Tuesday, February 21, 2012

slurpppp...hingga menjilat mangkuk!

siyes! takde bahan nak update blog, so meh beramai2 tgk dayyan punye santapan...
ekceli ni santapan dayyan di ari weekend ari tu.....pasta wif broccoli sauce.....dayyan loves it so much!...erm, okey! mama ngan miamija pun loves sgt2.....ade laa curi2 2-3 sudu kikiki.....sape2 yg ade bb 7+  above boleh try this recepi....very simple but i'm sure ur bb will loves it!



 bahan2 :
  • baby pasta 
  • unsalted butter
  • setengah cawan stok ayam (air rebusan ayam)
  • beberape ketul brokoli 
  • sweet potato (ni yg akan memekatkan sos)
  • 2 bijik kurma
  • suku dari seketul bawang putih (sikit jek tau dan dihiris2), sehiris bawang merah (sikit jek tau, hiris2)
cara2:
  1. rebus baby pasta sampai masak (tak lame pun, 5 minit dah boleh tapis dan lalukan ngan air masak suhu bilik, kalo tak nanti melekat2 kang tak cantik plak.
  2. panaskan sesudu unsalted butter then tumis bawang putih ngan bawang merah sampai naik bau.
  3. masukkan stok ayam tadi then campak segala sayur2 kat atas termasuk ngan kurma tu sekali. masak agak2 sampai dah okey then sejukkan jap.
  4. Blend laaaa mengikut kesesuaian kepekatan sos yg korang nak. macam dayyan tak suke pekat2 sgt.  Sape2 yg terra masak tu sure lagi tera nak reka cipta resepi sos tu kan...boleh buat carrot sauce, pumpkin sauce...mcm2 ler....Aku buat stok sos ni byk2...so nak gi keje tadi just panaskan then bekalkan kat taska. Ari2 mkn bubur atau  nasi lembik boring gak....
  5. selamat mencube...mesti baby2 kamooo sume suke.....kalo dieorg tak suke, apedehal, korang bedal lerrrrr wakakakaakakak.







ni le rupe pasta tu....ade mcm2 bentuk ....tapi aku lagi teruja tgk star2 nie...sambil suap dayyan sambil tu nyanyi lagi twinkle2 little star ngeh ngeh ngeh.....






 *percaye laaa...sgt syetaaaaappp!*




boleh jugak buat sup pasta....ni minggu2 lepas punye santapan ....




dera perasaan dayyan....die tak sabar dah nak santap, mama sibuk2 nak amik gambar kikiki....








tgk tu! tgn tomey nak cekau mangkuk....haippp!! bawak bersabor dik...






 tak pecaye pasta ni sedap?...betul tak percaye?...meh tgk!


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
V

 percaye kan?.....sampai menjilat mangkuk wakakaakakak
(sgt pandai ko belakon dik)




burppp...alhamdulillah....








 **baju sekolah sebanyak 5 helai adelah tidak mencukupi....kene tambah lagi 5 helai ni tuk KAFA...dok lenjan satu baju dari pagi ke petang telah menambahkan lagi tahap kekeruhan baju tu....sakit pinggang mak ko kene sental tiap ari...so misi weekend ni pi tambah baju sekolah....














37 celoteh sahabat

hahahha.. aunty suka sekali pic last tu... leh berlakon iklan ko..
oh comeinya le star2 kecik2 comei itu.
hari tu aku tgk pasta spongebob. hati menggeletis nk bl, sekali shahnun kata "tak payahhhhhhh". ciss kensel plan. takpe, nanti aku bl diam2.

February 21, 2012 at 9:10 AM

wahhh..mmg yummy ler tu klu x tak kan ler dayyan sambal jilat mangkuk gitew.. (dah mcm iklan maggi la dik.. )

piyas pun suka pasta tp lia belikan yg biasa je tuh..xpenah plak jumpa yg cenggini..kene pi jusco kot baru ada..selalu belanja kat mydin mall mitc jer..aritu ada t'nampak yg pasta bentuk "abc" tu..comel2 jugak... :)

February 21, 2012 at 9:16 AM

haha.. siap hirup tuh.. sedap bebenor ye dayyan..

mmg lah budak2 nih.. baju skolah kena beli banyak2.. tak larat ler hari2 nk kena sental kan..

February 21, 2012 at 9:17 AM

siyesss nampak sedapp! kalo aku yg buat ni mau aku makan separuh mangkuk dulu baru suap anakk! ekekkekekek

February 21, 2012 at 9:18 AM

lieya jgn kata dayyan...akk yg tgk ni pun rase mau mau hehehehe...untung laaaaa hahahahaha :)
pssttt sama la ank kiter pun, tang sental baju mmg slalu kena wat, lagi2 tang leher, mmg itam huhuhu...jom jom moh kiter tambah stok baju yeyyyyyy...........

February 21, 2012 at 9:20 AM

fuh...
auntie yg teruja dayyan oit tengok pasta bintang2 tu
dulu2 tak pernah jumpa
laa nie, kak batrice tak layan dah benda2 camtu..
tp kot2 aku beli...harus dia pun teruja sama kottt

ha ha ah...tak menahan tengok gambar last ko
kemain lagi siap hirup
dayyyannn oooo dayyan

February 21, 2012 at 9:25 AM

memang nampak cedappp cangattt... leh acik share makan semangkuk...hehe... nampak sangat dayyan suke menu tu.... tgk tu tak toleh kiri kanan dah...kihkih...tambah2 sampai angkat mangkuk sampai mcm tu sekali...haha...

February 21, 2012 at 9:25 AM

fuh mmg terbaeeekkk lah tu...
sehingga menjilat mangkuk hehehehehe...

syiok plak tgk pasta pesen gitu...
nak cari gak ler...
buatkan utk sapphire...
cuma nanti gravy dia buat yg lain lah kan...

February 21, 2012 at 9:31 AM

dap2 nyer..nk cikit...

aku aritu beli 3 pasang tok sek,3 pasang tok KAFA.nampak nya nk beli lg 4 la..sama kes ngn ko..penat memberus..haha.eh aku ada petua itam2 senang tanggal..ko rendam baju tu ngan vanish n air panas gelegak..biar dlm 2 jam or sehari pun xpe.vanish xmenghakis kain cam clorox.pas2 berus.senang je tanggal..hehe.sekian petua

February 21, 2012 at 9:32 AM

unty tgk pun nampak sedap je..nak ckit dayyan..

February 21, 2012 at 9:41 AM

wahaaa mmg kene mintak resepi kt ko selalu nih... al maklum aiyan baru nk belajar2 mkn bbr kn...
wahaa sampai menjilat mangkuk yek... pandai dia

* alahai... skrg nih pmpuan ke laki ke sama je lasaknyer... dhla baju nyer pth...mmg kalu kotor skit dh nmpak

February 21, 2012 at 9:41 AM

sedapnya nampak....... terliur plak nengoknya... huwaaa x sabo nak anak baby nanti buleh tiru mcm2 resepi...

February 21, 2012 at 9:51 AM

mmg provenlaaa sehingga menjilat mangkuk...shedapnyer dayyan

February 21, 2012 at 10:09 AM

haha, terbaek arr posing baby dayyan...hehe

**js dulu 3 bln skali mesti beli baju sekolah baru sbb dh tukar colour jadi warna milo...hihi

February 21, 2012 at 10:17 AM

mak kena beli banyak baju...hehehe...

adik leh jadi pelakon terbaik ni...hahaha

February 21, 2012 at 10:19 AM

sedap nmpk nya pasta tu...die mmg suka ye makan tu..?

February 21, 2012 at 10:40 AM

hamboi, sehinga menjilat mangkuk.....
sweet nyer pasta tu... nak sikit.....

February 21, 2012 at 10:54 AM

jenama heinz terbaek.erkk Alhamdulillah, makin lah sihat sidayyan ni. akak suka tengok budak sihat cam ni, berseri.

February 21, 2012 at 10:55 AM

muahahaha...comel jerk pasta dia...bentuk star star...
ni org tua pun suker mkn nih hehehe

February 21, 2012 at 11:00 AM

harus la sgt sedap dayyan kan.. kalo tak takdenyer nak jilat mangkuk.. yg jenis sup tu nampak menarik... pakai spiral vege pasta buat pun sedap dayyan..

February 21, 2012 at 11:30 AM

dayyan siap hirup tu mmg betoi2 sedap la tu.... hehe.... :)

February 21, 2012 at 11:51 AM

@Jasfyra

beb, aku nak cium ko ketat2....aku suke petua nie...varnish aku dah masukkan dlm senarai soping kain baju sekolah esok ahahahaahha

February 21, 2012 at 11:53 AM

amboi dayyan.. sedap benar lah tu.. sampai hidurp2 macam tu sekali..

February 21, 2012 at 12:31 PM

Pandai dayyan berlakon erk...Sedap sangat le tuu..

February 21, 2012 at 12:54 PM

amboi sedapnya dayyan makan sampai menjilat mangkuk..hehehehe:-)nasib baik numan pakai baju biru..kuranglah sikit keje menyetal tu..

February 21, 2012 at 1:16 PM

benda simple selalu budak2 suka
kat disneyland ada baby pasta bentuk mickey mouse taw....kawaii giler nak makan pun syg ngeeee

February 21, 2012 at 1:31 PM

lieya sedap plak sup brokoli tu..mana nak dapat pasta mcmtu..

February 21, 2012 at 2:01 PM

aduhhhhh x menahan tgk dayyan
patutlahhhh dayyan sihat membesar bagai juara ..
makanan nyeeeeee sedap2 ..
teruja akak tgk bila dia menghirup tuuuuu ;)

February 21, 2012 at 2:18 PM

Sedapnya plak akak tgk sup tuh.. apa lagi dayyan yg nengoknyaa.. pasta tu laa plak mmg menarik..

amboi dayyan sampai jilat mangkuk yer.. hehehe.. comel betul..

February 21, 2012 at 2:57 PM

sampai jilat mangkuk... terbaaeekkk!! cute la bb pasta tu...

bab menenyeh baju sekolah mmg penat wooo... kalo laki tang koler tuh... adeh sakitpinggangmak!

February 21, 2012 at 3:43 PM

kena tunggu si kembar besar sikit baru boleh beli pasta mcm tuh kot..now makan bubur jer dulu..

February 21, 2012 at 3:51 PM

@wanie md zain

wanie, yg lieya beli ni kat carefour alamanda....kat Jusco pun taksilapnye penah nampak dulu....kat cold storage tak pasti.....nanti lieya survey2...

February 21, 2012 at 4:18 PM

@lieyalatif
lieya tq..jap g nak try jenguk2 carefour plak..td p cold storage takde..

February 21, 2012 at 4:44 PM

amboi dayyan gambar terakhir tu kemain lagi sedapppp sgt sampai hirup mangkuk

February 21, 2012 at 6:36 PM

ekekekke..

pandai dayyan.. tp nampak sedap jugak ekk pasta tu..


lieya, ena bln lepas dah cr utk tambah baju sek agama si anis.. tp dah tak de stok la skrg.. tinggai saiz2 besor je.. sudahnya beli baju je la.. kain masih sama.. igt nak tempah lain.. tp lom p cari lg.. tu pun sehari dan 2 pasang.. pun tak de ghupe baju.. dah mcm belacan.. uhuuuu..

February 21, 2012 at 6:51 PM

boleh cube utk darissa ni....mmg sedap tu lieya sbb dayyan smpai jilat mangkuk....so comels!

February 21, 2012 at 10:23 PM

comel sungguh la dayyan ni ha!

nk try jugak resepi ni utk awatif!

mohon share resepi ye lieya..tq

February 23, 2012 at 11:57 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy