Thursday, February 2, 2012

nasi vanggey, ipoh, perak

salam khamis semua......cuns tak blog baru i ni....auwwww!! (jeling2 manje kelip2 bulu mate)...special thanks buat whitey mommy ..di atas hasil keje yg superb nie....tak sia2 aku menunggu Q yg panjang n lame heheheeheheh......tapi tulaa, akan ade entry yg pakai watermark lame lagi sebab dah siap2 dlm draft sebelum nie.....lepas ni leh gune watermark yg baru .....ade yg berminat nak gunakan khidmat whitey mommy tuk design blog?....cer intai2 syarat2 diblog die yeak......



 *******



ehem...amecam org wilayah...syok cuti semalam....aku ni kalo ari cuti, mmg plan jahat nak bangun lambat...tapi tak penah dpt...tepat pukul 6 pagi konpom rusuk kiri aku dpt tendangan hebat dari kaki si gedek2 tu.....mmg tepat2 tau pukul 6...sebelum ni mmg dah biase ajar die ikut timing tdo n bangun tdo so mmg punctual si gedek2 ni bangun tiap2 pagi......tak de can mak ko nak melengko lame2 sikit.....huhuhuhu......dulu boleh laa, die bangun jek, aku tdo jek kat sebelah, biarkan die layan perasaan sorang2....tapi sejak2 die dah ligat merangkak / menyusur ni mmg takleh......kejap jek dah sampai ujung katil sinun....ni rase nak downgrade katil nie....bentang toto jek tebal2 kat bawah ...budak tgh ligat ni takut jatuh katil jek....bentang toto tebal2 kat bawah, dayyan tdo le kat toto tu....lapang sikit mak apaknye leh kepit2 wakakakaakakak......okey2...meh laa, ari ni nak cite pasal kiteorg pekena nasi vanggey kat ipoh perak nun...ni kisahnye mase kiteorg gi perak mase cuti CNY ari tu...dok dengar org ckp nasi vanggey....nasi ganja...nasi vanggey...nasi ganja......geram sgt aku, terus ajak  laki aku pi cube kalo dpt peluang turun perak......akhirnye dpt gak rase......







mule2 plan nak pegi makan nasi ganja yg kat tempat lame tu.....yg kat jalan yang kalsom tu yeak....aku pun lupe laaa...tgk2 tutup lak.....adoi mamak ni, raye cina pun ko nak cuti jugak ha ha ha....last2 pegi yg lagi satu tu....bukak...seb baik...ade rezeki aku nak rase.....nasib baik gak pegi yg kat sini, sebab lagi selesa n luas..






si gedek2 yg sibuk nak beratur same amik nasi.....tu muke kenyang tu, semangkuk bubur kosong kat hotel aku suap .....rase nak tapau jek bubur tu...tapi malu lak ha ha ha...






tgk dari segi lauk mmg tak menarik pun....tapi disebabkan nak rase punye pasal, makan jeeekk laaaa.....






ni aku punye....amik lauk ayam goreng madu kot.......pastu amik peria goreng garing.....





eksen jek posing tuh....budak2 ni mkn nasi kosong jek ngan ayam goreng heheeheheh






ni en laki punye....ayam goreng tepung ngan sayur kobis.....rasenye nasi vanggey ni, nasi die tu yg lain kot...ntah le, aku rase nasi tu yg mcm lain sikit ngan nasi biase, pastu ade sambal kelape (tak tau le namenye ape)....ulam timun...pastu kuah kari ...lauk2 tu ikut suke kite nak pilih yg mane.....






budak pantang  nampak mknan...sume nak capai...ckp pasal makan, ngeri tau tgk peel dayyan kalo die nampak makanan.....lagi2 kalo die nampak mangkuk bubur die....die tau dah tu makanan die, mmg meroyan mengejar sambil nganga2 nak mkn....bende panas lak tu...tak sempat2 nak sejukkan dulu, kalo lambat suap pun satu hal....nanti aku rakam yeak bagi korang tgk.....syukur le anak2 aku ni takde masalah bab makan.....dayyan ni pun rasenye bakal ikut akak2 die la kot jenis suke makan......alhamdulillah.....






so ape review aku?....okey dah dpt rase.....pada aku rase biase2 jek laaa....pedas sgt2 (aku mmg bangse tak tahan pedas tau, sikit pun aku dah rase pedas membahang hahahaah)..... aku mkn 3 suap jek....selebihnye en laki yg kaut....die suke ...die ckp sedap, bepeluh2 die mkn...mmg betul2 kaw kari die...mia mija pun licin gak mkn....tapi dieorg share sepinggan nasi ler.....so far, pada aku boleeehh laaaaa.....sape2 yg suke kari okey le kot mkn kat sini.....lepas ni nak try kuew teow doli plak laaa...tu tak sempat rase ari tuh..kat sini dah ade kan kuew tiow tu....tapi aku nak rase yg kat perak gak.....tempat asli die...cewah!






mase ni kiteorg pergi dlm pukul 11pg.....tgk le...dah panjang gak beraturnyer....rileks jek aku tgk dieorg sume ni mkn....aku jek jakun makan sambil sulam air ...tak tahan pedas ha ha ha.....mak n abah aku pun licin mkn....masing2 amik lauk kambing.....







tapi yg paling syok, lepas pekena nasi vanggey ni, masing2 akan layan perasaan.....layan perasaan mcm budak2 nie.....cer tgk...cer tgk...



*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
V

layan matooo membutooooo laaaaa ..ape lagiiii!!! ekekeekekek.....masing2 tdo hah...seb baik pilot kuat semangat tahan mate ekekekekeke...(abaikan budak darjah 1 yg membotoi lagi tu yeak)





selagi adik aku dok belajar kat uitm seri iskandar nun, mmg ke perak le kami selalu huhuhuuh






** minggu depan cuti maulidurrasul, cuti thaipusam......yeay! (naik lemak bile byk noo public oliday nie hihihihi)






48 celoteh sahabat

cute betul design blog baru nie....comel jerk...suka...suka...suka.... :)

February 2, 2012 at 9:15 AM

nice design baru ni nampak gegirl gitu.....sedap ke lieya nasi vanggey ni akak x penah makan pn....licin pinggan tu mesti sedapkan.....buat akak meleleh air liur jerk pagi2 ni....:D

February 2, 2012 at 9:30 AM

perrgghh...lis sgt2 suke dgn design bru blog akk :P

February 2, 2012 at 9:33 AM

haha terus ketiduran...

psttt..softt bebeh layout baru..bau kedaii..heheh..nice..i loikee

February 2, 2012 at 9:34 AM

comel..fink+fefel adalah gandingan yang mantap...
Terliur tengok lauk pauk di atas, nak-nak peria goreng garing tu...

February 2, 2012 at 9:34 AM

mmg betul2 cam kena ganjalaa first time dgr...harus terai kalau balik perok ni hehe

February 2, 2012 at 9:44 AM

Cantik la design baru ni.. gigirl gitu..

Kak mia ngan kak mija minum pakai botoi lagi.., kiut jer nampak.

February 2, 2012 at 10:08 AM

wah2... aku kalu yg pds2 pun mmg tak tahan wei... comfirm aku tak nk try nasi vanggey tu hehehe...
bestlah ko si ensem boy tu suke mkn..cam aiyan,nmpak je mangkuk bubur dia dh melalak... nk bg mkn bukan main pyh cam nk berprng wei...germ tul lah aku...

February 2, 2012 at 10:09 AM

itu dia wajah baru dah kuar ekekeke...like like like.. :)...nasi vanggey ek, akk pun tak pernah rase lagi...nnti la ada rezeki leh try hehehehe...

February 2, 2012 at 10:11 AM

x penah try la nasi vanggey nih...ni pun 1st time tau ttg kewujudannya hahahaaa...jakun kejap..kikikiii

alahai anak2 dara kat umah ni pun masih m'botol lieya..selalu sblm ambik dia org balik sekolah kene buatkan siap2 susu utk dak mya n pika..klu smpi umah tgk x der susu atas meja mengamuk sakan...kemain ngengada kan!! ntah smpi bila la agaknya...

byk kali janji minum susu kat cawan..hampeh..nan hado pong!!

February 2, 2012 at 10:29 AM

so sweet muka baru blog lieya ni... nampak lebih matang..huahua...

nasi vanggey ni lebih kurang mcm nasi kandar penang ja...klu mai penang bole try nasi kandar pelita atau nasi kandar kayu... sedapppp...akak pun x tahan pedas jugak...

February 2, 2012 at 10:35 AM

wow langsir baru ekkk
template n header yg cun bangat

urmm actually tempat ni pames ekkk sbb ader tgk kwn kt fb selalu post gmbr gi makan kat tempat nk katanya sedap sgt2 ngeee

February 2, 2012 at 10:59 AM

wah2 sedapnyee dikk
besar jugak portion makanan dia kan lieya
hurmm pueh nak habiskan
bila tgk mia pegang pinggan tuk duk bayangkan kenyang giler nak ngabeh ;)

February 2, 2012 at 11:09 AM

dh nama pun nasi ganja...bila makan mata pun mengantuklah jawabnya..hehehehe

February 2, 2012 at 11:14 AM

akak tak pernah makan nasi ni lagi lieya.. kalau pedas tu mesti sedaplahkan...

February 2, 2012 at 12:16 PM

cian aku xp nah dngo pong nme nasi vanggey nih...huhuhuhu...

wahh blog ko...sejukkk jek aku nengok kaler2 die...hikssssss

February 2, 2012 at 12:34 PM

nasi vanggey kat mana ni lieya?

February 2, 2012 at 12:55 PM

BESTNYER..


NAK TRY JUGAK LA..

TRY G NGENDENG2 UMAH WHITE MUMMY TU..

February 2, 2012 at 3:26 PM

Cun2..cantik blog baru Lieya..

Tak penah lagi makan nasik vanggey.. tapi tgk kari dia..makk aiih terliur plak nengoknyaa.. :)

February 2, 2012 at 3:49 PM

@Atie

thanks atie...tahun baru wajah baru gitu kononnyer ekekeekek

February 2, 2012 at 4:23 PM

@hannah

sweet jek kankak....soft pink n purple gitu....mate pun nyaman jek ekekeekek....

ntah le kak, nak kate sedap tak le sedap mane...tapi yg minat kari suke le kot....

February 2, 2012 at 4:24 PM

@Elis Escada

akak pun suke lis...auwww...anyway, thanks adik ku yg tomey2...

February 2, 2012 at 4:25 PM

@Neeza.Areef

tupasal org panggil nasi ganja kot...lepas pekena lalok sampai tetdo hahahaahahah

February 2, 2012 at 4:26 PM

@Tie-Ibu wawanisolehah

bertambah bersemangat nak update blog bile dah berubah wajah ni tie ekekeekek....

February 2, 2012 at 4:26 PM

@POSH76

tu le posh...betul2 lalok lepas pekene..berat gile matonye....heheeheh

February 2, 2012 at 4:34 PM

@Rozita

tu le pasal kak ita...membotoi lagi hah...takpe laa, asalkan dieorg minum susu....he he he

February 2, 2012 at 4:34 PM

@norhidana

kah kah kah...si bolat ko camtu yeak dana hahaahah...takpe2 nanti dtg mood die nak mkn sure ko yg tak terlayan kang he he he....asalkan die sihat sudah ler....

February 2, 2012 at 4:36 PM

@...sWeeT uMi...

org plak kak teringin nak jalan2 ke kelantan plak...lagi byk tempat mkn sedap2 kan....huhuhu

February 2, 2012 at 4:39 PM

@Mamamya

lieya tau ni pun sebab bos ngan kwan2 opis dok ckp2...ramai org perak tu yg tergoda nak cube tu ekeekek

alah lia, lieya pun same jek...janji nak rak, last2 botol gak dieorg cari...takpela, asalkan nak minum susu kan....

February 2, 2012 at 4:40 PM

@adarnadzmie

matang tak celah mane tu kak ekeekekek....yg penting lieya suke sebab sweet dan soft gituuu.....

uihklao pi penang mmg wajib mkn nasi kandar kak...nasi vanggey pun kalah ngan nasi kandar...lieya lagi suke nasi kandar!

February 2, 2012 at 4:41 PM

@☆*♥L@dy @yU♥*☆

a'ah sis...boleh dikatekan femes gak sis...tu yg lieya nak cube sesangat tu sis...so far...boleeeeeh laaaaa....

February 2, 2012 at 4:43 PM

@ieda

kak ieda, tak besar mane pun kak...nasi pinggan saiz biase tapi mamak tu bubuh nasi mcm semua nyedah sebulan tak mkn wakakakaakak...style dieorgkan bubuh nasi menggunung heeheheh

February 2, 2012 at 4:44 PM

@Huzaina Hashim


betul tu kak....mate mcm kene gam hah!

February 2, 2012 at 4:45 PM

@rATu kEBaYA

lieya tak kuat pedas kak...tu mcm biase2 jek rasenye huhuhu

February 2, 2012 at 4:45 PM

@mrs.ecam

tak pe wey, ni ko dah dengar dari aku...so ko dah tau le pasal nasi vanggey ni kan heheeheh

February 2, 2012 at 4:46 PM

@wanie

yg lieya tau ade 2 wanie...satu kat jalan yang kalsom (ni kedai lame)...lagi satu kat greentown...tempat yg lieya pegi ni ler .....

February 2, 2012 at 4:48 PM

@Ena

ngendeng jgn tak ngendeng ekekekeekek

February 2, 2012 at 4:49 PM

@Rinna

kak rinna suke gak ke mkn mamak....kalo suke kari kaw2 ni boleh le kot masuk nasi vanggey ni...heheheh

February 2, 2012 at 4:50 PM

adeh...ptg2 lieya goda akak dgn mknan yg menikam kalbu......nasib baik iman masih kuat....

cantik la blog baru..jeles tau!!!

kakak isap botol lagi ke???? ha.ha.ha....sama la dgn farouk....akhir thn 1 baru pencen hisap susu botol..........

February 2, 2012 at 4:56 PM

first time js dengar nama nasi ni.....hehe

design blog lieya sweet je....mmg sesuai ngan lieya & co..

February 2, 2012 at 9:10 PM

lieya , sampai hati tak tinggalkan sikit.sedap tu, akak suka lauk yang ko makan tu.

lieya cantiknya blog, sebelum ni akak baru je baca blog irene nadia, orang yang sama design blog dia. sukalah macam nak suruh dia je, tengah fikir.

February 2, 2012 at 9:54 PM

@Cik Ina Do Do Cheng

betul tu kak ina...org yg same design blog irene tu...ramai lagi celebriti ngan artis pun ade die design kak....cume kene bersabar jek laa tgu Q....mmg ramai book die...

February 3, 2012 at 8:29 AM

@jemarisuri

tu le, lieya dengar ni pun dari org2 opis....tu tingin nak rase tuh ...

February 3, 2012 at 8:30 AM

@NzA

okey le tu kak, boleh gak pencen...yg si mia tak tau le kak....kite usik die nak bawak bekal botol susu gi sekolah tau die ngamuk marah kite malu kononnyer hahaahaha

February 3, 2012 at 8:32 AM

hehehe..akhiri cerita tersenyum tgk kaka membotol sambil tido..dayyan msti kt pgkuan mama tgh nenen ni..hehehe

February 3, 2012 at 8:37 AM

tak perna lak mkn nasi vanggey nie...nampak sedap n power sebab pedas...mesti berpeluh2 kalu mkn nie....

mia tu mcm danish lieya.,.smpai skrg nk botol...

February 7, 2012 at 12:14 AM

nasi mandhi,nasi vanggey semua saya belum rasa lah pn lieya :)

February 7, 2012 at 12:15 AM

ohh whitey mommy rupanya designer yer..oke saya baca syarat marat dia

February 7, 2012 at 12:17 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy