Friday, February 10, 2012

quality time wif miamija ~ baking cake....


salam jumaat nan permai buat semua......kemain korang kalo jumaat, masing2 hepi sokmo...almaklumle soknye dah sabtu ngan ahad ye tak he he he...sabtu ni mia kene sekolah.....sekolah ganti sbb CNY ari tu cuti seminggu kan...tapi tak belajar pun esok, ade program rentas desa ngan pertandingan mengaler....tak leh ngelat le bangun lambat esok kikiki......oh yeak, cite pasal sekolah, mia dah dpt locker.....tapi sian anak aku yg bantut tu die dpt locker tinggi....nak kene pakai kerusi kalo nak amik barang....hhuhuhu...takpe laa, yg penting dpt locker senang nak simpan buku2, takde lee nak berangkut beg berat2 gitu kan......arini meh le aku cite pasal kami anak beranak buat kek...dah lame gile tak buat aktiviti nie.....tu yg sebok mia mija ajak tuh.....jom layan gambar yg ade yeak, gambar2 sume aku snap pakai iphone4s aku .....semenjak pakai iphone4s ni, sian kat dslr aku...terperosok jek dlm lemari ha ha ha......






bahan2 yg diperlukan....bangse mak nye mmg tak reti buat kek, so paham2 le pi beli yg instant jek yeak hahahaahaha...sonang keje tak yah sukat2 tepung bagai .....








budak2 ni sendiri yg pilih nak boh ape kat kek....dieorg pilih nah boh cekelatcip jek...cari gak strawberi tp tade plak stok kat care4 alamanda nun mase kiteorg pergi....halal le mane yg ade....






budak kecik ni aku bagi keje senang jek.....sapu planta kat bekas bakar tu.....mija ni tak cermat lagi orgnye, bersepah jek lebih kang.....





si mia boleh tahan le tahap cermat die, so boleh le buat keje susah2....mcm tuang tepung, pecah telor...tu pun sebijik telur aku terkorban sebab die main letak jek atas meja...elok telor tu tegolek pecah kat lantai...aishhhh, satu kejaan kene mengemop.....tapi dah kate quality time wif anak2 kan so sume dieorg le yg buat hahaahahaha...aku jadi mandur jek bagi arahan.....kene ajar sikit kebersihan.....tertonggeng2 due badek mengemop telor, pastu buat muke nak muntah tgk telor tu belendir2 ha ha ha so comey!






dah katenye buat kek pakai instant flour jek, sah2 le sume main taram dlm mixer jek .....semua step budak2 ni buat sendiri.....aku tgk kan ajek....mase ni si dayyan elok dok ngan papa die....






sabar menanti hasil adunan.....





mase ni tgh boh butter....terkuet2 nak letak takut terletak banyak keh keh keh...ape la korang nieh.....dieorg ni takut kek tak jadi sebab dieorg dah plan nak bagi jiran kononnye dah siap nanti...kikiki....








dah siap bancuhan , letak cekelatcip plak...kan kosong jek kan tepung ni soh budak2 ni le excited nak boh cekelatcip.....gotong royong hah due badek buat keje.....






sorang tukang letak cekelatcip, sorang tukang kaco.....pastu elok due2 pakat calit2 bancuhan tu nak merase...haissshh korang ni, kot ye pun tgu le kek masak...bancuhan mentah2 tu jugak nak dibedalnyer.....






gigih due badek tabur cekelatcip...taburnye 2 bijik, masuk mulutnye berbijik2......sabo jek laaaa he he he






tadaaaaaaaaaaaaaa...dah siap....mase untuk bakar kek!!!







menanti ngan penoh debaran....jadi ke tak jadi....yg bedebarnye si mia mija le....kejap2 dtg jenguk....aku rileks jek sebab dah pakai tepung instant ni sah2 le jadi punye kekekeekek...cube kalo aku  buat pakai resepi yg digugel sah2 mcm kucing mati anak aku dok ulang alik tunggu depan oven tu, meresah jek jadi tak jadi kek aku...bantat ke tidak  wakkaakakakak






so ini le hasil keje gotong  royong due badek nie........tapi aku tgh pelik nape kek tu tinggi sebelah.....saje le tu nak sabotaj anak2 aku ni he he he...seb baik mia mija hepi tgk hasil kek dieorg....






aummmmm!!! 






panas2 dah sibok nak potong......lagi pun nak bagi jiran2, biar le bagi  panas2 ...sedap sikit kan dieorg nak mkn heheheeheheheh








'eh, mama, sedap le kek ni ....pandai mia ngan mija buat kan....'





tegediks2 tak sabar nak nganta kat jiran......pergi le nak oiiiii.....si mija tangan tengah berinai pun sibok nak ikut jugak...siap plan tu sesame dieorg, nanti mia ckp assalamualaikum, mija ketuk yeak.....







dapat le jiran2 sebelah umah rase kek buatan mia mija ni....so far setakat ni tak dengar lagi jiran2 aku berak2 keracunan makanan lepas makan ...so kek mia mija adalah selamat di makan yeak wakakaakakakaak





lepas ni projek baking muffin plak.....jeng jeng jeng....







** aduh, penat sok sek sok sek ....air idung ni asek meleleh2 jek.....suare pun sengau2 manje dah nie....auw!








34 celoteh sahabat

w0w!! adik2 nie la..hehehe...rajin nya..bagus2.

February 10, 2012 at 9:05 AM

good girl mia n mija...
siap nk bg jiran ha..pemurahh..bagus!!!
teliur tgk kek pg2 nih..terus feeling2 nk buat gak..hehe

February 10, 2012 at 9:12 AM

arini x hepi...mood sedih n ke laut selat melaka nunnn....sob..sob..sob.....!

waaaa...bravo2 miamija..rugi la acik lia dok jauh klu x blh minta sepiring..sedap tu makan kek panas2.. :)

setakat ni lia x penah lg bagi miapika buat kek...tlg sikit2 tu ada lah...tp klu buat cookies blh la di harap.. :)

February 10, 2012 at 9:21 AM

selsema ni mmg tak tahankan lieya... hidung panas je..

wah.. senang dua badik ni buat kek ye... bagus betullah.. suka akak tgk diorang ni.. comei..

February 10, 2012 at 9:32 AM

waaaaa.. ni yang untung ada anak dara dah besar wehh! jeles jelesss... aku satu kecit satu besar ekekekekke

February 10, 2012 at 9:44 AM

bilalah dapat jadi jiran lieya ni...hahaha

February 10, 2012 at 9:47 AM

wah, mia mija pandai bake kek lah, nanti auntie datang leh jamu antie ngan kek tu yerk.. hehe

February 10, 2012 at 10:05 AM

pakai tepung instant lagi senang kan.....mesti kek jadi punyer...kalau pakai resepi gugel...kadang tue bantat la....termanis la...walaupun dah ikut bebetul resepi tue.....lepas nie atie pun kene beli yang instant jugak....lagi senang....heheheh

February 10, 2012 at 10:10 AM

hehehehe...berjaya akhirnya terhasil kek ciptaan mama,mia dan mija..yum..yum sedapnya..hehehe:-)

February 10, 2012 at 10:16 AM

mia & mija knp x ketuk pintu mah aunty kalau x leh rase sepinggan due kek mia & mija....lepas ni x yah la mama ke dapur dah dh boleh diharap dah....

February 10, 2012 at 10:21 AM

aduss lieya nampak sedap tul kek tu.. itu yg bestnya ada anak darakan..rajin tolong ke dapur.. tiba2 berkobar jugak nk baking kek...

February 10, 2012 at 10:29 AM

lieya, aku pun guna tepung kek segera..hahaha senang cerita... biar yg pakar je la buat yg kena timbang2 tu..

eh cuba la p kedai kek kt.p flat ijo tu... byk jenis tepung kek dia jual.. dia siap2 timbang dah... ko blk bancuh cam nona punya ni je...

February 10, 2012 at 11:20 AM

boleh harap dua badik ni. suka la aku tgok ko ajar anak2 ko mcm ni. bagus utk budak2 ni. mesti miamija rajin ke dapur nnti

February 10, 2012 at 12:01 PM

jiran lorong lain takde ker..hehhee

February 10, 2012 at 12:12 PM

bestnya kalau dpt berjiran ngan lieya...blh lah mkn kek free...hehe..

seronok plak tengok anak2 wat kek ni...pasti hepi smpi kt skolah nti...hehe

February 10, 2012 at 2:04 PM

wah bestnya...along selalu dania tolon tgok jek...bila suh pegang pisau..atuk ngan wan dia yg menjerit lebih2..

February 10, 2012 at 2:30 PM

Rajinnyaa anak dara lieya.. tolong2 masak2 kat dapor..Moga dah besar nanti senang laa Lieya yer.. :)

February 10, 2012 at 3:30 PM

Lepas ni boleh miamija join chefcilik..
jgn lupa makan ubat ye lieya..

February 10, 2012 at 3:33 PM

syokkan ada anak dara ko lieya... boleh tulun masak bagai... akak no no punya...hehe.. tulun kenjah barang lg ada..kihkih...

sedap kek miamija tu...leh buka bakery la nnt yer...haha

February 10, 2012 at 4:42 PM

memang berkualiti betoi masa yang dihabiskan...
anak akakpun bising nak buat kek sendiri.. ingat nak buat gini gakler beli yang instantkan...

February 10, 2012 at 4:51 PM

untung dah ada junior masterchef leh tolong...
bestnya main masak2 dgn dorang hehehehe...

February 10, 2012 at 5:33 PM

Salam perkenalan... Lieya...

seronok tgk gelagat anak2 yg comel....

Sudi2 kan lah jalan2 kat blog kita

February 10, 2012 at 6:40 PM

pandai dah anak dara ni membaking...comel sgt....nampak pun yummy!!!!

February 10, 2012 at 7:14 PM

Rajinnyer anak2 dara ni.....kek pun nampak sangat sedap....ummm...nak wat kek la weekend ni...hehehe

February 10, 2012 at 11:00 PM

baguih la ko lieya..
ada gak masa berkualiti n berpekdah nk wat ngan anak dara hang..
tp lg baguih kalo aku jiran nko.. hahahah, blh rasa airtangan anakdara manesss ber2 tu..
mak tak kisah nyah, janji kenyang.. hehehe..

nnti si dayyan dh beso.. diela ketua chef.. heheh

February 11, 2012 at 12:08 PM

seronoknya..dulu dee buat sama2 ngan dorang..nti nak buat mcm lieyalah..mesti anak2 dee suka..

February 11, 2012 at 1:23 PM

wahhhhhh...
rajinnya anak2 dara lieya ni kan... tu yg untung ada anak dara yang dekat2..


ena je susah kalo nak wat mcm ni.. sbb bila anak dara nak join, anak teruna pun sibuk sama.. sudahnya bergaduh je keje dorang.. so, p main jauh2.. hahah

February 11, 2012 at 4:19 PM

Bagus ada dua anak dara dah makin besar..boleh share keje sesama.Akak x sabar tunggu anak dara akak besar lak hehehe

February 12, 2012 at 12:05 PM

best gak ada anak pompuan ni memain baked cake ni yerk...yana semenjak buat kek bantat dan rentung aritu terus tkde semangat nk buat projek membakar ni..hehe

February 12, 2012 at 9:48 PM

citekali ni cute sangat , terutama hantar kek kat umah jiran. wah ko lieya tercekik jap heseli tu, akak gi pasaraya duk jeling je, tengok rega glurppp glurppp, patutlah sodap. bagus tu ajar dari kecik buat benda-benda tu semua, besar nanti tak delah dia kekok : )

February 13, 2012 at 12:39 AM

hihihi lawak plk akk kata diorg nk tmuntah tgk telur tu berlendir2 kt lantai..tkpe time ni lah nk asuh meke rajin menolong kan..hahha

*comei je tgk meke berdua bt kek..lps ni mama boleh bersara dr msuk dapur lah :P

February 13, 2012 at 7:39 AM

so sweet dua beradik ni..best gak spend time dgn xtvt mcm ni kan?

February 13, 2012 at 8:08 AM

rajinnya anak dara awk lieya...rajin kedapur...untung baut menantu nie..hehehee

mesti sedap miamija punya kek ni....

February 13, 2012 at 11:39 PM

salam........ suka tengok anak yg perempuan tu.. kembar ke?

February 15, 2012 at 8:53 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy