Monday, February 27, 2012

kisah kami balik kg atuk johor....

biase la kan...ari senin punye update sah2 pasal cite weekend ari tu heheheh...so meh layan citer lieya&co balik johor.....ade misi sebenarnye balik johor kali ni, nak beli baju sekolah mia....baju yg ade dlm 5 helai...so nak tambah lagi sebab mcm belacan baju putih tu di lenjan dari pagi sampai petang....pastu nak alter sikit kain sekolah mia yg kene lipat  3 kat pinggang tuu he he he.....haishh, dah tue bangke pun nak menyusahkan mak, tu leee, org suruh belajar menjahit tak mooo wakakakaakak....bukan tak mo belaja jahit, tapi tangan ni pengkor pegang jarum pun terbabas he he he.....bile lagi nak manje2 ngan mak sendiri kan suruh jahitkan baju cucunyerrrr he he he....dah2, jom layan pic sambil tu aku menceceh yeak.....





kiteorg bertolak malam hari jumaat tu...lepas abis keje, pung pang pung pang kemas beg, kemas umah, campak baju dlm mesin basuh bagai siap2 sidai sume.....dlm pukul 10mlm gak kiteorg bertolak.....kali ni lipat sume seat then bentang toto.....ape lagi, berkuak lentang le aku anak beranak kat belakang tu...en papa le kene tabahkan hati drive tanpa ditemani co-pilot he he he....aku pun pakai baju tdo jek hahaaha...sempoi giler!





aku suke bertolak malam2 gini sebab budak2 ni biasenye dah battery low ha ha ha....tak masuk highway lagi sume dah pakat pengsan keh keh keh....





seb baik le tak byk keter kat highway.....tak ramai kot balik kampung.....smooth jek perjalanan kami....budak2 ni pun tdo sampai le kiteorg selamat sampai kat johor....




pagi2 bangun dah sibuk nak main mainan....lawak plak bile dayyan buat muke pelik tgk atuk ngan nenek heheehehehe.....seb baik le die tak penakut...




tapi budak sorang ni kalo balik kampung johor, konpom pagi tu bocor...sebab sejuk kot kat sini tu yg aktif kencing tu heheeheheh....mia mija pun kene kerah gi kencing sebelum tdo, kalo tak sure leee tilam tu 'mandi' pagi kang wakakakaakaka





aik, mane mija....biase laaaa...die dah berkepit ngan atuk....ngan kiteorg buat tak kenal dahhh ha ha ha




situasi yg mmg selalu berlaku kalo balik kampung :


mia : mama, mia nak ikut mak teh ngan pak teh gi keluar tau...boleh?
mama : boleh...tapi ingat jangan beli ape.....? (konon nak suruh die jawab le jgn beli mainan ngan gule2)
mija : ye laaa...ye laaa....mija tak beli ape2 pun...percaye lah...... (muke konpiden takleh blah)

satu jam lepas tu....budak2 kepoci ni balik.....lenggang kangkung jek jalan tak bawak ape2 melainkan satu mainan .......bekejar2 pi cari dayyan...

mia : mama!  mama! tgk, mia tak beli ape2 pun...beli mainan satu jek, ni pun tuk dayyan....nah dayyan, akak bukak kan yeak (sambil kepoh bukak plastik topeng spiderman)
mama : iyee jek koo nie.....mcm tak percaye jek.....
mia : iye laaa (sengih2 tgk makteh)
makteh : mmg anak ko ni pandai auta kak, ni haaa...tgk nie! die suruh aku yg bawak beg plastik ni, pastu siap ajar aku, jgn ckp mia yg nak beli tapi aku yg nak belikan tuk die....ha ha ha
mama : aku dah agak dah!! hampes...
miamija :ngeeeee..... (sengih2 mcm kerang busuk)



hasil pau makteh ...setiap sorang 10 mainan (tepuk dahi aku!!)..seb baik beli kat kedai 2hengget jek....
erm....lepas ni mak teh ngan pak teh dah ade baby, jgn harap le ko merase lagi....sila laa turun tahkta yeak....





tgk dayyan, dieorg kemain borong beli mainan byk ....utk dayyan seketul jek akak ko belikan....mmg dieorg ni tau!




cak!





dayyan ngan pak teh....pak teh tgh belajar skill pegang baby ni, tak lame lagi nak jadi papa dah.....



ahad plak dlm lepas zuhur, kami bertolak balik ke putrajaya.....dari putrajaya ke johor dieorg ni elok tdo je kan tapi dari johor ke putrajaya plak masing2 cergas.....tak mo tdo langsung...





lagi2 si kecik nie..sume pelosok die mengopes.....skrang nie kene extra sikit tgk budak kecik ni, sebab tgh galak kutip n masuk mulut...makan pun takmo kite suap....gigih nak pegang nasi sebijik2 suap sendiri ekekeekekeke





dlm perjalanan balik tu ujan lebat....ade plak kemalangan maut kat kilometer 224 so mmg lambat gak le kiteorg sampai..takpe laa, biar lambat asal selamat...




kakak2 terbongkang jugak akhirnyer tapi si gedek2 tetap tahan mate ...syok layan rintik2 air ujan tuh....



erm korang lak ape cerita.....ade sape2 pergi karnival WOW tu he he he...org putrajaya pun ca alif but balik kampung....bagi can le org luar putrajaya jalan2 dtg tgk karnival he he he...mmg syok balik kampung kan....tapi yg tak syoknye akibat dari aktiviti makan2, bape kg le dah naik nie....huhuhu.....






** jumaat ni ade penyerahan duit rm100 kat sekolah mia...alhamdulilllah....boleh le beli buku2 latihan tuk mia nanti......byk tu dpt borong dengan 100 hengget tuuu......






35 celoteh sahabat

untung kete besar...beh ar bergolek2...hehehe

February 27, 2012 at 9:22 AM

best jgk boleh bentang toto kt belakang tu..leh tido dgn selesa dh mcm kt rumah..ekeke..

sampai hati kakak beli 1 ja kat dayyan..hahha auta mama dia tu tkthn..

February 27, 2012 at 9:24 AM

lawak la tgk gelagat miamija ngan dayyan ni...sian dayyan dpt topeng jer yek...

February 27, 2012 at 9:46 AM

ada keta besar senang berumah dlm keta ekkk
kat mesia ok la if kat japan x boley...kang kena saman sebab wajib budak below 5yrs kena duduk kat car seat tue....syoknyer balik kg...sthn lebey x blk mesia ni rinduuuuu

February 27, 2012 at 9:50 AM

tergelak akak tgk dayyan dpt satu mainan aje ...sedangkan dua beradik tu dpt byk...mak teh dpt bb nanti...turun tahta ler..hehehe

February 27, 2012 at 9:52 AM

ha ha ha..kemain lagi korang bercamping dlm kereta erkkk
seronok tengok korang..meriah coz' anak dah 3...best ooo

February 27, 2012 at 9:57 AM

jeles2... takde lak gmbr mkn2 kt johor ke ko simpan dulu...
lama tul tak balik kg wei aku nih...
best tul lah gaya korang balik kg... bentang toto santai gitu...
nsblah kt kedai rm2 mia mija borong menan kalu kedai biasa aduh boleh muplis mak teh nyer heheheh

February 27, 2012 at 10:05 AM

bessnyer tengok dok tido2 ramai2 kat belakang tu happening...

February 27, 2012 at 10:13 AM

bebas je lipat kusi golek2 kt back seat yer ko n anak2..sonok gak camnie..ala putrajaya ngn jhr tu ape jauh sgt kan..

kemain mia mija borong kt kdai rm2..adik dpt topeng je sketul..hehehe

February 27, 2012 at 10:15 AM

bestnya tgk dorang leh golek2 dlm kete gitu...
mmg nyeyak ler tido kan....
yg best tu kita pun leh join skali hehehehe...
byk tul menan dorang dpt pow ek sis
part nak kelentung tu yg kelakar hehehehehe...
suka lah tgk pics dayyan tgk hujan tu...

February 27, 2012 at 10:36 AM

aku rasa aku kena suruh laki aku tukar kete lah..yelah anak dah dua kan...sorang2 lak ganas2 belaka...hehehe...syok tgk kekorang bentang toto tu...nyenyak tidur sume..

February 27, 2012 at 10:46 AM

seronoknya dayyan,mia & mija balik kampung ye
lagi besh dpt pau makteh ngn paktehnya

February 27, 2012 at 10:52 AM

puas hati travel jejauh kalu dpt bentang toto gnie ek..
selesa bebdk tue nak bergrk..

February 27, 2012 at 11:08 AM

hehehe...syok tgk anak-anak ko landing dalam kete tu...

February 27, 2012 at 11:22 AM

ok gak pasang toto kat belakang tu kan. bdk2 xde la bergado nak landing atas seat. tp kalau jln malam ok la sbb pak polisi xde... hahaha... bole pakai jgk idea lieya ni.

February 27, 2012 at 11:31 AM

hurmm memang senang ada MPV macam nie kan lieya .. hamppoor je toto .. lum masa bertolak punn mereka leh sakan main2 dan tidur .. senang kerja
dayyan tuu sgt2 survival budaknyee .. ok je tidur ngan kakak2 kat belakang tuu
sweet je ..

amboiii banyak mainan dpt nie .. adehhh fenin lah budak2 tuu tgk ekek

February 27, 2012 at 11:58 AM

kena beli caravan ni lieya..sama je lahh akka pun kalau balik Johor, sure balik malam...

February 27, 2012 at 12:39 PM

seronok je tiga beradik tu bergolek2 dalam keta....nyenyak la tido sepanjang perjalanan..nak kena tukar mpv jugak la camni...hehehe

February 27, 2012 at 12:52 PM

Sama laa ngan hubby akak kalau nak balik kampung suka sgt balik malam..katanya sejuk sikit.. tapi tu ler kita yg ngantuk.. nak meneman tuh..

Seronok laa dua beradik tuh pau mak teh dia yer.. byk tuh dpt mainan.. :)

February 27, 2012 at 1:10 PM

balik kampung waktu malam mmg best..sejuk leh tidoooo..

hamboi mia mija, kemain byk menan kalian.. naseb baik 2hengget saty ek..kalau tak..muflis mak teh kalian..haha..

suka tgk gambar dayyan tgk hujan..mcm memikirkan ttg masa depan je.. kui kui kui

February 27, 2012 at 1:20 PM

syok la kan.. siap leh bentang tido cam kat umah... heheh..

apa la gamaknya yg dayyan fikirkan time tgk rintik hujan kat luor tingkap tu.. comel jek aksi dier..


ow.. leh dapat ekk? ingat tak de dah rm100 tu.. diam jekkk..kena tanya gak ni..

February 27, 2012 at 1:42 PM

wah syok wooo kalau ley balik kampung tido cam tew ...tew yg lena bebudak tew sedar2 dah sampai kampung ...best wo kalau ada keter cam tew ...huk huk nak jugakssssssssss tetiba kannnnnnnnnn

February 27, 2012 at 1:42 PM

untung kete beso kan, leh bentang toto kat blkg..
aku kalo beli mpv, dh nampak aku sorang yg drive, asben n alya terbongkang kat blkg..
ala, blk kg kemaman pun bergilir ngan aku tau..heheheh ;-P

kuat auta la kakak dayyan. terkezut mak dienyer pow, pandai tu cover.
alya x bran pow mak, abah die slalu la.. sampaikan tokma pesan jd la beli, dh x larat nk simpan.. berbakul nk kena kutip simpan, huhuhuuh.. =(

February 27, 2012 at 1:55 PM

ingat kan lieya cabut seat belakang tu sbb nampak m'datar je..x nampak mcm kene lipat pung...clever2..! klu naza x leh kot buat gini sbb seatnya beso amat!

jeles arr tgk korang balik kg...uhukss..kami kene tunggu cuti panjang bulan mei nnti baru blh balik kg..

ari ahd tu mmg hujan lebat kan..kat melaka pun sama...petir,kilat b'dentum2...kata kat alor gajah siap ada ribut lagik...

apa pun alhamdulillah sbb lieya n family selamat pergi dan balik...

February 27, 2012 at 2:07 PM

senang kan pakai mpv.anak2 pun selesa.eh,apsal dina xdpt lg ek duit rm100 tu?peliks

February 27, 2012 at 2:18 PM

Amboi dayyan...bukan main lagi dia eh...

February 27, 2012 at 2:30 PM

walllaaaa mmg dah macam tido kat rumah... kompem puas kuak lentang...

February 27, 2012 at 4:13 PM

wahhh... lavina dah tukar jd lori kekdahnyer yer...kihkih...bestkan sekali sekala naik cara gitu kan lieya.... leh landing leh kuak lentang bagai...syok la dayyan bole buat aktiviti mcm2 dlm keter....hehe

February 27, 2012 at 4:42 PM

amboi. bestnyer tido dalam van

February 27, 2012 at 6:31 PM

syokyer tgk.. mcm dh bkhemah dlm kereta.. meriah j nmpak..

February 27, 2012 at 7:00 PM

johor area JB ke? kampung pontian yana n umah kat tenggaroh tu memang sejuk...ala2 cameron dah,so kalau pegi cameron tu tk rasa sgt sejuknya...

we all kalau balik,belakang tu je dh penuh brg,tk boleh nk bentang toto bagai ataupun tk pandai susun :)

February 27, 2012 at 9:03 PM

best je dpt tidur bentang toto camtu..kalau kaum kerabat akak mmg confirm la xmuat...ngee....

February 27, 2012 at 9:45 PM

Hai lieya,
Baru terpanggil nak tinggalkan jejak nie..
hihihihi...maklum ar i new blogger.
best sgt baca story2 ko..gambar2 pun cantik dan jelas..tetiba lak terasa nak balik kg..

February 27, 2012 at 11:50 PM

mak aiiii banyaknyer mainan yg mia beli....hehehehe....geram tul tgk dayyan ni rase nak gigit2 jer.......

February 28, 2012 at 8:45 AM

bestla kat belakang tue luas.. dah jadi mcm tilam dibuatnye.. mm..harap2 adala rezeki ila nak beli keta besar sikit..

February 28, 2012 at 8:52 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy