik aku sempat sambut...terus lepas kejadian tu aku 'haram'kan nyanyi lagu tepuk amai2 kalo dayyan tgh bertatih ha ha ha.....




gigih menyikat sambil menguap wakakaakakak..cubet kang dik!!




ape yang penting...esok weekend!! yeay!!! ha ha ha








** konpom lagi setengah jam mate aku kuyu mengantuk sbb pg tadi bekpes pulut kuning, rendang daging....nyum nyum.....







34 celoteh sahabat

mengancam cucuq udang lieya latif ni..best ooo mkn panas2.

February 17, 2012 at 9:00 AM

apesal ko x letak udang seekor lieya...tentu lagi menawan...hehehehe...

dayyan memang comey arr...nak tumpang cubit leh tak?

February 17, 2012 at 9:01 AM

tunggulah sok dayyan besar...dia pun nak menolong jugak...hehehe

February 17, 2012 at 9:06 AM

Mintak sikit cucur udang tuh.. :)

Amboi dayyan.. tomei2..nie..geramnyaa..nengok nak tiom2 sikit leh..tak??

February 17, 2012 at 9:12 AM

antara favvy utk minuman petang nie...
tak kisah ler udang ker, ikan bilis ker...
kalo letak cicih dgn sos cili pun laju jer habis nie sis...
tapi naper yours nampak lebih mengancam hehehehe...

pandai dayyan ek...
pandai melawa gak tu hehehehe
enjoy your wiken and take care sis...

February 17, 2012 at 9:13 AM

perrgggghhhh..tajuk entry nih..tak tahan.. mmg mengancam sungguh.. aku nk tiru resepi ko ni ek..

February 17, 2012 at 9:15 AM

wah terbaekla resepi...leh cuba ni..nampak sedap cucur udang tu.....comei jer si dayyan tu ngantuk yer...

February 17, 2012 at 9:19 AM

kelakar biler tgk si dayyan menguap......betul2 ngantuk tue....

mengancam betul cucuq udang kak lieya nie...makan panas2 memang sedap kan...

February 17, 2012 at 9:23 AM

oishii sou
mmg dh lama nk buat cucur udang tp udang fresh x der kt supa....if buat cucur udang ai selalu cicah ngan kuah kacang gitue ngeeee

February 17, 2012 at 9:38 AM

pergh walaupun leper tapi ku tahu sure rasanya mengancam2 ko....

February 17, 2012 at 9:44 AM

perkh... mengancam terancam aku nengok cucur udang ko nih wei... aku pun suke letak daun kucai tu wei...terangkat n sesuai ngn udang...

aku bt ccr udang tak penah buh baking powder ko... heheh tak suke yg tembam2 ahak3

February 17, 2012 at 9:56 AM

lepeq2 pun sodap gak cucuq udang tu...janji abis kena ngapppp...hehe...
Udang kat umah akak n hubby jer makan... anak2 akak x layan nyer... pesen x mkn seafood...makbapak jer mkn...untung2...kihkih...

pandai dayyan sikat ambut yer... meh tulun sikat ambut acik pulak...kuikui

February 17, 2012 at 10:05 AM

Sodapnye sis! My family pun suka mkn cucur udang panas2.

February 17, 2012 at 10:14 AM

leper pun leper janji masuk mulut enak rasanya..dan yg penting nyata mengancam kan...hahahaaaa... aiiii...blh x nak ckp jugak2 kat umah ni pun klu pi belanjan x penah x beeli udang sbb anak2 dara tu 'hantu' udang...cuma kdg2 afiqah tu lia kawal sikit sbb dia alergik..nnti klu t'lbh makan tumbuh (aikk...macam pokok plak ek..blh tumbuh2..huhuu) ruam kat pelipat kaki dia...


alallaaa.....tomei2 dah gedek main sikat ea...geramnya tgk pipi dia.. :)

February 17, 2012 at 10:23 AM

sedap tu lieya cucuq udang.....kene time hujan makan lg mengancam.....

p/s: dayyan asal comelllll sgt aunty rase nak gigit2 jerk....

February 17, 2012 at 10:44 AM

tengok rupa pun dah tau mesti mengancam rasanya, Lieya.

February 17, 2012 at 11:44 AM

perghhh mantopsss
kalau buat cucur udang suke yg besar2 kan lieya , baru puas hati .. ;)

February 17, 2012 at 12:42 PM

waaaa......terlioq aq...terase nk buat petang nih......udang byk lg sedap kan...huhuhuhuhu......
papepon gua suke tgk muke dayyan comey tu...huhuuhuu......

February 17, 2012 at 12:46 PM

rajin sungguh...

sama ngan dak anis.. mesti nak ada udang dlm nasi goreng, mee, kuew teow.. aiyakkkk..

February 17, 2012 at 1:31 PM

penyek pun penyek la janji rs dia sodap

February 17, 2012 at 1:44 PM

lama dh tak buat cucur udang ni...sblm ni ari2 buat smpi dh bosan plak ank tekak...hehe..

bentuk tak cantik takpe janji sedap..hihi

February 17, 2012 at 2:00 PM

nampak menyelerakan. mil pun buat letak telur.dulu ila tak pakai telur..

February 17, 2012 at 2:26 PM

phewit! nampak simple tapi tatap tempting :)

February 17, 2012 at 2:58 PM

kak ina pun dh lama x buat cucur udang...tgk cucur udang lieya rasa teringinlah plak nk buat...samalah fizi dgn dayyan...sama2 minat dgn sikat...tp skrg nie dia minat dgn hp lah plak..hehehe

February 17, 2012 at 4:29 PM

lieya tedapnya cucur buh udang tu.dah lama akak tak mencucur.buat makan petang best tu.dayyan tengah ngantuk pun comel.

February 17, 2012 at 9:15 PM

xpa la lepeq..asalkan ada rasa udang tu =)

February 18, 2012 at 11:13 AM

Comel yang gambar last tu..Lieya..akak nak bercucur udang dihujung minggu gak le hahahah..

February 18, 2012 at 1:14 PM

mak aiiiiii...xthn tgk cucuq udang tu......hu.hu.hu....

kesian baby dayyan jatuh trgolek........

February 18, 2012 at 2:31 PM

yes!! akhirnya ila berjaya follow belog ne..yg ke 100 pulak tue.lucky no!!!

February 18, 2012 at 3:26 PM

Akak macam terbau bau jer aroma cucur udang lieya tu...hehehe...

February 18, 2012 at 6:09 PM

aduiiii..sodap nyooo...

February 19, 2012 at 2:01 PM

mmg terbaekkkk..
bestnyer kalo ada di ptg arini.. =)

bese aku x letak ciliapi blender..
pasni leh tiru resepi nko,
sure kebabooom meletup best,
aku mmg shuke pedasss.. =)

February 19, 2012 at 2:57 PM

Sedapmya mngancam ....pndai dayyan sikat rambut...bijak

Cucur tu mkn panas2 sedap..

February 20, 2012 at 5:08 AM

ooo ko pnya letak telur..aku kosong jek..cili kisar pn x letak..bley gak try wat style ko nih pasni

mmg npk mengamcam kalbu

February 20, 2012 at 11:43 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy