Thursday, February 9, 2012

nasi butter & ayam panggang lieyalatif

kan aku dok gebang ckp ari tu, cuti panjang maulidurrasul ngan thaipusam tu kami tak kemane...kene perintah berkurung dok umah sebab en papa nak study, keluar pun setakat pi alamanda ngan taman jek bawak budak2 ni main kat playground....nak exam katenye kan so sebagai isteri yg memahami lagi mithali kene laa support gitu, walaupun dlm hati meronta2 nak ajak pi berjimba huhuhuhu....nak dijadikan citernyer, kalo dah dok umah, kejenye main masak2 jek laaa aku....aku masak nasi  lemak, aku buat nasi butter, aku ajak mia mija buat kek, tu nanti aku buat entry khas yeak.....kali ni nak cite aku try buat nasi butter gituuuu......alah senang jek resepi nye.....ko google sajork...sume dihujung jari gituuu he he he.....





ni bukan nasi butter yeak adik2....ni nasi lemak he he he...ni kalo juai ni sepinggan cecah rm10 ni wey...jgn memain, siap ngan kepok siap ngan kambing panggang lagi....haaa mau tak sepinggan 10 henggeetttt!! ha ha ha







hantu nasi lemak kat umah ni si mia sebenarnye....kalo buat nasi lemak mmg dasat die mkn, ade kek tuk minum petang pun tak layan ..nak jugak nasi lemak hah.....mase ni kiteorg tgh lepak kat belakang umah...lepak2 minum petang.....



okey2...tajuk nasi butter tapi ko punye cite nasi lemak jek dah separuh entry hahaahahah...okey2...merujuk kepada tajuk di atas.....aku nak try buat nasi butter kononnyer...bahan2 simple jek, aku pilih pun resepi yg simple..malas nak semak2 otak cari bahan2 yg leceh2 tuh....so style mudah ringkas aku .....butter dlm 2inci gitu, bawang besar ngan bawang putih di mayang, daun pandan...kismis sejemput ngan rempah 4 sekawan (bunga lawang, cengkih, buah pelaga ngan kayu manis) pastu kiub ayam seketoi.....tumis le bahan2 tu sampai naik bau....pastu korang masukkan beras yg dah dicuci....boh le air then tanak mcm biase....mcm kat umah aku pakai beras sakura plastik pink tu..so tak yah le boh air byk2 nanti lembik lak nasinyer....






lauk die plak, asalnye aku nak buat ayam masak merah ....tapi aku malasnye laa hai nak goreng ayam ...nak blender lade.....last2 aku panggang kan jek ayam tu.....kali ni tak panggang sekor ...panggang half jek....nampak tak daun rosemery setompok kat kepak tu..sebenarnye aku tak mo buat ayam panggang rosemary ...tapi tersalah capai botol .....tertuang lak rosemary leaves nie.....sebenarnye nak capai botol lade itam.....halal leeee......kononnye nak ayam panggang rempah melayu gituuuu ..auwww!
 lepas dah calit2 ngan planta...bakar le ayam tu secukup masak ......



ini le set pelengkap nasi butter aku......sayur tu sayur campur jek aku buat he he he




nasi butter yg moist dan wangi sgt2....makan camtu aje pun sedap....mia mija dayyan sgt2 suke...
(konon letak bunge lawang nak cantik2 sebelum amik gambar kan...siap jek amik gambar, terus kutip masuk balik dlm bekas...rugi wooo 3 bijik hahaahahahah)



ngences tak korang! ha ha ha....byk tol lemak ayam ni kan sebenarnye....siap bakar, ko tgk minyak2 yg bertakung .....nak buang sayang so curah jek balik kat ayam tu...leh jadi gravy ayam panggang tuh....





sayur campur..... mia mija kutip sotongnye ajek...cait!!



bertambah2 makan...auwwwwww....rase bangge mak ko nak!



yg ni jgn ckp....ape ko suap sume die balun......byk gak dayyan makan.....ini budak sebatang gigi pun takde lagi tau....tapi gusi dah merening2 putih dah.....rileks jek kunyel2 nasi pastu telan ha ha ha.....nampak tak dayyan dlm keadaan tak stabil tu, mane taknye....budak tgh ligat nak berdiri.....asal boleh capai sume nak berdiri.....gigih mak ko snap gambar sambil pegang mangkuk nasi ngan tahan die nak berdiri hah! oh yeak, dayyan dah campur formula, kat umah jek fully bf....aku pun dah pencen pam, kesnye dayyan tak mo dah minum susu yg diperah, then dipanaskan balik...syg betul, sebab kalo aku pam kat opis insyaallah dpt mcm dulu lagi...sampai skrang pun still rase bengkak susu...huhuhu...demand sungguh ini budak bujang....so pam spectra ngan avent dah bungkuih, tgu anak no 4 lak kasi keluar balik kekekeekekek









last but not least, layan gambar ade org tu tgh khusyuk study kui kui kui....pastu boleh plak tanye kiteorg "amecam, seronok tak sume dok umah ajeeeek arini ha ha ha"
mmg soklan tu saje papa nak kene seligi kan miamijadayyan kan!






sebagai gantinye...weekend ni kene pi ikea tak pun OU....tingin nak mkn meatballs ngan sushi zanmai nie.....huhuhuhu







** badan adalah separa sihat.....bawak keter pun terase weng...jgn le dayyan jangkit...almaklum le baby kalo bf ni, takut jek jangkit ngan maknye...dah le dayyan dah lame tak demam nie huhuhu....







34 celoteh sahabat

perghh...sangat menyelerakan...

February 9, 2012 at 9:03 AM

lieya apasal pagi lagi dah buat orang lapau ni. dah lah belum sarapan. mia sama ngan Firdaus suka nasi lemak : )

pandai lieya masak, saja tak nak tunjuk bakatkan.

February 9, 2012 at 9:05 AM

wah sedap nyer anak beranak...
omaknyer rajin...makin bertambah lah selera anak2 ngan suami kan...
nasi butter tu mmg menarik..
lebih2 ada anak kecik kan..senang sekali harung je suap...
siap bapaknya kena study...takpe utk anak2 n bini tercinta gak..hehehe

February 9, 2012 at 9:21 AM

harus dicuba nie nasi butter....nampak sedap sangat..... :)

February 9, 2012 at 9:31 AM

terliur tgk ayam panggang ko lieya oii.... sabtu ni klu aku rajin aku pun nak buat nasi butter la....hehehe

February 9, 2012 at 9:34 AM

perggghhh lieya
meleleh2 ayaq liur tengok nasi butter ko ngan ayam panggang
iskh..demam2 nie kalau makan camnie best gark kan
nak2 kalau ada sup.....

cun arr deco rumah

February 9, 2012 at 9:48 AM

akk, terliur lis tgk..dapnyer kak... aja masak smbal nc lemak 2 boleh?lis wat xjadi cm gitu...

February 9, 2012 at 10:01 AM

first..aku suka sgt layout kau lieya..cantik..2nd..aku suka comment box kau ni..sbb before ni kalau nak ulang baca entry lama susah..3rd..itu nasi ngan ayam panggang mmg ngences kau tau tak..kau kejamlah..hahaha..eh..ada lagi..last, rambut mimi n fifi pun aku dh kerat mcm rambut mia n mija..jangkit kutu kt sekolah..tension aku..

February 9, 2012 at 10:13 AM

sedapnya food yg lieya masak.. cuti lama2 kalau duk umah bestboleh masak2 dgn anak dara

February 9, 2012 at 10:20 AM

tang ayam tu mmg mengiurkan...maklumla akk ni hantu ayam wakakakaka...amboi dayyan, mamam nasi butter gak ek...

February 9, 2012 at 10:25 AM

enjoy la baca blog awak ni.. leh tak bagi resepi ayam dan nasik tu.. ingat nak buat nasik butter dan kambing panggang.. tambah ngan sup simple dan air lada ala ala nasik mandi.. kikikiki

February 9, 2012 at 10:26 AM

http://kisahfirdausi.blogspot.com/

February 9, 2012 at 10:26 AM

http://kisahfirdausi.blogspot.com/search/label/Resepi

February 9, 2012 at 10:28 AM

terliur akak tgk nasi butter ngan ayam bakor tu... walau dah pekena roti canai banjir bekfes td lapor balik perut akak ni..hehe.... bebudak klu suka mkn apa yg kita masak memang syokkan...rasa nak masak lg dan lg..hehe...

February 9, 2012 at 10:30 AM

tu la kalo cuti panjang dok rumah sajor mmg keje masak je la... cam2 resepi mau try... puas hati tengok derang makan dgn penuh selera.. kan? kang nk try wat nasik butter la plak.... hehe...

February 9, 2012 at 10:41 AM

mmg terbaeklaaa nasi mentega & ayam tu...yg penting sedap....better ayam grill dr grg untuk kesihatan.....aduihai lapo ni

February 9, 2012 at 10:43 AM

yum..yum sedapnya nasi butter dgn ayam panggang lieya...napa plak ayam yang kak ina buat tak garing mcm lieya buat yek??

February 9, 2012 at 10:59 AM

habis baca n3 ni terus sengih sorang2...nasib baik firas tido n kakak2 pi sekolah.klu idok mesti dia org pelik tgk mama dia ketawa depan lappy nih...hehheee...

sbb apa sengih..?? sbb asyik ada je persamaan kita ni tau.. 1st : kat umah ni pun damya lah hantu nasi lemak..klu mama buat nasi lemak dr pagi smpi ke mlm nak minta nasi lemak...yg lain mmg x dipandang lah...

2nd: skrg kita org pun lepak2 minum ptg kat belakang umah..dulu dok umah corner lot blh la santai2 kat tepi umah,la ni da doh umah tgh x de can lah nak dok depan...habik ko dok belakang..nasib baik pemandangan agak memuaskan..hahahaaa...

3rd: nasi butter yg lieya masak ni sama je dgn yg lia masak mlm td (alaaaa...yg dok gebang kat fb semalam tu... ) siyes sama sebijik sebijan...hahaaa cuma bezanya bila nasi dah tanak tabur sikit dgn keju cheddar tu terus tukau nama jd 'nasi keju'

4th: rompers dayyan sama ngan piyas punya....heheheee...

byk kan sama...i like..i like... ^____^

skrg ni cuaca panas lieya..klu nak demam tu byk2 la minum air masak & makan ubat yer...


p/s: komen dah mcm 1 n3 la pulak...hampunnn lieya...huhuuuu

February 9, 2012 at 11:02 AM

weiii lieya.. mmg la ko buat aku meleleh ayaq luir tgk ayam panggang nasik butter tu... dah la breakfast roti je ni... mmg terbaek la.. tgk budak2 makan pun dah kenyang kan...

February 9, 2012 at 11:10 AM

dah ler masuk masterchef malaysia season 2 lah sis....
tgk ayam u sungguh menggiurkan :D ....
anak2 plak suka makan tu yg best tu....
and i loike deko rumah u...
cantik!

February 9, 2012 at 11:27 AM

wah2 .. sedapnyeeeeeeee
rajin lieya buat
sedap lak tgk ayam tuu melelehhhh liuq nie
x tahan2 .. kena scrool laju2 ..;))

February 9, 2012 at 11:28 AM

mak aii, nengok ayam golek..ni yg buek lapor nie

February 9, 2012 at 11:36 AM

Lawo lieya punya blog lar ni....

February 9, 2012 at 11:55 AM

rasa lapar plak tengok nasi lieya ni...huhu..

nampaknya nk kena g lunch lah lepas ni...soruuu..

February 9, 2012 at 12:01 PM

Sungguh mengancam nasik butter lieya ni.
Nak puji sikit, cantik nampak dekor rumah lieya tu. Tak padan ngan ada budak kecik tengah lasak tu.

February 9, 2012 at 12:10 PM

Amboi Lieya.. sedapnya akak tgk nasi butter tuh..ngan ayam rosemary gitu.. simple tapi nampak sedap.. :)

February 9, 2012 at 12:52 PM

sedapnye nasi butter tu...cara buat pun senang je..boleh la buat weekend ni..dah bercadang nak bakar ayam pun weekend ni..hehehe

February 9, 2012 at 1:12 PM

perghh...mmg menyelerakan...cantik umah lieya, bila la dpt jejak kaki ke sana hihi

February 9, 2012 at 1:41 PM

ai nak sangattttttttttt2 ayam tue
perhhhhhh dasatttt x puaih tgk sekali kena tgk2 berkali2 dok byk nikmat makan ayam tue ngeee...
makn ubat ekkk la mmg musim org x cihat

February 9, 2012 at 3:33 PM

dr nasik lemak smpai ke nasik butter aku teliur ptg2 gini..
dayyan xde gg lg pn dah mkn nasik kemain ha...lmbt gak dia tmbuh gg..asyraaf dah 6btg..hehe..tp mkn bubur lg..

ayam panggang ko pn ish kalu patah2 ratah dpn tb tuu..mau sekorrr aku tala sorang.. isk2...teliurrrr lagiiiiiiii

February 9, 2012 at 3:53 PM

fuhh sgt2 menggugat perut dan tekak ku.. eh bila ko nk masak n jemput aku makan ni?? hahaha

February 9, 2012 at 4:08 PM

wah2... ini member ku yg rajin ini sudah kuar menu baru... hehehe
sedap je nengok ns buterko ngn ayam separuh tu...best2... aku pun lama dh tak mks panggang2 ni wei... rindunyer nk bkr ayam seketol gitu heheh...

si ensem boy tu tak tumbuh gg yek tp ko mkn nasi sebijik2...tak lama tuh tumbuh gg tuh sume nk di ngonyel nyer heheh

February 9, 2012 at 4:34 PM

PERGHH..

MCM NI TIAP2 MINGGU DUK UMAH PUN TAK PE LIEYA.. KENYANG GITU.. WALLAH...

February 9, 2012 at 5:11 PM

Sedapnya nasi butter itu..rasa macam nak buat je weekend ni(kalau rajin)psst Get well soon dik,jgn melarat x sihatnya tu

February 9, 2012 at 9:51 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy